“Naast mijn fulltime salaris verdien ik tot wel € 500 per maand met honden uitlaten”

Judith (31) werkt als jurist bij de Rijksoverheid. Twee jaar geleden kocht ze haar eerste huis, waar ze samen met haar hond en kat woont. Ze heeft een prima salaris. En toch lukte het tot kortgeleden maar niet om te sparen.

“Vrienden zeggen wel eens dat ik goud geld verdien. Ik verdien maandelijks € 2700, een hartstikke mooi salaris, maar daar was aan het einde van de maand nooit iets van over. En als dat wel voorkwam, kocht ik vlak voor m’n nieuwe salaris toch nog dat ene leuke jurkje. ‘Het is een keer klaar’, dacht ik vorig jaar. Als ik zoveel verdien, moet ik meer kunnen sparen. Dus ik dook in mijn uitgaven.”

Wat viel je op toen je je uitgaven bestudeerde?
“Mijn hypotheek is niet heel hoog en ik wist dat ik weinig (dure) abonnementen had. Voor m’n telefoon ben ik maandelijks maar € 13 kwijt. Ik heb wel twee huisdieren en hou van af en toe een etentje buiten de deur of afhaalmaaltijd. Maar dat is het wel. Ik kwam er al snel achter dat het meeste geld naar boodschappen, kleding en mooie spulletjes ging.”

Bezuinig je nu flink?
“Deels. Ik gooi komend jaar m’n eigen risico voor de zorgverzekering omhoog, bijvoorbeeld. Verder hou ik van merkkleding, maar kijk ik tegenwoordig wel hoe ik dat wat goedkoper kan kopen. Nu ben ik zover dat ik in de uitverkoop scoor; dat deed ik nooit. En ik heb mezelf voorgenomen dat ik niet meer voor de lol naar winkels als de Action ga. Voorheen kwam ik daar wel eens als ik één product nodig had. Liep ik een half uur later € 50 armer en met een tas vol geurkaarsen en spulletjes voor m’n huisdieren naar buiten. Bij alles wat ik nu koop, bedenk ik vooraf of ik het écht nodig heb. Dat scheelt al een hoop.”

Was het nodig om een side hustle naast je baan te beginnen?
“Ik wil mezelf niet te veel leuke dingen ontnemen en hoef niet overal op te beknibbelen. Op een gegeven moment had ik qua uitgaven wel redelijk de ondergrens voor mezelf bereikt. Toen ben ik gaan kijken: hoe kan ik nog wat extra’s bijverdienen naast mijn fulltime salaris? Ik twijfelde om zelf een extra hond in huis te nemen, maar dat brengt weer flink wat kosten met zich mee. Via-via kwam ik toen op het idee om andermans honden uit te laten. Dat doe ik nu met twee honden: eentje vijf dagen per week, de ander drie. Af en toe blijft er nog een viervoeter bij me logeren. Daar verdien ik tussen de € 300 en € 500 per maand mee.”

Je spaart nu maandelijks € 500. Waar gaat dat geld heen?
“De eerste drie maanden van het jaar loste ik extra af op m’n hypotheek. Daar ben ik toen weer mee gestopt, om m’n spaarrekening wat extra te spekken. Ik wil binnenkort een hybride warmtepomp en zonnepanelen laten plaatsen. En op den duur nog wat grotere investeringen zoals spouwmuurisolatie in het huis om energiezuiniger te wonen. Daar spaar ik nu voor.”

En die € 100 voor je pensioen: bouw je via je werkgever niks op?
“Jawel, dit is een extraatje. Ik wil niet m’n hele leven hoeven werken. Sinds een vriendin van me ziek is geworden, kijk ik anders naar het leven. Rond m’n vijftigste wil ik echt wel minder of misschien helemaal niet meer werken. Dat gaat met die € 100 niet lukken, maar het is een begin. Misschien investeer ik het later wel in aandelen.”

Over aandelen gesproken: hoe heb je zo’n flinke portefeuille opgebouwd?
“Ik denk dat ik 18 of 19 was toen ik voor het eerst aandelen kocht. Als ik thuis kwam van school, stond Teletekst altijd aan. Mijn vader raadde me ooit een specifiek aandeel aan. Daar heb ik de afgelopen 13 jaar flink van gekocht. Alles bij elkaar voor zo’n € 12.500. Vorig jaar was m’n portefeuille nog € 25.000 waard. Had ik het toen maar verkocht. Maar dat is achteraf altijd makkelijk praten natuurlijk. Als het weer die kant op gaat, verkoop ik wel een deel.”

Waar geef je echt niet graag geld aan uit?
“Als ik dan iets moet noemen, is het de kapper. Ik snap niet dat mensen zoveel geld aan hun haar uitgeven.

En waar investeer je met liefde wat extra’s in?
“Ik geef mezelf eens in de twee maanden een massage cadeau. En op cadeaus voor vrienden en familie bespaar ik niet. Ik ben alleen en word regelmatig uitgenodigd om ergens te komen eten. Daar zit het geluk voor mij in: die kleine dingen. Als dank neem ik dan vaak een bloemetje of iets lekkers mee. Ik stuur ook geregeld kaartjes of kleinigheidjes naar vrienden. Als ik een ander blij kan maken, maakt mij dat ook gelukkig.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!