Myrthe belegt in vastgoed: “Iedereen kan dit”

Myrthe (34) belandde op haar 26e ‘per ongeluk’ in het vastgoed en hoeft inmiddels niet meer te werken voor haar geld. Ze schreef er het boek Koop je Rijk over. Haar doel? Beleggen in vastgoed laagdrempelig maken, want iedereen kan het.

“Vaak denken mensen dat beleggen in vastgoed een ‘gesloten wereldje’ is voor rijke mannen in grijze pakken. Maar iedereen kan beleggen in vastgoed, je kunt al starten met €100!”

Hoe ben jij begonnen met beleggen in vastgoed?

“Ik ben per ongeluk in de vastgoedwereld gerold. Ik wilde mijn eigen uitzendbureau beginnen en had een kantoor nodig. Daarom ging ik praten met een lokale vastgoedeigenaar. Ik dacht eerst dat dit een rijke, snelle gast zou zijn, maar het tegenovergestelde was waar. De organisatie was eigenlijk een beetje chaotisch. Ik kwam erachter dat vastgoedeigenaren moeite hadden met goed personeel vinden. Na afloop wilde ik geen uitzendbureau starten, maar een vastgoedbedrijf. Zo is mijn bedrijf Actief begonnen, waarmee we vastgoedbeleggers bijstaan.”

Wat was jouw eigen allereerste vastgoedbelegging?

“Vier jaar geleden kocht ik met mijn vriend mijn eerste vastgoedbelegging, zes winkels bij mij in de buurt. Omdat er nog geen huurders in de panden zaten, was het een groter risico om het te kopen, maar de prijs was daardoor ook lager. Aangezien ik via Actief al langere tijd beleggers hielp, wist ik ook wel dat ze snel verhuurd zouden worden. En op die manier steeg de waarde van het pand weer.”

“Ik heb daarnaast ook een recreatiewoning. En via Actief en andere BV’s hebben we grotere woningprojecten gekocht. Zo hebben we een oude school omgebouwd tot studio’s.”

Kan iedereen starten met vastgoed?

“Een beleggingspand kopen is niet zo moeilijk als mensen denken. Bij het kopen van een beleggingspand telt je eigen inkomen minder zwaar mee dan bij een hypotheek voor een eigen woning. De bank kijkt vooral naar je businesscase. Oftewel: komen er voldoende opbrengsten uit de aankoop om de rente en eventueel aflossing van te betalen?”

Is nu een goed moment om hiermee te starten?

“Het is nooit een goed of slecht moment. We leven in een land waar conjunctuur is. Er zijn dus continu pieken en dalen. In het gunstigste geval koop je in een ‘dal’, maar wachten op het perfecte moment om te kopen is eigenlijk zonde. In de vijf jaar dat je bijvoorbeeld geen vastgoedbelegging hebt gedaan, had je het verschil al terugverdiend.”

“De woningmarkt koelt af, maar in Amsterdam is het nog steeds lastig om een goed aanbod te vinden. Gelukkig zijn er genoeg plekken in Nederland waar wél ruimte is om vastgoed te kopen. In een aankooptraining die ik laatst gaf, heb ik zelf een vastgoedbelegging gedaan. Ik wilde laten zien dat het wél mogelijk is in deze tijd, dus ik heb een pand gekocht via Funda. Nu bezit ik daarom ook een recreatiewoning in Drenthe. Gekocht rond de marktprijs, maar nog steeds een goed rendement!”

Jij hebt deze money mindset niet van huis uit meegekregen, toch?

“Toen ik nog kind was, waren wij afhankelijk van de voedselbank. Hoewel ik dit nooit erg heb gevonden, wil ik hier nooit meer afhankelijk van zijn. De meeste beleggers die ik ken, hebben ook wel zo’n type drive. Of het nou is omdat ze arm zijn opgegroeid, of mensen om hen heen hebben die zeggen ‘je kan het niet’. Een bepaalde bewijsdrang helpt wel.”

Er zijn veel oordelen over beleggen in vastgoed. Bijvoorbeeld dat starters er daardoor niet tussenkomen.

“Ja, dat klopt. Of dat waar is, hangt af van waar je belegt. Ik heb bijvoorbeeld veel panden in de omgeving Emmen, waar de situatie heel anders is dan bijvoorbeeld in Amsterdam. Je moet niet vergeten dat er ook behoefte is aan goede huurwoningen. Niet iedereen wil of kan kopen. Als jij een goede huurbaas bent voor je huurders en een passende prijs rekent, voorzie je ook zo in een behoefte.”

Wat kunnen we lezen in jouw boek Koop je Rijk?

“Ik laat op eenvoudige manier zien dat iedereen kan beleggen in vastgoed. Zo vertel ik aan de hand van praktijkvoorbeelden hoe je ermee begint en wat je ervoor nodig hebt.”

“Het boek is voor iedereen die beleggen in vastgoed interessant vindt, maar geen idee heeft waar te beginnen. Het is geschreven in Jip en Janneke-taal. Ik heb zo weinig mogelijk ingewikkelde termen gebruikt en er staat een woordenlijst achterin. Maar je hebt er ook wat aan als je al vastgoed bezit. Zo staan er bijvoorbeeld verhalen in van ervaren vastgoedbeleggers maar ook financiers zijn aan het woord. Zij geven onder andere antwoord op de vraag: hoe regel je een financiering? En: waar kijkt een bank naar?”

Wat is de tip die je mee wil geven als iemand wil beleggen in vastgoed?

“Je hoeft niet direct een groot, duur pand te kopen. Dus laat je niet afschrikken door ogenschijnlijke grote bedragen. Koop bijvoorbeeld aandelen in vastgoed of neem deel aan een vastgoedfonds. Je hebt dan geen eigen pand, maar je krijgt wel rendement uitgekeerd. Ook een parkeerplaats of garagebox hoeft niet heel duur te zijn, het ligt er natuurlijk wel aan waar die staan.”

“De beste tip is om het uiteindelijk gewoon te doen. Want als ik het kan, kan jij het ook. Ik ben heus niet slimmer of tactischer dan andere mensen. Je moet wél weten wat je doet. Vertrouw niet blind op een adviseur. Er is online zó veel informatie beschikbaar, je kunt vanavond al beginnen door te googelen op de bank.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!