Is het tijd om je spaarrekening te spekken? Ga de uitdaging aan met een ‘No-Buy New Year’, waarin je het hele jaar niets koopt wat je niet nodig hebt. De enige uitzondering zijn vaste lasten en boodschappen. Durf jij het aan?
Door Esmée
Vorig jaar had ik mezelf voorgenomen om in de hele maand januari niets, maar dan ook NIETS, te kopen wat niet essentieel was. Dit idee kwam voort uit een dure decembermaand die ik graag wilde compenseren. Ik ging samen met een collega de challenge aan om elke sale te vermijden en zo onze portemonnee te sparen. Ik kwam die maand goed door en spaarde zo’n 800 euro. Mijn collega kocht een designertas van 300 euro die in de sale was en ze echt moést hebben
Er is altijd baas boven baas. Waar ik het een maand vol hield, gaan sommige mensen een heel jaar deze uitdaging aan in een ‘No-Buy New Year Challenge.’
Bij deze challenge is het essentieel dat je een (spaar)doel hebt. Zonder een specifiek doel is dit echt ontzettend moeilijk vol te houden en heb je geen constante reminder dat je sommige uitgaven gewoon niet moet doen. Daarnaast werkt het extra motiverend als je elke maand het behaalde resultaat uitrekent. Hoeveel heb je overgehouden en kan er naar je spaarpot? Zo blijf je makkelijker gedisciplineerd. Daarnaast helpt het ook om deze uitdaging samen met iemand anders te doen, zodat jullie elkaar kunnen motiveren. Een gezamenlijk spaardoel met je partner werkt bijvoorbeeld erg goed.
Maak afspraken met jezelf. Deze uitdaging vergt veel discipline. Het kopen van spullen is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. We worden de hele dag door gestimuleerd om te consumeren in reclames, media, door onze omgeving en ga zo maar door. Wat mag je dan wel kopen in dit jaar? De benodigdheden om comfortabel te blijven leven, zoals boodschappen, vaste lasten als hypotheekaflossing en stookkosten en reparatiekosten van bijvoorbeeld een lek raam of kapotte wasmachine, maar ook sokken als je die niet meer hebt. Het gaat hierbij dus om doelloos consumeren verminderen.
LEES OOK: Plan je financiële leven in 3 stappen
Gebruik en waardeer wat je hebt. Loop eens een rondje door je huis. Kijk eens goed naar de spullen die je hebt. Ben je er blij mee? Weet je nog wanneer je ze kocht en hoe lang je ze al hebt? Raak ze eens aan. Wat hebben ze je gebracht? Waardeer de spullen die je al hebt en waar je ooit ook hard voor gespaard hebt. Het is zo makkelijk om gekochte spullen minder te waarderen, omdat ze ‘gewoon’ geworden zijn. Dat zorgt ervoor dat je weer verlangt naar een nieuwe ‘rush’, dat bevredigende gevoel van kopen. Blijf liever oog houden voor hoe mooi je de spullen die je al hebt vond toen je ze kocht.

Vind je dit nogal extreem? Dan kun je ook voor de light-versie gaan; de Low-Buy Year. Hierin maak je van tevoren afspraken met jezelf waar je geld aan uit mag geven. Maak het uitdaging voor jou. Bijvoorbeeld maximaal 1 keer per maand uit eten of afhalen, als dat iets is waar je veel geld aan uitgeeft. Maximaal 200 euro per jaar aan kleding uitgeven, als dat verleidelijk is voor je. Dat soort afspraken. Juist door streng te zijn en het pittig voor jezelf te maken, zul je na afloop echt trots zijn.
Het is uiteraard aan jou om te beslissen of je direct hardcore ervoor wilt gaan of voor light kiest. Zou jij deze uitdaging aangaan?
Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!
