Heb je altijd te weinig tijd, energie of geld? Wij helpen je op weg om met minder wensen meer te krijgen.
Ik zie het overal om me heen: gezinnen gevangen in een ratrace. Altijd maar rennen en vliegen. Door minder wensen te hebben, en dus minder geld uit te geven, stap je er zo uit. Ik geef je wat tips hoe je dat doet.
Zo blijf je rennen en vliegen
Een dure stationwagon wanneer er kinderen komen. Allemaal spiksplinternieuwe meubels, het liefst van designers. Luxe keukengerei in alle soorten en maten. Kinderkleding van specifieke merken. Ik kan zo nog wel even doorgaan, want er is iets geks aan dit soort spullen. Veel mensen willen ze, kopen ze of lenen er zelfs geld voor, maar hebben tegelijkertijd geen flauw idee wat de invloed van dit soort wensen is op hun leven. Want het kost allemaal geld, en dat geld moet ergens vandaan komen.
Dat geld verdienen we door te werken. Om alles maar te kunnen betalen, werken we ons een slag in de rondte. Zo zijn we minder thuis, waardoor de kinderen misschien vaker naar de opvang moeten. Maar dat kost ook weer geld. Een paar extra uren werken (= extra centen) komt dan wel mooi uit. Zo blijven we bezig. En zijn we onder aan de streep zoveel aan het werk, dat we eigenlijk überhaupt geen tijd of energie hebben om die dure, super-de-luxe keukenapparatuur te gebruiken.
We vangen onszelf op deze manier in een soort hamsterwiel. We zwengelen het zelf aan, rennen ons vervolgens een breuk en klagen daar dan over. Want we zo oh zo druk. We komen nooit aan onszelf toe. Maar willen wel perse in die ene auto rijden of de nieuwste gadgets hebben.
Af en toe op de rem trappen
De oplossing voor dat alsmaar draaiende hamsterwiel is zo simpel. Namelijk: minder wensen hebben. Door minder te willen en te wensen krijg je automatisch lagere kosten. Met lagere kosten hoef je minder te werken, want je hebt minder geld nodig. En dat zorgt weer voor meer vrije tijd. Waarin je tot rust kunt komen, tijd doorbrengt met je kinderen die dan niet naar de opvang hoeven of gewoon lekker doet waar je zin in hebt.
Dat klinkt makkelijk. En dat is het ook. Schroef je je – vooral materiële – eisen flink omlaag, dan heb je simpelweg minder geld nodig. Want als je minder wilt, vliegt je geld er niet meer aan alle kanten doorheen. Ik hoor je denken: Ja hoor, lekker makkelijk praten. Voor veel mensen klinkt deze oplossing nogal heftig. Want we worden groot met het idee dat we altijd meer, mooier en beter moeten hebben. Van de fiets naar een eerste eigen autootje. En van een tweedehands exemplaar naar een nieuwe vers uit de showroom. Zo eentje die de buurman rechts, links en tegenover ook heeft.
Het is wat we om ons heen zien en wat we vaak ook thuis leren. Stilstand is achteruitgang. We moeten altijd in beweging zijn. Altijd maar druk zijn. Streven naar meer. Maar guess what, al die materiële zaken maken niet perse gelukkiger. Ik kan je vertellen, stilstand kan heerlijk zijn.
Werken is fijn, maar wel met mate
Mijn man en ik hebben wat wensen ingeleverd. Die dure auto, al die keukenapparatuur (al kon die me sowieso al gestolen worden), verre reizen, dure kleding en designermeubels. Als ik zou willen, kan ik meer gaan werken en kan ik al die spullen betalen. Maar dat wil ik niet. Want meer werken houdt ook in dat we onze kinderen minder zien en niet meer elke maand een lekker bedrag kunnen sparen. Dat is het voor mij niet waard.
Niet dat we ons werk niet leuk vinden. Zeker niet, we houden van ons werk. We zouden nooit willen stoppen met wat we nu doen. Maar er zijn ook andere toffe dingen in het leven. Zoals tijd met onze kinderen doorbrengen, samen door het bos wandelen midden op een doordeweekse dag of nieuwe projecten beginnen. Door al die dingen naast elkaar te doen, voel ik dat het leven goed is voor mij.
Lever in en krijg meer terug
Ik neem genoegen met wat minder. Minder spullen, minder kleding, minder merk, minder vakanties, enzovoorts. Niet zoveel materiële wensen hebben, geeft ons een heel ander leven. Natuurlijk, ook wij zijn wel eens druk. Maar het gevoel van in een hamsterwiel rennen kennen wij niet. Wij lopen ons zelfgekozen pad. En dat gun ik iedereen. Zo maak je een start:
- Wees dankbaar voor alles wat je al hebt. Dankbaarheid is een sterke emotie van geluk. Schrijf bijvoorbeeld elke avond 3 dingen op waar je dankbaar voor bent. Zo merk je vanzelf dat je niet zoveel nodig hebt om je gelukkig te voelen.
- Besef dat hoe meer je wilt, hoe minder vrijheid je hebt. Je overtuigt jezelf er misschien van dat je pas echt gelukkig bent als je X of Y hebt gekocht. Zo maak je jezelf afhankelijk, en dat beperkt je vrijheid. Als je geen waarde hecht aan dure spullen, hoef je ook niet bang te zijn dat je ze niet hebt of verliest. Want je geeft er toch niks om.
- Kijk naar wat je écht gelukkig maakt. Spullen an sich maken je op de lange termijn geen gelukkiger mens. Luxe is geen garantie op geluk. Maak eens een lijstje met de dingen waar je blij van wordt. Is dat non stop werken om die dure lease auto te kunnen betalen? Of is dat tijd doorbrengen met de mensen van wie je houdt?
Minder willen betekent niet dat je nooit meer iets moois of duurs mag kopen. Tuurlijk wel, als jij daar blij van wordt, vooral lekker doen. Het gaat erom dat we onszelf soms zo vastdraaien, dat we vergeten om te genieten van de meest simpele dingen in het leven!