Fulltime werken, het liefst nog een extra stapje zetten zodat je sneller carrière maakt en meer kan verdienen; lange tijd was dit het doel van veel mensen. Maar we vinden minder werken en meer vrije tijd steeds belangrijker. Word je daar wel gelukkig van?
Druk zijn was tientallen jaren een statussymbool. Veel mensen baseerden hun identiteit op die goeie baan en organiseerden de rest van hun leven om hun baan heen. We dachten dat mensen die te druk waren om te lunchen een betere baan en meer status hadden, dan de mensen die lekker van hun vrije tijd genoten.
Maar terwijl de krapte op de arbeidsmarkt toeneemt en werkgevers en de overheid ons oproepen om méér te werken, lijken we juist het tegenovergestelde te doen. Steeds meer mensen vinden dat er meer is dan werk alleen. Ze willen liever wat meer vrije tijd en wat minder verdienen of een minder prestigieuze baan. Werken om te leven, in plaats van te leven om te werken, dat idee.
Minder werken trend
Overwerken is er sowieso niet meer bij. Ken je de trend: quiet quitting? Dat betekent dat mensen op het werk het minimale doen. Nét genoeg om niet ontslagen te worden. Ze klappen stipt om 17.00 uur hun laptop dicht en hun mailbox openen ze pas de volgende ochtend weer. Over de hele wereld doen mensen mee met deze trend.
En zo zijn er nog meer soortgelijke trends of bewegingen. In Amerika bijvoorbeeld zegden in het voorjaar van 2021 ineens 33 miljoen mensen hun baan op, omdat ze niet meer wilden dat hun leven beheerst werd door hun baan. The Great Resignation wordt dit ook wel genoemd. Zoiets gebeurde ook in China, onder de noemer Tang Ping. Werknemers gingen op de vloer liggen omdat ze niet meer mee willen doen met de ratrace.

En vergeet de FIRE beweging niet. Dat fenomeen waaide een paar jaar geleden over uit de Verenigde Staten en Canada. In een notendop: financieel niet meer afhankelijk zijn van een baan, door zuinig te leven, een groot deel van je inkomen te sparen en te beleggen. Door dit slim te zijn met geld – en daar op tijd mee te beginnen – zou je een stuk eerder kunnen stoppen met werken. Ideaal om financieel niet meer afhankelijk te zijn van een baan, zeggen de aanhangers ervan.
Je betekenisvol voelen
Het positieve aan deze ontwikkelingen is natuurlijk dat de werk-privébalans gezonder wordt. Tegenwoordig zijn velen van ons toch een tikkie overwerkt en zitten tegen een burn-out aan. Door werk minder belangrijk te maken, geven we bovendien beter onze grenzen aan op het werk.
Maar waarschijnlijk is het niet het aantal uren werk dat ons ongelukkig maakt. Het is het gebrek aan voldoening. Het gebrek aan betekenisvol werk. Het maakt gelukkig om iets te doen wat verschil maakt. Helemaal stoppen met werken hoeft dan helemaal niet de oplossing te zijn, dat blijkt wel uit het verhaal van Marieke, die doodongelukkig werd toen ze FIRE was. Volgens psychologen worden we gelukkiger wanneer we het gevoel hebben dat we iets nuttigs doen.
Dus zelfs als je ooit financieel de ruimte krijgt om eerder te stoppen met werken, dan moet je goed nadenken over wat je met die tijd gaat doen. Iets voor een ander betekenen is belangrijk. Dus alleen maar onder een palmboom met een cocktail? Nou nee. Vrijwilligerswerk doen en tijd doorbrengen met je gezin? Dat is dan misschien een betere weg, die meer geluk brengt