Mijn vijf beste geldadviezen

Ik geef je vandaag vijf geldadviezen die écht het verschil maken. De belangrijkste vind ik persoonlijk nummer 2. Die kan je echt een hoop geld opleveren.

Meestal schrijven bloggers over goede adviezen die ze zelf kregen. Weet je, ik heb gedurende mijn leven niet zoveel advies over geld gekregen en als ik het kreeg was het beroerd advies. Zoals een kennis, die ooit zei: ‘Je moet een zo hoog mogelijk hypotheek los zien te krijgen bij de bank, dan krijg je ook lekker veel hypotheekrenteaftrek.’ Ja. Oke. Dus. En bedankt voor de totaal niet onderbouwde financiele onzin die jij zojuist uitkraamde. Ik heb het allemaal zelf moeten ontdekken. En ja, dat ging met vallen en opstaan. Nu ben ik de laatste om te zeggen dat je geen fouten zou moeten maken. Fouten zijn de beste manier om te leren. Maar, het scheelt je een hoop geld wanneer je ze kunt voorkomen. Dus geef ik hier vijf hele simpele geldadviezen die wel hout snijden.

 1. Open een aparte rekening voor het afschrijven van je vaste lasten
  Dit ontdekte ik pas zo rond mijn dertigste. Daarvoor had ik één rekening waar ik iedere maand een bedrag opzette. Soms gebeurde het dus dat ik zo vaak uit eten was geweest, dat er niet meer genoeg geld op stond voor de rekeningen. Ai. Dus lagen er herinneringen op de deurmat. Dan boekte ik terug van mijn spaarrekening en zo verloor ik totaal het overzicht. Nu heb ik drie rekeningen. Op een komt mijn geld binnen. Iedere maand zet ik een vast bedrag voor alle automatische afschrijvingen op rekening nummer 2. Op een andere rekening zet ik een bedrag voor leuke dingen. Als dat op is, is het op. Maar dan komen mijn rekeningen niet in gevaar. Werkt als een trein!

  Lees ook: Bingo sparen, té leuk!

 2. Staar je niet blind op wat er binnen komt, maar kijk ook naar wat eruit gaat.
  Als het over geld gaat, gaat het altijd over: Wat verdien je? Salarisverhoging. Cao-schalen. Hele beroepsgroepen leggen zelfs het werk neer om 1 of 2% meer salaris te krijgen. Terwijl we aan de andere kant helemaal niet kijken naar wat eruit gaat. Misschien kun je door minder geld uit te geven, wel veel meer dan die 1 of 2% extra overhouden. Dat weet ik eigenlijk wel zeker. Vraag mensen wat ze verdienen en ze weten het vaak tot achter de komma. Vraag wat ze uitgeven en ze hebben geen idee. Terwijl dat uiteindelijk cruciaal is voor hoe rijk je wel of niet bent. Want je kunt een miljoen verdienen, maar als je uitgaven 999.999 euro per maand zijn, ben je nog altijd een arme sloeber. In een duur huis, dat waarschijnlijk wel.
 3. Leer onderhandelen (en weet wat je waard bent)
  Ik onderhandel over heel veel. In eerste instantie over wat ik betaald krijg als freelancer. Ik onderhandel wanneer ik denk dat dat terecht is. Na een tijdje als zzp’er heb je een goed beeld van wat jij in jouw branche waard bent. Ik laat me nooit onderbetalen, ook niet met beloftes als: ‘Misschien komt er nog meer werk uit,’ of ‘Het is goed voor je exposure.’ Bullshit. Dat zeg je ook niet tegen de bakker, toch? Naast je eigen inkomen valt er nog zoveel meer te onderhandelen. Op je aankopen op Marktplaats, op je aankopen in bijna iedere winkel (behalve de supermarkt dan, in de meeste gevallen.) Onderhandel niet om het onderhandelen, maar alleen wanneer je oprecht vindt dat iets goedkoper zou moeten zijn. Krijg je niet wat je denkt dat juist is, koop het dan niet of ergens anders. Je bespaart jezelf daar écht veel geld mee.
 4. Leen niet onnodig geld!
  Open deur. I know, maar hij mag toch niet ontbreken. Kijk, voor een huis kom je er niet echt onderuit. Net als voor een studie, misschien. Maar voor een vakantie? Een caravan? Een spiksplinter nieuwe auto? Die consumptieve schulden zijn relatief duur en ze hangen als een molensteen om je nek.  Ooit ga je je afvragen: was het zo lang aflossen wel waard?
 5. Begin jong met sparen
  Als ik toch eerder door had gehad hoe geld en financien werken.. Dat had me nu heel wat opgeleverd. Het liefst begin je al met sparen zodra je inkomen hebt. Wanneer je jong bent, is sparen zo makkelijk. Je woont waarschijnlijk nog thuis, hebt weinig vaste lasten en verdient wel al. Zet gewoon iedere maand wat weg op een rekening waar je nooit meer naar kijkt. Misschien veelgevraagd maar als je op je 20e begint, heb je op je 30e al lekker wat rente gevangen. Met een beetje toewijding is dat spaarpotje dan al genoeg om bijvoorbeeld de kosten koper van je eerste eigen huisje te betalen. Dat pakt niemand je meer af.

  Lees ook: Bevrijd je van deze 7 terugkerende kosten

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!