Nee, zuinig is niet zielig

‘Ik geniet liever nu van het leven’ of ‘Zuinig leven is mij veel te saai.’ Als ik een euro kreeg voor iedere keer dat ik dat hoorde, was mijn huis allang afgelost. Ik leg uit waarom zuinig helemaal niet zielig is, maar juist uitdagend en creatief.

Er zijn van die woorden die een lading of betekenis krijgen die ze niet verdienen. Zoals het woord ‘bezuinigen.’ Gebruik het online en je weet zeker dat helemaal niemand je tekst gaat lezen. Saai, suf, boring! (Dat belooft wat voor deze post) Ik ben opgegroeid in de jaren ‘90 en de zero’s. Van het woord kredietcrisis had ik toen nog nooit gehoord. Bezuinigen was voor oude mensen, die de hongerwinter nog mee hadden gemaakt. Ik kieperde, toen ik 21 jaar was en op mezelf ging wonen, de restjes van het avondeten gewoon iedere avond, hup, in de kliko. Je gaat die paar aardappels toch niet bewaren en de volgende dag opbakken? Doe effe niet zo sneu. We leven in overvloed.

zuinig

Er is veel veranderd sindsdien in ons dagelijks leven. Alleen al dat ik nu vier verschillende prullenbakken heb om papier, plastic, gft en restafval te kunnen scheiden. We weten nu wel allemaal wat een kredietcrisis is en hoe die ‘opeens’ je leven op zijn kop kan zetten. We weten wat corona is en hoe dat je naast zoveel andere dingen, ook je financiën totaal kan veranderen. Toch vinden we bezuinigen nog steeds een naar woord. Een beetje zielig. Bezuinigen doe je alleen wanneer je niet rondkomt. Om zegeltjes sparen lachen we. Mijn man zegt altijd, wanneer de caissière hem vraagt of hij zegels spaart, dat dat alleen voor bejaarden is. Nou, dan ben ik maar een oud wijf. Wel een met geld op de bank.

Voor je kunt sparen (door te besparen) moet je af van die negatieve associatie bij het woord bezuinigen. Dat betekent echt niet dat je iedere avond witte bonen in tomatensaus hoeft te eten.  Bezuinigen betekent niets meer dan minder geld uitgeven. Wat is er nou eigenlijk sneu? Teveel geld betalen voor spullen die je eigenlijk niet nodig hebt of er even over nadenken voor je je pinpas tegen de automaat aanhoudt? 

LEES OOK: “Toen ik een carrièreswitch maakte, moesten we flink bezuinigen”

Zuinig(er) leven vraagt creativiteit. Dat merkte ik, toen ik de switch maakte. Je zult daadwerkelijk iets moeten bedenken om te gaan doen, behalve gewoon weer eten bestellen. Je moet met je kinderen naar buiten, nu je ze niet steeds nieuw speelgoed meer voor ze bestelt. Het leven wordt van een vleugje zuinigheid niet saaier maar juist uitdagender en uiteindelijk leuker. We geven zoveel geld uit uit luiheid. Gewoon omdat iets kopen vaak makkelijker is dan iets bedenken of maken. Maar dat laatste geeft je echt veel meer plezier, merk ik.

Laten we zuinig zijn, besparen en sparen zien als een manier om je doel te bereiken. Geef al je geld uit en je weet in ieder geval zeker dat er nooit iets in je leven verandert. Dan blijf je een slaaf van je rekeningen. Iedere euro die je uitgeeft aan onzin, aan het bijhouden van de laatste trends, of het najagen van spullen waar je écht niet gelukkig van gaat worden, is een euro die je in het water gooit. Plons. Weg. Die stop je in iemand anders zijn zak en gaat je dus niet naar de overkant brengen. Iedere euro die jij op je eigen creatieve wijze in je zak weet te houden, moet je zien als een stepping stone in het water richting de overkant. Die overkant waar je wilt zijn.  Iedere euro die jij op je eigen creatieve wijze in je zak weet te houden, moet je zien als een stepping stone in het water richting de overkant. Die overkant waar je wilt zijn. En dat is dus niet zielig voor jezelf, het is een cadeau voor jezelf. Want het brengt je een stapje dichter bij waar je wilt zijn.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!