“Na één jaar werken, besloot ik al te gaan bouwen aan een vroeg pensioen”

Vrienden verklaren Arjan (28) voor gek. Zijn grote hobby is investeren en meer geld maken van zijn geld. Hierdoor kan hij wel rond zijn vijftigste al met pensioen.

“Mijn spaargeld kreeg de laatste jaren steeds minder rente. Dat frustreerde me. Ik kwam van 5% en was inmiddels gezakt naar zo’n 2,5%. Nu zou je er blij mee zijn, maar ik was het niet gewend. Dus ging ik op zoek naar andere manieren om meer rente te krijgen over mijn geld. Na veel lezen en Googelen werd ik gegrepen door het idee van crowdfunding. Dat betekent dat je geld uitleent via een platform. Het geld wordt gebruikt voor allerlei projecten. Van het starten van een nieuw restaurant tot het ontwikkelen van een app. Ik stapte in met kleine bedragen en spreidde een beetje. Zodat ik niet teveel risico zou lopen. Het voelde goed om meer rendement te maken, maar ik vond het ook tof dat mijn geld echt werd gebruikt om iets te creëren.”

Rendement is het woord dat gebruikt wordt voor winst op bijvoorbeeld aandelen of investeringen.

“Als je als twintiger fanatiek bezig bent met investeren, ben je toch een vreemde eend in de bijt. Veel mensen snappen het niet. Ik hoorde vaak dat ik te jong was om me met dit soort dingen bezig te houden. En ze wilden altijd weten waar ik het geld vandaan haalde. Nou, gewoon uit mijn eigen salaris. Ik geef misschien wat minder uit dan anderen. Ik woon in een bescheiden appartement en ben niet zo materialistisch. Ingewikkelder is het niet. In 2015 praatte ik een vriend bij over mijn investeringen. Hij had me er al vaker over gehoord en grapte: ‘Als je zo doorgaat, kun je eerder stoppen met werken.’ Ik lachte erom. De opmerking bleef rondzingen in mijn hoofd.

Eerder stoppen met werken… Ja, dat leek me wel wat. Ik was toen 25 jaar en werkte pas één jaar. Ik vond en vind mijn werk leuk, maar zag mezelf over een paar decennia ook andere dingen doen. Vrijwilligerswerk of tijd aan mijn kinderen besteden, als ik die zou krijgen. Er is meer in het leven dan alleen werken.”

Meer in het leven dan alleen werken


“Het duurde een jaar voordat dat pensioen-zaadje dat die vriend in mijn hoofd plantte, uitkwam. Ik had er in de tussentijd veel over nagedacht en besloten: dat wordt mijn doel. Ik zocht een manier om een stok achter de deur te creëren. Dit was écht een lange termijn doel. En dat zijn de moeilijkste doelen. Op een ochtend stond ik op met het idee. Ik zou een eigen website beginnen hierover. Stoppenvoormijnvijftigste.nl noemde ik het. Die 50 jaar koos ik omdat het lekker bekte. Ik weet niet of ik dat precies haal. Een paar jaar later is ook prima. Ik hoef ook niet per se helemaal te stoppen.

Het kan ook dat ik bijvoorbeeld halve dagen ga werken en het geld daarvoor gebruik. Misschien neem ik wel een voorsprong op mijn pensioen wanneer ik kleine kinderen heb en veel tijd aan ze wil besteden. Het gaat niet per se om die 50 jaar. Het gaat om de vrijheid om zelf te kunnen beslissen. Dat lijkt me lekker.”

Vuistregel is: elk jaar dat je eerder stopt met werken, lever je ongeveer 7% van je pensioen in. Wil je eerder stoppen, dan zul je dat dus bij elkaar moeten krijgen. 

Op naar vroeg pensioen

“Ik investeer gemiddeld € 600 per maand. Ik gebruik mijn vakantiegeld om aan dat bedrag te komen. Ook mijn belastingteruggave gaat daar linea recta naar toe. Ik heb inmiddels geld zitten in zo’n 400 crowdfundingsprojecten. Ik overweeg ook om te gaan beleggen in trackers. Dat zijn groepjes van kleine aandelen. Qua risicospreiding lijkt het erg op wat ik al doe. Overal kleine beetjes, om niet het risico te lopen alles in één keer kwijt te raken. Ik heb inmiddels een aardige pot geld bij elkaar. Hoeveel precies hou ik voor mezelf. Maar ik lig goed op schema. Ik hoor vaak: dat zou ik ook wel willen. Waarom doe je het dan niet, antwoord ik dan.

Veel meer mensen kunnen dit, maar het gaat niet vanzelf. Je moet er iets voor laten, namelijk al je geld iedere maand uitgeven. Als je iets wilt gaan opbouwen, zou ik zeggen: begin met een overzicht maken van je inkomsten en uitgaven. Zonder kom je nergens. Hopelijk schrik je ervan. Dat helpt om het anders te gaan doen. In je overzicht kun je zien hoeveel je over zou kunnen houden als je anders met je geld omgaat. Stel dat je € 250 per maand uitgeeft aan kleding. Beperk dat bedrag tot € 50 en kunt iedere maand € 200 beleggen of investeren. Met een gemiddeld rendement van 4% is dat na 20 jaar ruim € 73.000. Daar kun je weer wat eerder van met pensioen gaan. Daar kies ik voor.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!