“Mijn man zei: we houden het financieel nog maar twee maanden vol”

Milou (30) gaf geld uit als water. Tot haar man aan de noodrem trok en ze overzicht creëerde in haar uitgaven. Toen ging het roer om: “Binnenkort lossen we € 10.000 extra af op de hypotheek.”

“Ik ben altijd een big spender geweest. Ik gaf al mijn geld uit aan van alles en nog wat. Er was altijd wel iets waarvan ik vond dat we het écht nodig hadden. Mooi speelgoed voor de kinderen, kleding, een kookboek of een leuk accessoire in huis. Sparen deed ik niet. Dat heb ik van huis uit niet meegekregen. Bob had mij al vaker gezegd dat ik te veel geld uitgaf, maar hij sprak tegen dovemansoren. Tot twee jaar geleden. Bob werkt als zelfstandig bedrijfsadviseur en het ging even wat minder. Hij had een paar maanden geen klus. Hij zei: ‘Luister Milou, dit heb ik nog en dit geven we uit. Ik weet niet hoeveel jij nog hebt, maar we houden dit nog twee maanden vol en dan is het klaar.’ Hij vroeg mij een overzicht af te drukken van al mijn uitgaven. Dat deed ik en oh mijn hemel, wat ik toen zag…”

Wat zag je?
“Mijn man werkte keihard om ervoor te zorgen dat er genoeg binnenkwam. En wat deed ik? Ik gaf mijn verdiende loon – ik werk parttime in de zorg – met het grootste gemak uit. Kocht speelgoed voor de kinderen en te veel kleding. Ik had altijd wel een excuus waarom we het nodig hadden. Ik schaamde me kapot. Na een paar avonden jankend op de bank heb ik de doos tissues weggegooid en mijn schouders eronder gezet. Ik wilde veranderen.”

sparen

Hoe ben je gaan veranderen?
“Ik heb een kasboekje gekocht. Alle bonnen bewaarde ik en tot in detail schreef ik op wat ik waaraan uitgaf. Vervolgens zijn we samen gaan kijken hoe we konden besparen. Bob is in die tijd zelfs naar het uitzendbureau gestapt een heeft een aantal weken in de groenvoorziening gewerkt. Niet omdat hij dat nou zo leuk vond, maar er moest toch brood op de plank komen.

Ik haalde gerichte tips uit blogs en podcasts over financiën. Het boodschappenbudget ging van € 120 per week naar € 60. Ik ben een kookliefhebber en voorheen kocht ik vaak duur vlees en/of vis. Ik keek daarbij niet naar de prijs, maar kocht waar ik zin in had. Nu doe ik dat veel minder. En speelgoed voor de kinderen koop ik bijna niet meer. Ze hebben genoeg en spelen toch vaak met hetzelfde. Dat zoveelste vaasje in huis is ook niet nodig en er ligt meer dan genoeg kleding in de kast.”

Jij had dus geen inzicht in jullie financiële situatie. Deed Bob dan de financiën?
“Toen wij gingen samenwonen hebben we de vaste lasten naar rato verdeeld. Bob betaalde bijvoorbeeld de hypotheek en ik de zorgverzekering. We hadden geen gezamenlijke rekening. We wisten van elkaar niet wat we nog hadden. Dat heeft er misschien ook wel deels mee te maken dat ik geen goed overzicht had. Maar daar praat ik het niet mee goed hoor. We hebben nog steeds geen gezamenlijke rekening, maar we praten nu over geld. Dat doen we 1 à 2 keer per maand en dat is voldoende.”

Kwam jullie relatie niet onder druk te staan?
“Bob was natuurlijk hartstikke boos. En gefrustreerd, want hij had al zo vaak geprobeerd mij tot een ander inzicht te laten komen. Maar hij zag ook dat het geen onwil was. Hij is een andere ingang gaan zoeken om mij te bereiken. Dat is ook zijn werk natuurlijk. En dat is hem gelukt. Voor hem voelde dat ook wel een beetje als een overwinning. Ik ben hem echt dankbaar.”

Hoe ziet jullie spaarpot er nu uit?
“In onze crisistijd stond er vrijwel niets meer op de spaarrekening, maar het is niet zo dat we daarna heel bewust zijn gaan sparen. Ik ben gewoon veel minder gaan uitgeven en dan blijft er automatisch meer over. Na een jaar hadden we opeens een ander gesprek. Het ging niet meer over ons lage spaarsaldo, maar over wat te doen met het groeiende spaarpotje. We hebben geen specifiek spaardoel, maar streven naar lage maandlasten vonden we toch wel slim. Zeker met het oog op de toekomst. We hebben drie kinderen die straks willen studeren. We hebben een hypotheek van € 175.000 en een starterslening van € 30.000. Onze bruto maandlasten liggen nu rond de € 1.000. Eind vorig jaar hebben we de eerste € 10.000 afgelost. Dat scheelde € 60 per maand. Ik denk dan: mooi, van dat geld kan ik weer een week boodschappen doen.”

Is beleggen wat voor jullie?
“Daar denken we over na en gaan we zeker doen in de toekomst. Maar nu vinden we het nog wat spannend. Ik wil er eerst wat meer verstand van hebben. Maar ja, dat krijg je natuurlijk pas als je begint.

Wat heeft deze mindset jou opgeleverd?
“Ik ben veel bewuster gaan leven. Ik kijk beter naar zaken waar ik echt waarde aan hecht. Toevallig hadden we het van de week over de zomervakantie. Wat zijn de dingen waar we gelukkig van worden tijdens de vakantie? Met de kinderen in een tentje slapen, een ijsje eten en lekker zwemmen. Dan vragen we ons af of we daarvoor naar het zuiden van Frankrijk moeten rijden of dat we een tentje in de tuin opzetten en lekker een dagje naar het strand gaan? Het geeft rust. In onze crisistijd bracht ik veel tijd online door. Altijd op zoek naar leuke spullen. Die tijd heb ik nu over. Maar het belangrijkste vind ik dat ik de kinderen kan leren hoe ze met geld moeten omgaan. In ieder geval kan ik ze haarfijn vertellen hoe het niet moet.”

Wat is je spaartactiek?
“Zodra mijn salaris gestort wordt, verdeel ik dat over verschillende potjes. In het potje Hypotheek spaar ik om extra af te lossen op onze hypotheek. De kinderbijslag en het kindgebondenbudget gaat linea recta naar het potje voor de kinderen. Daarin probeer ik te sparen voor hun studie en voor andere kosten die we nog voor hun verwachten. In het derde potje, sparen, stort ik het geld dat ik overhoud nadat ik al het geld heb klaargezet voor de rekeningen en lasten die ik die maand verwacht. Dat doe ik iedere maand.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!