“Mijn moeder had niet door dat het sms’je niet van mij kwam en maakte het geld snel over”

De moeder van Judith werd slachtoffer van phishing. De dieven deden zich via sms voor als Judith en vroegen om € 1.600.

‘Hoi mam! Dit is mijn nieuwe nummer. Mijn oude telefoon is kapot gegaan, dus dat nummer mag je verwijderen. Ik zit alleen met een klein probleem: ik moet dit nieuwe toestel nog betalen en heb nog een paar andere rekeningen openstaan. Kun jij wat geld overmaken naar het volgende rekeningnummer?’ 

Dat appje ontving de 75-jarige moeder van Judith (53) van wat ogenschijnlijk haar eigen dochter leek. Niets bleek minder waar. Het was niet Judith die appte, maar het waren slinkse oplichters die achter het berichtje zaten. 

O jee. Gingen er door dat appje alarmbellen af bij je moeder?
“Helaas niet. En dat terwijl mijn ouders geregeld naar programma’s als Opgelicht kijken. Over zulke berichtjes en oplichtingstrucs heb ik het ook wel eens met ze gehad. Nee hoor, daar zouden ze allemaal nooit instinken. Toch wel, dus. Zodra ze het berichtje had ontvangen, schoot mijn moeder meteen in de hulpmodus. Gek eigenlijk hè, hoe je brein op zo’n moment werkt. Ze probeerde me nog wel op mijn ‘nieuwe nummer’ te bellen om het er even over te hebben, maar ik nam niet op.”

Het was voor je moeder dus best aannemelijk dat je geld nodig had?
“Ik ben zzp’er en een tijdje terug was het niet altijd rozengeur en maneschijn. Mijn ouders weten niet precies alle ins en outs als het om mijn financiën gaat. Het afgelopen jaar heb ik ongetwijfeld wel eens laten vallen dat het me zakelijk iets minder voor de wind ging. Maar om geld vragen – en zeker via een berichtje – is echt een stap te ver. Dat zou ik nooit doen en heb ik mijn moeder ook duidelijk verteld.”

Maar het was al te laat zeker?
“Omdat ze geen gehoor kreeg, was ze ineens nog banger dat ik in de problemen zat en het geld echt snel nodig zou hebben. Ze heeft geen app op haar telefoon staan om geld over te maken, dus dat heeft ze daarna helemaal via de computer gedaan. De oplichter vroeg om € 1.600 en stuurde een rekeningnummer mee. Dat heeft ze nog helemaal over zitten tikken. Maar nog altijd viel het kwartje niet. En dat terwijl het overduidelijk een rekeningnummer was waar ze nog nooit iets naar had overgemaakt. Ze drukte op verzenden en weg was het geld. Zo sneu.”

Had ze snel daarna door dat het foute boel was?
“Later die dag hadden we elkaar aan de lijn. Ze schrok zich natuurlijk rot toen ik aangaf dat ik haar dat berichtje nooit had gestuurd en dat ze erin was getuind. Helaas kun je in zo’n geval dus nergens terecht. Je hebt toch echt zelf op de knop met ‘overboeken’ gedrukt. De bank kan in een uitzonderlijk geval de betaling nog wel eens tegenhouden, maar dan moet je heel snel zijn. Dat was bij mijn moeder niet het geval. En dus kon ze fluiten naar die € 1.600.”

Is ze er inmiddels een beetje overheen?
“Mijn ouders hebben gelukkig een goed pensioen. Die € 1.600 was een leuke vakantie geweest, maar ze hoeven gelukkig niet meteen enorm te besparen. Het was dom en zal in de toekomst niet meer gebeuren – aldus mijn moeder. Dat hoop ik natuurlijk. Je hoeft maar even niet scherp te zijn en je drukt op een verkeerd linkje en bent (weer) honderden euro’s armer.”


Was je boos?
“Natuurlijk. Die oplichters gaan zo geraffineerd te werk. Gewoon heel geloofwaardig, zeker voor oudere mensen. Ik vraag me echt af of ik door zou hebben dat het foute boel is als ik 75 ben. Het was fijn geweest als we de tijd konden terugdraaien, maar in het geval van mijn moeder was het gelukkig niet het einde van de wereld. Een goede kennis van ons is al haar spaargeld kwijtgeraakt nadat ze online werd opgelicht. Dan mogen wij nog in onze handen knijpen dat het niet om nog meer geld ging.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop