“Mijn vader zei: ‘koop nou niet meteen een dikke auto”

Elvira van Gastele (34) werkt sinds 2018 als Virtual Sidekick. Wat dat is en hoe ze het financieel allemaal regelt, vertelt ze in dit interview.

Wie: Elvira van Gastele is eigenaar van Elvira Virtual Sidekick. Ze is technisch Virtual Assistant, maar bouwt ook websites en onderhoudt ze. Ze werk vanuit huis en heeft geen werknemers in dienst.

Ondernemer: sinds 2018

Inkomsten: ze betaalt zichzelf elke maand 35% van de omzet uit.

Je begon voor jezelf in 2018: meteen een strak plan gemaakt?

“Eigenlijk wel. Ik heb alles tot in de puntjes voorbereid. Mijn familie bestaat uit zzp’ers, dus ik denk dat ondernemen in mijn DNA zit. Mijn tante is boekhouder en mijn vader runt al zestien jaar een eigen bedrijf. Ik kreeg veel advies van ze. De belangrijkste tip? Dat ik het zelf moest leren en ontdekken. Zo zei mijn vader: ‘Elvira, je mag best een keertje op je bek gaan.’ Nog een tip: koop niet meteen een dikke auto. Een goed advies, al zeg ik het zelf, want ik zie dat om me heen vaak genoeg gebeuren. Zijn ze net als zzp’er gestart, kopen ze een dure auto en zijn vervolgens twee jaar later failliet. Zonde!”

Hoe kwam je op het idee om Virtual Assistent te worden?

“Ik werkte een jaar of dertien in de ICT, in loondienst. Ik was elke dag hetzelfde kantoor, dezelfde mensen een beetje zat. Ik voelde me een nummertje. Ik dacht: als ik vandaag niet kom werken, dan heeft niemand dat in de gaten. Uiteindelijk heb ik mijn ICT achtergrond gebruikt om Elvira Virtual Sidekick te starten. Ik ben voor een deel technisch VA. Dat houdt in dat ik websites bouw en ze ook onderhoud voor klanten. Maar ernaast vind ik het heel leuk om op een backoffice mee te helpen. Offertes maken, de planning, dingen waar een ondernemer vaak geen zin in heeft.”

VA’s werken toch altijd hip vanuit koffietentjes? Jij ook?

“Haha, ja, dat beeld is er. Ik werk meestal in mijn eigen kantoor, maar ook weleens bij een strandtent bijvoorbeeld.”

En, zoals je vader het verwoordde, ben je al eens op je bek gegaan?

“Niet keihard. Een goede offerte maken, dat blijft lastig. In het begin was ik er zo twee dagen mee bezig en verdiende dan dus niks. Of ik maakte mezelf te goedkoop waardoor ik amper wat verdiende. Je moet in je prijs inbouwen dat er iets tegen kan zitten. Dat gaat nu steeds beter.”

Hoe heb je je financiën geregeld?

“Ik werk zowel privé als zakelijk met potjes. Een zakelijke rekening vind ik trouwens een must. Ik heb meerdere spaarpotjes, voor de inkomstenbelasting en btw bijvoorbeeld, maar ook voor cursussen en een buffer. Wanneer een factuur uitbetaald is, zet ik geld weg volgens percentages. Zo gaat de btw meteen naar het btw-potje, 30% van de omzet gaat naar het IB-potje, 20% naar het buffer-potje, 15% naar het potje ‘kosten’. Ik betaal mezelf ongeveer 35% van de omzet uit als salaris. Het fijne van dit systeem is dat ik nooit geldstress heb. Ik heb sowieso voldoende buffer voor als de laptop kapotgaat en ik kan een cursus doen.”

Wil je ook als zelfstandige aan de slag? Of ben je zelfs al begonnen? Dan hebben we een cadeautje voor. We maakten een GRATIS starterskit voor ondernemers met daarin aantal handige Excel-sheets, een podcast door ons over ondernemen, drie video’s en een paar toffe printables voor aan de muren van je (thuis)kantoor. Je kunt deze hier downloaden op de website van Knab, de bank waar wij al jaren onze zakelijke rekening hebben. Ga die vooral downloaden en laat je inspireren op je weg naar succes!

Verdien je lekker?

“Op dit moment goed, maar het eerste halfjaar verdiende ik niet veel. Ik ben getrouwd en wat ik nu ga zeggen, klinkt totaal niet geemancipeerd: in theorie hoef ik niet te werken. Ik kan ervan leven, maar ik werk bewust maar vier dagen. Ik vind werk belangrijk, ik kan er goed geld mee verdienen, maar ik heb een paar jaar geleden tegen een burn-out aan gezeten. Toen dacht ik: dit gaat me nooit meer gebeuren. Maandag is mijn man vrij, die dag is voor leuke dingen samen.” 

Betalen klanten trouwens netjes?

“Facturen stuur ik negen van de tien keer maandelijks, meestal op de eerste van de maand. Eenmalige klusjes als ik klaar ben met de klus. Eén keer had ik te maken met een superslordige betaler. Om die reden ben ik met die samenwerking gestopt. Overige klanten betalen goed. Fingers crossed dat dat zo blijft.” 

Wat wil je aankomende zzp’ers meegeven?

“Wat ik zelf fijn vond is vooraf veel informatie verzamelen. Leef je uit. Check de site van de Belastingdienst, het staat vol informatie. Zorg dat je weet hoe belastingen werken en hoe je je financieel goed kan organiseren. Dat is écht belangrijk. En wat mijn vader tegen mij zei, geef ik graag weer door aan andere starters: durf ook onderuit te gaan. Je kunt niet overal op voorbereid zijn!”

Download de GRATIS starterskit voor ondernemers hier

Dit artikel is een samenwerking met Knab. De inhoud is 100% PorteRenee

Meer over de werkzaamheden van Elvira lees je hier.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!