Mijn 5 vreemdste geld gewoontes (die jou ook geld op kunnen leveren)

Gekke geld gewoontes. Ze kunnen je heel goed helpen om meer geld over te houden. Renée deelt vijf van haar vreemde geld gewoontes die jou ook kunnen helpen.

Ik dacht vroeger dat iedereen gekke geld gewoontes had. Afwijkende manieren om meer geld over te houden of om gemotiveerd te blijven tijdens het sparen. Niet dus. Dus deel ik vijf van mijn weirde geld gewoontes, in de hoop dat ze jou ook helpen.

1. Geef je spaarrekening een naam

Mijn spaarrekening is opgedeeld in tien verschillende potjes, die ik allemaal een naam heb gegeven. Zo heet er één ‘Hoera, 5 jaar’. Daarop spaar ik voor de verjaardag van mijn zoontje. Eén heeft de naam van een straat waar ik ooit wil gaan wonen. Daarop zet ik geld weg voor de aankoop van mijn droomhuis. En ga zo maar door. Door je spaardoelen namen te geven, maak je sparen tastbaar. Je weet precies waar je het voor doet, hoeveel je nodig hebt en hoever je al bent. Super dat veel banken deze functie nu hebben.

2. Spaardocumentje maken op je computer

Werk je al in de cloud? Ik vond het eerst ook maar onzin, maar nu ik het doe wil ik nooit meer anders. In Google Drive (als je het nog niet gebruikt, ga dat checken) heb ik allerlei geldbestandjes. Nerd als ik ben. Ik heb een bestandje waarin ik mijn vaste lasten op een rij heb gezet. Superhandig en ook makkelijk aan te passen wanneer je situatie verandert. Ander huis, kinderopvang meer of minder, overstappen van energieleverancier. Even openen, aanpassen en je bent weer bij. In Google Drive heb ik ook een spaarbestandje. Of eigenlijk moet ik zeggen: hebben mijn lief en ik een spaarbestand. Het is een Excel-document waar we afzonderlijk van elkaar in kunnen werken. Hierin schrijven we iedere maand op hoeveel spaargeld we hebben staan. Excel telt de bedragen bij elkaar op, waardoor je precies weet hoeveel je samen hebt. En hoeveel je nog te gaan hebt tot je financiële doelen. Het helpt je zien waar je staat, financieel. Het motiveert ook. Heb ik honderd euro gespaard, dan heb ik zo’n zin om mijn bestandje bij te werken.

3. Visualiseer je rijk

Ik geloof heel sterk in visualisatie. Dat betekent dat je je ogen dicht doet en je voorstelt hoe het zou zijn als je een bepaald doel hebt bereikt. Stel, je droomt van dat ene droomhuis. Dan sluit je je ogen, ziet voor je hoe je de sleutel in het slot steekt, de gang doorloopt en in je comfy stoel bij het raam gaat zitten. Alsof het al van jou is. Is geld altijd een probleem voor je? Probeer dan eens voor je te zien en te voelen hoe het zou zijn als die zorgen van je af vallen. Als ze weg zijn en je je weer vrij voelt. Even een disclaimer: naast visualisatie moet je wel keihard aan de slag om die doelen te bereiken natuurlijk. Het is geen magie, dit. Visualisatie helpt je wel om enthousiast te blijven over je doel en gedisciplineerd om er te komen. Het is een extra duwtje, zo zie ik het.

4. Zie overal een handeltje in

Mijn vrienden en familie worden wel eens gek van mij. Ik zie overal een leuke side hustle in (de Amerikaanse term voor wat bijverdienen). Wat dan? Samen met mijn man verkocht ik ooit oorbellen voor mannen online, omdat het aanbod in Nederland zo karig was. Overseas daarentegen was er van alles te krijgen voor weinig. Ook drukten we eens T-shirts met erop de tekst ‘I survived Chikungunya’. We woonden toen op Curaçao, waar dat gevreesde virus flink huishield. We verkochten de shirtjes online en in de toeristenwinkel van vrienden. Ze vlogen de winkel uit. Als je de smaak eenmaal te pakken hebt van een beetje handelen, verdien je niet alleen een leuk zakcentje, het geeft je ook voldoening. Hoe tof is het om iets te bedenken waar anderen voor willen betalen en ook nog eens blij van worden?

5. Praat over geld gewoontes alsof je het over het avondeten hebt (no big deal)

Ik zat een tijd geleden in de taxi naar het station. Nu neem ik nooit een taxi (duur!) maar het kon nu écht niet anders. Dus stapte ik in en ging voorin zitten, naast de chauffeur. We raakten aan de praat. Hij vertelde ook ooit in ons dorp te hebben gewoond, maar te zijn verhuisd. Hij wilde nu graag een koophuis, maar dat lukte financieel nog niet. We raakten aan de praat over geldgewoontes. Tja, mijn favoriete onderwerp. Omdat ik er zo open over was, durfde hij allerlei vragen te stellen die hij normaal nooit zou stellen. Tenminste, dat zei hij zelf. Ik stapte uit bij het station en gaf hem een dikke fooi. Voor de aankoop van je huis, zei ik. Hij blij, ik blij. We zouden dit soort gesprekken over geld toch vaker moeten hebben? Gewoon van mens tot mens. Hoe doe jij het? Waar loop jij tegenaan? Waar kunnen we elkaar mee helpen? Ik denk dat de meeste mensen amper over geldzaken praten. Nog eerder over hun seksleven, misschien. Ik wil dat taboe graag doorbreken, maar kan dat niet alleen. Dus: doe met me mee. Praat eens over geld met een collega, een vriend(in) of familielid. Gewoon omdat dat onderwerp ook bij het leven hoort.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!