Minder kopen: deze 8 tips helpen je

Ik kocht ooit alles wat los en vast zat. Nu moet er wel iets heel tofs voorbij komen, wil ik mijn portemonnee trekken. Ik vertel hoe die verandering ontstond en hoe het jou ook kan lukken. 

Laatst vroeg ik op Instagram of mijn volgers nog vragen voor me hadden. Dit omdat mijn man en ik weer een podcast gingen opnemen. Een vrouw reageerde supersnel. Ze schreef: ‘Hoe kan ik minder kopen?’ Ik had die vraag een paar jaar geleden ook kunnen stellen. Mijn kast hing zo vol met kleding dat ‘ie amper dicht ging. Mijn schoenen had ik uitgestald op een paar planken in de gang staan. Iedere week stofde ik die plank even af zodat ze daar weer mooi konden shinen. Ik kan het me nu niet meer voorstellen. Dat ik ook zo materialistisch was. Maar ook dat ik ooit zoveel kocht. Ieder weekend bijna ging ik wel de stad in. Nog een zwart jurkje, nog een paar schoenen voor mijn plank. Maar ook van alles en nog wat bij de Action, de Xenos en Blokker. Alles wat voorbij kwam op TelSell wilde ik hebben. Van die riem die je buikspieren traint met elektroschokjes (ja, écht gehad!) tot een apparaat dat supersnel groente in mooie figuurtjes snijdt. Inmiddels is het allemaal weg! Een klein tikje minimalisme heeft de boel hier in huis flink veranderd. De vraag is nu: hoe gebeurde dat? Hoe ging ik van spenden, spenden, spenden, naar niet meer de behoefte hebben om te kopen. Eigenlijk ging het in kleine stappen. En die stappen deel ik met je. Met de hoop dat het ook jou helpt om je geld in je portemonnee te houden en je huis vrij van nog meer spullen.

Lees ook: Deze tips helpen je minder kopen.

  • Bij mij ging de hand op de knip, omdat ik flink wat schulden af te lossen had. Dat is een verhaal apart en lees je hier. Maar, er was dus noodzaak. Dat hielp mij. Het is fijn voor jou als je die noodzaak niet hebt, maar het maakt het wel lastiger om het roer om te gooien. Dus moet je voor jezelf een soort urgentie creëren. Dit kan ook door bijvoorbeeld een spaardoel te stellen. Een beetje een ambitieuze, die je alleen haalt wanneer je stopt met onnodig spenden.  
  • Bewaar een maand lang de bonnetjes van alles wat je gekocht hebt. Ga er op een weekenddag voor zitten en spreid al die bonnen over je keukentafel. Kijk nu eens goed wat je allemaal gekocht hebt. Zijn dit nu spullen waar je nog steeds blij mee bent? Nu een paar weken later. Het laat je waarschijnlijk zien hoeveel dingen je koopt in een impulsieve bui. En ook hoeveel geld dit je kost.  
  • Inspiratie is geweldig wanneer je minder wilt kopen. Kijk eens naar de afleveringen van Marie Kondo of bekijk de documentaire Minimalism. Die staan allebei op Netflix. Maar ook op Youtube kun je veel vinden over minimalisme. Vergaap je aan al die heerlijk opgeruimde huizen, zonder troep die overal rondslingert. Los van de financiële voordelen van niet zoveel kopen, is dit zo’n fijn extra voordeel.  

Lees ook: Deze boeken over geld veranderden alles voor mij.

  • Ruim iedere dag één kast of la op. En doe dit een week lang. Kijk nou hoeveel spullen je al hebt. Het laatste wat jij nodig hebt is nog meer troep voor in huis. Iedere dag bezig zijn met opruimen en wegdoen, is niet de mindset waarin je nieuwe spullen gaat kopen. En dat is ook precies de bedoeling.  
  • Geef jezelf een tijdbuffer bij iedere aankoop. Mooie schoenen? Action-spulletjes? Gooi het gerust in je mandje, maar loop daarna nog even een rondje. Al is het twee minuten. Kijk nu nog eens in je mandje en vraag je opnieuw af of je dit echt wilt hebben. Of je het het geld waard vindt en je die spullen wel in je huis wilt hebben. In veel gevallen zul je je alsnog bedenken en zonder aankoop de winkel uitlopen. Dat voelt zo fijn!  
  • Kijk eens wat je allemaal al hebt. Zoek je kledingkast uit. Net als je keukenkastjes. Gebruik meer van wat je hebt. Zo hoef je minder nieuwe dingen te kopen.  
  • Is shoppen je hobby? Ga je in het weekend lekker even de stad in en kom je altijd terug met tassen vol met meuk? Zoek dan een andere hobby. Ga lekker wandelen op die zaterdagochtend die je normaal in de stad spendeert. Gezonder, je koopt minder en je houdt geld over. Drie vliegen in één klap.  
  • Ik stel mezelf tot slot altijd nog twee vragen bij iedere potentiële aankoop. Heb ik het echt nodig? Sommige dingen moet je gewoon kopen. Ondergoed voor je kinderen, een stofzuiger, handdoeken. Dat soort dingen. Is het antwoord op deze vraag ja, dan gaat het gewoon mee naar huis. Is het antwoord nee, dan ga je door naar de volgende vraag. Word ik er gelukkig van (ook op de lange termijn)? Er zijn heus wel spullen die je echt gelukkig maken, ook na een week of maand of een paar jaar nog. Zo heb ik spullen in huis die gewoon voor de gezelligheid zijn. Omdat ze leuk staan. En daar word ik nog iedere dag blij van. De cruq is om te kopen waar je voor de langere termijn plezier van hebt. Niet alleen op het moment dat je het koopt.

Dit waren mijn 8 tips naar minder kopen. Heb jij nog aanvullende tips? En lukt het jou al om minder te kopen? Of kom je toch steeds weer met tassen vol thuis?  

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’