6 mind tricks die je gemotiveerd houden om te sparen

Is de motivatie om te sparen ver te zoeken? Met deze tips spaar je weer als een speer. En hou je vol tot je je doel bereikt hebt.

Je hebt je doel voor ogen. Maar soms voelt het als lopen door dikke stroop. Je komt maar niet vooruit. Eh ja, dan is het behoorlijk lastig om gemotiveerd te blijven. Geef niet op! Met deze tips hou je de motivatie om te sparen vast. Of krijg je ‘m terug.

Waar doe je het voor?

Ik hoorde laatst de zin: ‘Alles wat makkelijk is, is niet de moeite waard’. Soms klopt dat wel. Die hardnekkige vijf kilo afvallen, je studie afronden, een droomhuis vinden, de halve marathon rennen. En een goed gevulde spaarrekening. Het komt niet zomaar aanwaaien. Je moet er wat voor doen. En blijven doen. Motivatie krijgen is makkelijk. Maar die motivatie, in dit geval om te sparen, vasthouden is een ander verhaal. Want voor doelen op de lange termijn heb je een lange adem nodig. Dat geldt ook voor sparen.

Denk groot, spaar klein

Het lastige aan motivatie om te sparen is dat je de ene dag super gemotiveerd bent. En de volgende dag wil je de handdoek in de ring gooien. I feel you. Daarom is het belangrijk om niet te snel te willen. Nee, je hebt niet binnen een week € 5.000 op je spaarrekening. Alles begint met kleine stapjes. Ook sparen.

Maak een plan en hak dat in stukjes. Bijvoorbeeld: je wilt voor de volgende zomer € 1.000 hebben gespaard.

Die € 1.000 is je grote doel.

Vervolgens maak je er kleine (behapbare) doelen van.

Dus € 1.000 : 10 maanden = € 100 per maand.

Elke maand € 100 opzij zetten is je nieuwe doel.

Je kunt het ook groter aanpakken. Dus bijvoorbeeld: € 10.000 binnen vier jaar. Eerst kijk je wat je per jaar moet sparen om dat voor elkaar te krijgen.

Dus € 10.000 : 4 jaar = € 2.500 per jaar.

Die € 2.500 hak je in nog kleinere stukjes.

En zo kom je uit op € 210 sparen per maand.

Maak sparen onderdeel van je vaste lasten

Het roer in één keer omgooien, is lastig. Blijvende verandering komt in kleine stapjes. Veel mensen sparen wat ze aan het eind van de maand ‘overhouden’. Toch lukt dat vaak niet. Je houdt geld over en koopt toch die extra paar schoenen of die ene mooie tas. Of je bestelt nog een keer eten. En weg is je spaarbedrag.

Draai het daarom om. Maak bijvoorbeeld die € 100 die je per maand wilt sparen, onderdeel van je vaste lasten. Zodra je je maandelijkse rekeningen betaalt, maak je ook meteen € 100 naar je spaarrekening over. Doe dit elke maand op een vaste datum. Zo lijkt het alsof je een rekening aan jezelf betaalt. Door het om te draaien, wordt sparen niet ‘iets wat je nog zou moeten doen’, maar maak je het een vast onderdeel van je financiën.

Alle beetjes helpen

Of het nu om afvallen, sporten of sparen gaat, je blijft pas gemotiveerd als je daadwerkelijk resultaat ziet. Tuurlijk, het liefst zie je je spaarrekening met grote sprongen omhooggaan. Wie wil dat niet. Maar dat is (meestal) niet de realiteit. Het gaat om die groei! Hoe klein die ook is. Focus daarom niet op wat je niet hebt. Maar op wat je deze maand wel hebt bereikt.

Plan een vast momentje in je agenda om te kijken hoe je ervoor staat. Wat ging goed? Is je spaarplan realistisch? Of moet je ‘m misschien wat aanpassen? Zo hou je de motivatie om te sparen vast.

Een (te) optimistisch spaardoel werkt heel demotiverend. Je kan wel elke maand € 500 willen sparen. Maar als dat simpelweg niet kan, is het lastig vol te houden. Let er goed op dat wat je wilt en kan hetzelfde zijn. Zo hou je die stijgende lijn vast.

Samen sta je sterk(er)

Maak het jezelf leuk met een spaarbuddy. Dit kan natuurlijk je partner zijn. Maar ook gewoon een goede vriendin of je moeder. Door iemand deelgenoot te maken van je plannen, krijg je een stok achter de deur. Samen met je partner spaar je (waarschijnlijk) richting hetzelfde doel. Je hoeft het niet in je eentje te doen.

Heb je iemand anders als spaarbuddy? Het is leuk om over je plannen te vertellen. Vooral als je succes boekt! Maar het is ook gewoon fijn als iemand af en toe vraagt hoe het gaat.  

Kort geluk of lang tevreden

Realiseer je dat impulsaankopen een geluk-shot zijn. Een kort moment voel je je helemaal happy de peppie. Maar dat duurt nooit lang. Sparen lijkt op korte termijn misschien stom of saai. Want je koopt veel liever nu een nieuwe lipstick. Of je bestelt eten, omdat je nu moe bent.

Bij sparen gaat het niet om het nu. Maar doe je voor later. En het is best lastig om NU gemotiveerd te zijn voor LATER. Als je voelt dat je de motivatie kwijtraakt, pak je een stuk papier en pen. En schrijf alle redenen op waarom je nu spaart. Zoiets als:

Ik spaar nu, omdat ik straks op vakantie wil.

Ik spaar nu, omdat ik me veilig voel met een financiële buffer.

Ik spaar nu, omdat ik over een halfjaar een nieuwe bank wil kopen.

Ik spaar nu, omdat ik eerder wil stoppen met werken.

Zo help je jezelf herinneren aan je doel. En weet je weer waarom je het doet! Wedden dat je geen zin meer hebt om die impulsaankoop te doen?

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!