“Mijn aandelen daalden 45% in waarde: schrikken”

Rabi Safi (31) belegt al meer dan tien jaar. Zijn belegde vermogen groeide in tweeëneenhalf jaar van € 70.000 naar ruim € 400.000. Maar toen kelderde de beurs.

Wat triggerde je om zo fanatiek te gaan beleggen?
“Zo’n tien jaar geleden werkte ik in een juniorfunctie bij Google. Ik kreeg niet alleen betaald in salaris, maar ook in aandelen van het bedrijf. Een fijne constructie, want ik hoefde dus geen eigen geld in te leggen. Aan het eind van het jaar kreeg ik een flinke bups extra geld op m’n rekening gestort. Na het eerste jaar had ik door dat mijn aandelen al praktisch meer opleverden dan mijn salaris. Binnen een jaar was de waarde verdubbeld. En na anderhalf jaar was die waarde alweer twee keer zo hoog. Als ‘jonkie’ van begin 20 kreeg beleggen zo dus mijn aandacht.”

En toen dacht jij: laat mij maar beleggen in plaats van werken?
“Nog niet. Maar de vraag hoe ik hier nog meer uit kon halen, hield me wel bezig. Ik las veel boeken en werkte voor hard groeiende bedrijven zoals Google, die echt een mooie toekomst voor zich hadden. Na Google werkte ik ook nog bij Facebook en LinkedIn. Ik leerde in die jaren steeds meer over hoe bedrijven en aandelen in elkaar zitten. Beleggen was een hobby geworden, naast mijn werk.”

Anderhalf jaar geleden had je al € 70.000 geld in beleggingen zitten. Hoe kwam je aan dat geld?
“Ik deed bijna zeven jaar over het opbouwen van dat bedrag. Deels kreeg ik dus aandelen via mijn werkgever. En elke maand stortte ik een paar honderd euro zelf bij. Gewoon uit mijn salaris. Dat geld groeide maar door op de beurs.”

In 2021 stopte je met werken in loondienst en ging je fulltime beleggen. Waarom maakte je toen die keuze?
“Ik deelde al een tijdje mijn ‘beleggingsreis’ op social media. Dat doe ik onder de naam De Belegger. Tot twee jaar geleden volgde slechts een handvol mensen me. Maar door corona groeide mijn volgersaantallen op Instagram en YouTube met de dag. Ik ging van een paar honderd volgers naar meer dan 30.000 abonnees. Bij mijn baan bij LinkedIn, waar ik inmiddels werkte, had ik het ondertussen zo druk dat ik weinig tijd overhield om dingen te maken voor mijn eigen kanaal. Terwijl ik ook graag mijn volgers mooie content wilde voorschotelen. Na een sabbatical van drie maanden was het een makkelijke keuze: ik was te gepassioneerd om hier niks mee te doen. Dus zegde ik mijn baan op.”

Hoe groeide je portefeuille in 2,5 jaar van € 70.000 naar € 400.000 eind 2021?
“Ik had behoorlijk de ‘covid-wind’ mee, zeg maar. Ik had goed belegd in technologiebedrijven zoals Tesla, Nvidia en Shopify die profiteerden van de pandemie. In korte tijd behaalde ik daarmee wel 110% rendement. Sommige aandelen gingen in die tijd zo keer tien.” 

Een kwestie van geluk en gezond verstand?
“Achteraf is het altijd makkelijk praten, maar ik heb zeker geluk gehad. En natuurlijk ook veel fouten gemaakt in het begin. Te gretig worden, gokken: been there, done that. Het is over het algemeen niet snel en makkelijk geld verdienen op de beurs. Als je serieus wilt beleggen, is het belangrijk om je goed in aandelen te verdiepen en een langetermijnstrategie aan te houden.”

Het afgelopen jaar is de beurs flink gekelderd. Wat betekende dat voor jouw aandelen?
“Ja, ai. Vorig jaar oktober was het dieptepunt, toen waren mijn aandelen nog maar € 225.000 waard. Een daling van 45% dus. Inmiddels is het weer gestegen tot € 340.000.”

Schrok je daarvan?
“Absoluut niet. Als het gaat om beleggen moet je je niet laten leiden door emoties. Bovendien had ik in die meer dan tien jaar dat ik beleg wel eerder zoiets meegemaakt.”

Fijn dat het weer gestegen is. Heb je daar nog iets voor gedaan of gewoon afgewacht?
“Bijgestort! Voor ongeveer € 15.000. Onder andere Tesla-aandelen. De helft van mijn beleggingen bestaat uit losse aandelen en de helft uit ETF’s.

Zit je dan veel met je neus in de rapporten?
“Ik vind het heerlijk om bedrijven te analyseren. Jaarverslagen zie ik bijna als een roman. Als je eenmaal een beetje weet hoe je bedrijven en aandelen ontleedt, kun je dat trucje continu toepassen. Dan kost het steeds minder tijd. Het is net als autorijden: in het begin is alles moeilijk en na een tijdje doe je het bijna automatisch. Al blijft beleggen altijd complex. Let ook op dat je je niet te snel laat leiden door YouTube-filmpjes of adviezen van ‘finfluencers’. Regelmatig speelt voor de maker in zo’n geval ook eigenbelang mee.” 

Je streeft naar een vermogen in beleggingen van 2,5 miljoen. Wat moet je met zo’n klap geld?
“Materialistische doelen heb ik niet. En het meeste wat ik ooit wilde doen, heb ik al gedaan. Ik heb, en hoef, geen groot huis of privéjet. Ik doe het voor de generatie na mij. Voor hen wil ik een vermogen opbouwen waar zij van kunnen profiteren.”

Wat mooi, maar hoe komt het dat je daar nu al zo mee bezig bent?
“Mijn ouders vluchtten naar Nederland toen ik elf was. Ze kenden niemand en hebben alles vanaf nul opgebouwd. Ik gun de volgende generatie financiële rust. En uiteraard kan ik mezelf van dat geld ook onderhouden. Ik gebruik daarvoor de 4%-regel: als ik 4% per jaar uit die rekening haal, blijft m’n portefeuille als het goed is ook nog groeien. Ondertussen kan ik dan ook zelf een zorgeloze lifestyle behouden. Al is het meer een stip aan de horizon. Want je kunt nog zoveel rapporten uitpluizen, je weet nooit zeker wat de markt gaat doen.” 

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!