Mijn oude droger vervangen: zo snel verdien ik het terug

Die oude droger van ons gebruikt veel energie. We willen ‘m graag vervangen door een zuiniger model. Maar hoe snel verdien je het vervangen van een oud huishoudelijk apparaat door een nieuwere, zuinigere versie eigenlijk terug? 

Toen we net verhuisd waren naar ons fijne, nieuwe huis, stuitte ik op een probleem. Tot die tijd hadden we tientallen vierkante meters groter gewoond en droogde ik mijn was altijd op droogrekjes op zolder. Niemand die er last van had. Na onze verbouwing hadden we geen zolder meer. Het drogen van mijn was moest bij regenachtig weer voortaan gebeuren in de woonkamer. En daar werd ik niet zo blij van. De rekjes stonden altijd voor de openslaande deuren naar de tuin. Onhandig. Maar ook gewoon lelijk. Ik stoorde me aan die drogende was tussen mijn zorgvuldig uitgekozen Marktplaats-vondsten. Zo ben ik dan ook wel weer.

Dus moest er naast een waslijn in de tuin ook een droger komen. Na een flinke verbouwing hadden we echt geen cent meer op de spaarrekening staan. Dus togen we naar de kringloopwinkel voor een tweedehandsje. Voor € 75 namen we een enigszins vergeelde maar prima functionerende droger mee naar huis. Hij kreeg een plekje in het washok en deed wat ‘ie moest doen. Drogen.

Nu – weer wat ouder en wijzer – weet ik dat die oude droger veel te veel energie verbruikt. En in verbruik dus veel duurder is dan een nieuwer en zuiniger model. Maar een nieuwe droger kost ook weer een paar honderd euro. Wat is verstandig én voordelig? Ik wil graag de juiste keuzes voor het milieu maken maar ook mijn portemonnee mag er blij van worden.

Er is altijd een omslagpunt. Het punt waarop het goedkoper is om een nog werkend maar verouderd apparaat te vervangen door een duurdere maar zuinigere versie. Waar dat omslagpunt ligt, verschilt per apparaat.

Ik zoom nu even in op mijn oude droger

Mijn huidige droger is een condensdroger van zo’n 10 jaar oud. Hij gebruikt gemiddeld zo’n 2,65 kWh per droogbeurt. Bij een gemiddeld verbruik van 2,5 droogbeurten per week kom je dan op een jaarlijks verbruik van 320 kWh. Hoeveel dat kost hangt natuurlijk af van de actuele stroomprijs, maar we komen nu uit op zo’n € 80 per jaar.

Met een zuinigere en nieuwere droger, bijvoorbeeld een warmtepompdroger met energielabel A, kost een droogbeurt nog maar 0,80 kWh. Dat is zo’n een derde van wat ik met mijn oudere droger nu aan energie gebruik. Bizar groot verschil! De energiekosten bij hetzelfde aantal wasje, is dan € 24 per jaar. 

Het verschil per jaar is € 56. De kosten voor een nieuwe machine zijn ongeveer € 550. Je zou ook kunnen proberen om zo’n zuinige droger goedkoper te kopen. Wachten op een goede aanbieding of tweedehands website afspeuren naar een vrije nieuwe machine van iemand die gaat samenwonen, bijvoorbeeld. We rekenen hier met een nieuwprijs.

Dus € 550 (aankoop) / € 56 (jaarlijkse besparing in ons geval) = 9.8 jaar.
Dit is hoe snel ik de machine in bespaarde energie terug hebt verdiend. Let wel: des te meer je ‘m laat draaien, des te meer energie je bespaart ten opzichte van je oude droger en des te korter dus de terugverdientijd. 

Ondanks dat (bijna) 10 jaar best een flinke periode is, gaan wij toch op zoek naar een nieuwe droger. Het gaat ons niet alleen om het geldplaatje, het gaat ook om het milieu. En het gevoel dat je daarbij hebt. Ik vind het gewoon niet goed voelen om onze energieslurpende droger weer aan te zetten terwijl er zoveel duurzamere opties zijn. Voor ons staat drogen in de wapperende wind nog altijd op nummer 1. Investeren in een droogmolen voor in de tuin is nog altijd het meest lucratief. Maar met het Nederlandse weer is een zuinige droger als alternatief wel heel fijn.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop