Minder uitgeven aan kleding: zo doe je dat

Er waren tijden dat bijna mijn halve salaris op ging aan kleding. Nu niet meer. Met deze 5 stappen kickte ik van kleding kopen af.

Tegenwoordig koop ik veel kleding online en tweedehands. Vinted en Marktplaats staan vol met nooit gedragen kleding met de kaartjes er nog aan. Je kunt je daarover verbazen, en dat doe ik soms ook, maar ik weet ook hoe het is. Je ziet in de winkel of online wat leuks, schaft het aan en thuis verdwijnt het achterin de kast. Omdat het toch niet zo lekker zit, niet goed staat of omdat het misschien wel hip is, maar gewoon niet zo bij je past.

Ik had vroeger ook zo’n kast, met stapels kleding die achter elkaar lagen. Die achterste stapels zagen eigenlijk nooit daglicht. Nu denk ik: daar lag gewoon geld weg te rotten. Ondertussen klaagde ik dat andere dingen financieel niet haalbaar waren voor mij. Gingen vrienden een weekendje weg, dan verzuchtte ik dat dat er voor mij niet inzat. Totaal negerend dat ik van het geld dat ik uitgaf aan kleding heel wat nachtjes in een leuk hotel had kunnen slapen.

Toen ik door een in waarde gedaald huis in de schulden belandde, opende dat mijn ogen. En toen ging de knop heel makkelijk om. Deze 5 dingen deed ik, waardoor kleding een veel minder grote verleiding werd voor mij. Misschien kun jij er ook iets mee.

Minder uitgeven kleding

Ik zocht mijn kast uit

Ik gooide alles à la Marie Kondo op het bed en zag hoeveel ik eigenlijk had. Van achteren in de kast haalde ik shirtjes en jurkjes tevoorschijn die ik in maanden niet had gezien en als nieuw voelden. Zo had ik niet alleen zonder te betalen ‘nieuwe kleding’, maar confronteerde ik mezelf ook met hoeveel ik al had gekocht. Ik maakte even een snel rekensommetje en concludeerde dat er toch zeker voor €1000 aan kleding op mijn bed lag. Au. Met dat geld had ik ook andere toffe dingen kunnen doen.

Ik zag de verleidingstrucjes van kledingwinkels

De etalages, de muziek, of er wel of geen spiegels in de pashokjes hingen, de verkooppraatjes. Ik zag opeens hoe het doel van dit alles was om mij geld uit de zak te kloppen. Begrijpelijk. En helemaal hun goed recht natuurlijk, maar ik besloot me niet meer te laten verleiden.

Ik stopte met onnodig naar de stad gaan

Voorheen ging ik op zaterdag vaak lekker shoppen. Zonder specifiek doel, maar ik kwam altijd met tig aankopen thuis. Klaar. Stop. Wat een onzin. In plaats daarvan ging ik thuis uitgebreid en gezond koken, ik sprak af met vriendinnen of ging lekker de natuur in. Ja, dat was afkicken maar het hielp.

Ik gaf mezelf een shop-budget

Waar ik voorheen geen idee had wat ik uitgaf, bepaalde ik nu vooraf wat ik mocht besteden. Zo zette ik mezelf niet helemaal op een no spend dieet en voelde het ook wat minder streng. Met €100 kon ik nog best wat leuks kopen, maar moest ik wel écht op de prijs letten. In die tijd ontdekte ik ook tweedehands shoppen, maar dan online. Ik kon veel meer kopen voor minder geld. Zo kocht ik vanzelf minder trendgevoelige spullen, omdat je qua trends vaak toch een seizoen achterloopt. Ook kun je minder dan in een winkel in één keer onwijs veel inslaan. Ik dacht dus heel goed na over die ene broek en over dat ene truitje.

Ik stelde een drie-dagen-termijn in

Als ik iets vond wat ik echt graag wilde hebben, zette ik dat op een Pinterest-bord. Dan moest ik het van mezelf minimaal drie dagen laten rustig. Zo haalde ik de impuls uit de aankoop. Als mijn hart na drie dagen nog altijd een sprongetje maakte van geluk, en het paste binnen mijn maandbudget, kon ik het alsnog kopen. Maar vaak genoeg had ik me dan alweer bedacht. Op deze manier heb ik mezelf heel wat miskopen bespaard.

Even een sommetje tot slot. Ik denk dat ik – voordat ik erop ging letten – zeker €300 per maand uitgaf aan kleding. Met de bovenstaande trucs ging ik terug naar €100 per maand, schat ik. Sommige maanden meer omdat ik schoenen en een winterjas moest kopen, andere maanden kocht ik helemaal niks. In vijf jaar tijd heeft dit me in totaal €12.000 bespaard. Wow! Dat is gewoon genoeg eigen geld om een huis te kopen.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!