Nu nadenken over geld betekent straks minder nadenken over geld

Sommige mensen vinden dat ik teveel nadenk over geld. Je bent nog zo jong! Ik vind: nu nadenken over geld betekent later nooit meer na hoeven denken over geld. Ik leg uit hoe dat zit.

Ik kreeg onlangs een boek cadeau van mijn man. Het heet Playing with Fire en gaat over een gezin dat het roer helemaal omgooit. Gaat dat lezen. Ik was er echt dagen zo enthousiast over! Ze verlaten hun dure California-lifestyle inclusief twee dure leaseauto’s en een schreeuwend dure huurhuis en kiezen voor een meer bescheiden uitgavepatroon. Hun doel: zo snel mogelijk met pensioen kunnen. Dus sparen ze zoveel ze kunnen van hun twee inkomens en investeren dat geld op een relatief veilige manier. Ze stoppen met paycheck to paycheck leven (alles opmaken iedere maand). Ze zien hoe rijk ze eigenlijk zijn en gaan keihard sparen. Het is wat extreem, jazeker. Maar het idee dat je je lot in eigen handen kunt nemen maakt me wild. Het idee dat jij op een dag kunt zeggen: zo wil ik het niet meer. Dat er andere opties zijn dan het geijkte pad.

UPDATE: Er is nu ook een Nederlandse versie waarvan ik het voorwoord heb geschreven.

Ik heb dat geijkte pad ook bewandeld. Didn’t work for me. Veel uitgeven, weinig overhouden en altijd maar door moeten blijven werken om dat vol te houden. Ik belandde in de schulden en de knop ging om. Sindsdien ben ik veel met geld bezig. Ik zie het als een middel om een leven te creëren dat ik ambieer. Vol vrijheid en vrije tijd. Ik las laatst ergens een prachtige quote, die ik nergens meer terug kan vinden. Jammer. Hij was in het Engels en er stond zoiets als: ‘Zij die nooit aan geld willen denken, zullen er hun hele leven aan moeten denken.’ Die Engelse quote betekent voor mij: wil je niet met geld bezig zijn, dan zul je je hele leven bezig moeten blijven met vragen als: Kan ik de rekeningen betalen? Heb ik genoeg spaargeld? Kan ik later wel rondkomen? Een beetje negatief ingestoken, hou ik niet van, maar het is wel een waarheid als een koe. Veel mensen vinden aan geld denken, ermee bezig zijn en erover praten, maar niks. Alsof geld iets naars is. Iets waar je vooral over zwijgt. Je krijgt salaris (vertelt natuurlijk niemand hoeveel) en betaalt daar je rekeningen van. Met een beetje geluk spaar je wat. Het doet me een beetje denken aan hoe er in Harry Potter gezwegen wordt over Voldemort. ‘He who shall not be named.’ In deze vergelijking is geld ‘hetgeen waarover we zwijgen.’

Omdat ik zoveel over geld praat en er dagelijks (ook voor mijn werk) mee bezig ben, vergeet ik het taboe soms. Mijn omgeving herinnert me eraan. Als mijn moeder op bezoek komt, voel ik hoe de sfeer verandert wanneer ik iets over geld zeg. Ze zegt niets, want ze weet hoe ik daarop reageer, maar rolt wel in stilte met haar ogen. Haar manier om te zeggen: ‘Niet weer over geld, he? Kunnen we het over iets anders hebben?’ Ik weet ook wel: het is niet alleen mijn moeder. Het zijn de meeste mensen. Ik ben hier de uitzondering. Nadenken over geld vind ik belangrijk.

Ik begon PorteRenee om anderen ook enthousiast te krijgen over geld. Of je nu rijk of arm bent of alles er tussenin. Door over geld na te denken, ga je ermee aan de slag. Zo laat je je geld niet langer wegvloeien (hallo Action!) maar ga je het gebruiken om je leven en je toekomst mooier en fijner te maken.

Oke, die theorie van mij dus. Ik ben nu 35 jaar en actief met mijn geld bezig. Nadenken over geld doe ik dagelijks. Ik beleg en ik spaar. Ik maak plannen, voor volgende week, volgend jaar maar ook voor mijn pensioen. Mijn man en ik praten er geregeld over. Iedere maand verdien ik geld en ik ben vastberaden om daar zoveel mogelijk mee te doen. Dingen die ertoe doen. Had ik vroeger last van een extreem gat in mijn hand, dat gat is nu helemaal gedicht. Ik geef iedere euro bewust uit omdat ik weet dat mijn geld mijn leven voor een deel bepaalt. Door nu actief en bewust bezig te zijn met mijn geld, bereik ik ooit een punt waarop geld niet belangrijk meer is. Het is er. Er is genoeg. Het doel van de Fire-beweging en ook van het stel uit het boek, is om genoeg vermogen te vergaren, zodat je ieder jaar 4% op kunt nemen. Van die 4% leef je een jaar lang. Het idee is dat je geld ook weer minimaal 4% rendement (winst) maakt (op de beurs, bijvoorbeeld) zodat je oneindig uit die pot kunt blijven leven. Dan heb je FIRE dus bereikt. Die afkorting staat trouwens voor Financial Independence, Retire Early. Dat pensioen-gedeelte boeit me niet zo. Love mijn werk, zou niet zonder willen. Man, als mijn kids groot zijn en ik stop ook nog met werken, val ik in een zwart gat zo diep als de Himalaya hoog is. Maar het idee dat je gelddoelen voltooid zijn, is wel geweldig. Dat geld verdienen niet perse meer hoeft. Wat ga je dan doen? Wat meer? Wat minder?

Nadenken over geld, zorgt er (hopelijk) voor dat je dat straks minder hoeft te doen. Nee, het betekent echt niet dat je extreem hoeft te gaan besparen. Wij gaan dit voorjaar weer lekker bijna twee weken met onze kids naar Ibiza (yeah!) Het gaat om bewustwording. Het idee accepteren dat geld veel in je leven en toekomst bepaalt. Daar misschien zelfs enthousiast over worden. En inzien dat het dus best handig is om je eens te buigen over dat geld. Wat je ermee doet. Wat je er niet mee doet. Geld is niet vies. Geld is hartstikke handig. Door er de baas over te worden, kun je je leven er nóg leuker mee maken. Nu én later.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!