Mr. PorteRenee heeft zijn baan opgezegd

Mijn man heeft zijn baan opgezegd. Nou ja, eigenlijk zijn grootste, vaste klus. En ja, dat vinden we allebei best spannend.

Ken je de regels van de drie P’s?

    • Prestige

    • Prijs

    • Plezier

In een ideale wereld voldoet je baan/klus/werk aan alle drie deze P’s. Maar ook twee van de drie is een redelijke score. Prestige betekent: het is goed voor je CV en naam en helpt je op die manier dus verder. De Prijs staat voor een goed salaris of een goede betaling. En die laatste P is, naar mijn idee, het belangrijkst. Dat je er Plezier aan beleeft. Maar zelfs die allerbelangrijkste P alleen is niet genoeg. Alleen maar leuk werk, zonder passend salaris, is leuk, maar daar ga je de hypotheek/huur niet van betalen. Anyway: Deze 3 P’s proberen mijn lief en ik altijd toe te passen. We zijn zzp’ers, dus kunnen die afweging iedere keer heel duidelijk maken. Voldoet deze klus aan de 3 P’s? Of in ieder geval aan één. Het gebeurt ook wel eens dat een opdracht aan alle drie niet voldoet. Nou, dat zeg je daar dus lekker ‘nee’ op.

Mijn man Kasper presenteert in de ochtend mede een radioprogramma op de regionale zender. Kijk eens hoe leuk: dit hing ook in bushokjes in de provincie waar wij woonden. Hoe cool is dat?

Zoals jullie weten zijn we verhuisd, daarvoor snel meer. Het betekent dat Kasper’s werkplek nu ruim een uur rijden is. En dat ‘s ochtends heel vroeg. Dat betekent niet om 5 uur opstaan zoals voorheen, maar om 4 uur. Dat uurtje maakt een wereld van verschil, op dat tijdstip. Tel daarbij op dat hij zich ook in andere functies wil ontwikkelen. En dan ga je praten over stoppen. Dat vond vooral hij best spannend. Het betekent namelijk dat zijn grootste opdrachtgever wegvalt. Natuurlijk gaat hij af en toe nog invallen, maar die vaste inkomensstroom stopt.

We wilden allebei niet over één nacht ijs gaan. We hebben net een jaren 30-woning gekocht die echt nog wat werk vraagt. Ik werk ook als freelancer, zonder inkomen dat in steen geschreven staat. Dus heeft hij de laatste weken keihard gewerkt aan nieuwe klussen. Die vervangen nog niet voor 100% dat oude inkomen, maar dat hoeft ook niet. We leven dik below our means, zoals ze in Nederland zeggen. We hebben ons huidige inkomen niet volledig nodig om de rekeningen te kunnen betalen.

We redden het eigenlijk in alle maanden wel van alleen mijn inkomen. Zijn inkomen was voor extra’s, voor het huis en om te sparen. Ook nu weer merken we hoeveel vrijheid dat geeft. Dat je zoveel ruimte hebt om dingen te veranderen en om (tijdelijk wat) inkomen in te leveren. Die laatste weken waren best zwaar. We zijn beide moe. Verhuizen, klussen, twee kleine kinderen, werken en veel wennen. Dan kijk je toch wel uit naar een beetje rust. Nog vijf weken dan is hij semi-werkloos en hij heeft er zin in. Haha. Klinkt gek, he? We gaan dan eerst eens twee weken op vakantie. Heerlijk! Dat hadden we expres vooraf al geboekt en vooruit betaald. Even lekker op het strand liggen en dan begint een nieuw leven.

Leuk verhaal, maar wat kan ik ermee?

Nou, stel dat jij ontevreden bent met je baan. Je werk of klus voldoen niet aan de drie P’s en je wilt eigenlijk al langer iets anders. Maar je durft niet, want ja, de hypotheek moet betaald. Waar begin je dan om een situatie te creëren die wel die mogelijkheid biedt.

Stap 1: krijg heel duidelijk wat je uitgaven en inkomsten zijn. Hoeveel ruimte heb je financieel nodig om de stap naar ander werk wél te kunnen zetten?

Stap 2: Probeer die ruimte zoveel mogelijk te creëren. Dus: abonnementen opzeggen, onnodige verzekeringen eruit, ga een kasboekje gebruiken om je uitgaven bij te houden. Geef uit wat je nodig hebt, minder de extra’s. Zo krijg je inzicht in hoeveel je minimaal nodig hebt. Een nieuwe, leukere baan is het wel waard om even wat voor te bezuinigen, toch?

Stap 3: Verdiep je in de salarissen die banen die je ambieert bieden. Dan weet je of je het daarmee zou redden. Probeer het eens drie maanden van dat bedrag. Hoe realistisch is het?

Stap 4: Misschien zie je nu dat het allemaal wel meevalt. En dat je het van dit inkomen best zou kunnen redden. Het kan ook dat je ontdekt dat dat niet zo is. Dan is het tijd om na te gaan denken over ingrijpendere beslissingen. Denk eens na over goedkoper wonen, bijvoorbeeld. Één van de twee auto’s weg? Je geluk komt meer uit leuk werk, dan uit een dikke auto, toch? Het vraagt soms tijd om dit te zien. Wanneer je durft te kiezen, is er meer mogelijk dan je denkt. Kijk ook eens naar toeslagen, waar je in de nieuwe situatie eventueel recht op hebt.

Is je financiële situatie ingewikkeld? Vraag dan vooral hulp van iemand in je omgeving die er (misschien vanuit zijn functie) ervaring mee heeft? Of vraag een financieel adviseur om advies.

Mijn man is blij met zijn beslissing. We hebben al vaak gekozen voor geluk boven geld, en dat blijven we doen.

Meer lezen over mijn visie op geld? Check mijn boek Duur Huis, Nooit Thuis

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!