Minder uitgeven vs meer verdienen. Wat is beter?

Je wilt meer geld overhouden. De één gaat vol voor minder uitgeven. De ander heeft de focus op meer verdienen. Wat is nu het beste? Minder uitgeven of meer verdienen?

Hand op de knip. Dat is, denk ik, de eerste reactie die mensen hebben wanneer ze voorzien dat ze inkomsten gaan verliezen. Of wanneer ze juist besluiten dat ze meer willen gaan overhouden. Of dat nou voor een luxe is als een mooie reis, of gewoon bitternoodzaak omdat ze bijvoorbeeld bang zijn hun baan te verliezen. Het is typisch Nederlands, denk ik. Als je niet rondkomt moet je minder uitgeven.

Wanneer je Google’t op ‘geld besparen’ krijg je binnen een halve seconden zo’n 1 miljoen resultaten. En op sommige van die pagina’s staan honderden tips. Hartstikke goed, natuurlijk. Minder uitgeven is altijd fijn. Zeker als dat kan op een manier die je leven niet minder leuk maakt. Ik ben fan! Google daarna eens op ‘meer geld verdienen’ en je vindt ‘maar’ zo’n 135.000 resultaten. Met PorteRenee.nl trouwens bovenaan, haha. Het zegt iets over onze focus in Nederland. Die ligt veel meer bij minder uitgeven, dan bij meer verdienen.

Minder uitgeven meer verdienen

Ik denk dat dat komt doordat we denken dat we op onze uitgaven meer invloed hebben dan op onze inkomsten. Als wij vandaag besluiten minder uit te willen geven, kan dat meteen starten. Vanaf de eerste dag merken we het verschil. We houden direct meer geld over. Meer verdienen gaat niet zo snel. Je kunt in de meeste gevallen niet vandaag besluiten dat te willen, en morgen al verschil zien. Al zijn er natuurlijk uitzonderingen: als jij meer uren afneemt bij je baas, zie je dat meteen in het volgende salaris terug. Of je besluit meer nachtdiensten te nemen bijvoorbeeld, die beter betalen. Maar dat gaat niet voor iedereen op.

Focus

Vroeger focuste ik enkel op het besparen. Ik werd goed in betaalbaar boodschappen doen. Ik sloot verzekeringen goedkoper over. Ik kocht minder kleding. Dat soort dingen. En eigenlijk hou ik daar nog altijd aan vast. Toch heb ik nu minstens zoveel focus op de inkomsten. Kasper en ik zijn allebei ondernemers, dan werkt het anders in loondienst. Wij kunnen een leuk idee bedenken, daar bijvoorbeeld een samenwerking met een mooi merk van maken, en we hebben extra inkomen. Maar ook in loondienst heb jij écht wel invloed op je salaris. Als een salarisverhoging past, vraag er dan om. Solliciteer op een andere, beter betaalde baan. Maak promotie bij je huidige baas of begin een tweede inkomstenbron naast je baan.

Door teveel te focussen op besparen, kan het leven armoedig gaan voelen. Je bent alleen maar daarmee bezig en hebt geen aandacht voor het laten groeien van je inkomen. Het voelt misschien wat negatief. Je bent alleen maar bezig met ‘minder, minder, minder’ en vergeet de optie ‘meer.’ Sommige mensen geloven in de kracht van een gevoel van overvloed. Dat als je oprecht gelooft dat er meer dan genoeg is voor jou, dat dit dan ook op je pad komt. Misschien ben ik daar iets te nuchter voor. Ik geloof wél dat klein denken je klein houdt, ook financieel. Wanneer je gelooft dat doelen (bijvoorbeeld een bepaald inkomen) voor jou niet haalbaar zijn, zul je ze ook nooit bereiken. Daar is wat mij betreft niks zweverigs aan.

LEES OOK: Geld besparen vs. tijd besparen

Waar veel mensen kiezen voor één van de twee: besparen of meer verdienen, ga ik tegenwoordig voor beide. Zodat het me beide verder helpt. Ik ben de laatste jaren meer gaan verdienen en ben nog altijd op mijn uitgaven blijven letten. Zo gaat het opbouwen van rijkdom dubbel zo hard. En wie wil dat nou niet?

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!