Nakita: “Ik spaar een derde van mijn bescheiden salaris”

Nakita (22) ontvangt geen hoog salaris en spaart toch veel: bijna een derde van haar inkomsten. Ze deelt haar tips.

Waarom spaar je zo fanatiek van je salaris?
“Ik werd al jong wees en was op mezelf aangewezen. Mijn leven stond op z’n kop, mijn financiën waren een zooitje. Ik ben best wel chaotisch en was altijd een big spender. Door de dood van mijn vader kwam er een omslag. Ik moest wel. Nu ben ik het tegenovergestelde. Ik houd mijn inkomsten en uitgaven precies bij en weet zelfs met een laag inkomen best veel te sparen.” 

Nou, vertel, wat komt erin en gaat eruit?
Ik heb een vriend, maar woon alleen en beheer mijn financiën alleen. Dat maakt het heel overzichtelijk. Er komt € 1.050 binnen aan salaris, ik ontvang € 300 aan toeslagen en ik spaar trouw € 300. Dat doe ik automatisch. Mijn vaste lasten zijn bijna € 800, inclusief de huur van € 448,55.” 

Werk je met potjes?
“Jazeker. Ik heb een potje rijbewijs, gemeentelijke belastingaanslagen en een potje fun. Dus die € 300 verdeel ik over deze drie potjes. Voor de aanslagen spaar ik het hele jaar € 500, en dat is genoeg. Ik kom dus nooit voor verrassingen te staan. Een ander spaardoel is mijn rijbewijs. Hieraan heb ik al € 2.300 uitgegeven. En sinds kort gaat er maandelijks ook nog € 50 naar beleggen.”

Heb je een doel? Je klinkt zo gemotiveerd! 
“Mijn doel is op mijn 35e een B&B in Zeeland te hebben. En daar heb je geld voor nodig. Gelukkig heb ik nog even om door te sparen, ik zit nu boven de € 5.000. Waarom een B&B in Zeeland? Ik ben sociaal en gastvrij en kook graag. Verder hou ik van de zee. Dus mijn drive om te sparen is gewoon aan de B&B denken. Mijn vriend deelt deze toekomstdroom, we zitten op één lijn.” 

Kun je van je spaargeld afblijven?
“Nou, soms leen ik van mijn spaargeld. Maar ik stort het altijd terug. Ik maak op de dag dat ik leen meteen een automatische incasso aan met als datum de dag dat mijn salaris binnenkomt.  En ja, dat lukt. Ik leen ook liever van mezelf dan van de bank. Rood staan kost je op jaarbasis zo 10% rente. Dat vind ik zonde. En kom dan maar weer eens in de plus te staan.”  

Hoe houd je het vol?
“Ik geef mezelf ook een budget om vrij te spenden, zodat ik niet het gevoel heb op een houtje te bijten. Als vrienden vragen of ik iets leuks wil doen, dan kan dat. Ik ontzeg mezelf op deze manier niks. Het potje fun gaat regelmatig leeg. Maar daardoor blijf ik van andere potjes af. Voor mij werkt dit, anders houd ik het niet vol. Ik ben dus niet té streng voor mezelf.”`

Wat is jouw valkuil?
“Ik ben een emotiekoper. Dat weet ik nu. Dus als ik zo’n bui voel aankomen en dingen wil kopen ga ik muziek luisteren, wandelen of pak ik een boek. Op social media volg ik geen winkels. Dat is ook mijn tip: als je jezelf moet beschermen zorg dan dat je geen mail krijgt van winkelketens, zodat je niet wordt getriggerd.” 

Hoe bespaar jij op kleding en boodschappen?
“Ik spit folders door. Groente koop ik elke vrijdag op de markt en snijd ik voor en vries ik dan in. Vlees eet ik twee keer per week. Is er een aanbieding, dan sla ik in en vries het in. Ik gebruik geen wasverzachter maar azijn. Kleding koop ik uitsluitend bij de kringloopwinkel. Mijn tip: ga geen winkel in als je niets nodig hebt. En kun je iets in bulkpartij kopen, wc-papier ofzo, ga ervoor. Zo weet ik dat Lidl elke maand wc-papier in aanbieding heeft.”

Welke tip heeft jou het meest geholpen en wil je graag delen?
“Breng je uitgaven in kaart. Hoe? Simpel, door een maand lang bonnetjes te bewaren. Markeer alles wat overbodig is. Van snoep tot schoenen. Reken uit wat dat totaal is. Of gebruik een online huishoudboekje om achter je totalen te komen. Je hebt nu een bedrag dat je eigenlijk zou kunnen sparen. Zo ben ik begonnen. Maar ook: houd je vaste lasten laag zodat er ruimte is om te sparen. Bij mij heeft het nog best lang geduurd voordat ik een voldaan gevoel kreeg van sparen. Er gaan echt wel maanden overheen om te zien wat je werkelijk uitgeeft. Nu houd ik me bewust bezig met financiën. Gewoon door mijn boekhouding bij te houden, maar ook door erover te lezen. Zo blijf ik geïnspireerd.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!