Met welke studie word je het rijkst en het minst rijk

Een opleiding volgen aan een hogeschool of universiteit is een prachtige investering in jezelf. We zochten uit met welke studie je het hoogste en laagste salaris kunt verwachten.

Studeren is een dure grap en moet je dan ook vooral zien als een investering in jezelf. Net zoals met alle investeringen, wil je wel dat deze het uiteindelijk waard is. Ik had ooit een man in de klas die expres econometrie ging studeren, want hij had gehoord dat één op de drie econometristen miljonair was. Toen ik hem een half jaar later sprak vertelde hij dat hij zijn studie vreselijk vond, maar dat zou het waard zijn in de toekomst. Dat gaat misschien wat ver. Geluk is ook wat waard. Toch is het wel goed een beetje vooruit te denken. Daarom zocht ik voor je uit welke WO- en HBO-studies je gemiddeld het meeste geld laten verdienen.

HBO

Denk bij hbo-studies vooral richting de techniek. Hier is namelijk een chronisch tekort aan personeel, dus grote kans dat de salarissen hoog liggen. Dit is de top tien qua toekomstige salarissen bij HBO-opleidingen.

Elektrotechniek – €2.827
Voertuigentechniek – €2.817
HBO-ICT – €2.774
Werktuigbouwkunde – €2.767
Technische bedrijfskunde – €2.757
Logistiek, verkeer & zeevaart – €2.748
Vastgoed & makelaardij – €2.736
Civiele techniek – €2.675
Finance & control – €2.600
International business – €2.595

WO

Tandheelkunde – €5.100
Offshore engineering – €4.116
Econometrie – €4.033
Fiscale economie – €3.858
Computer science – €3.833
Fiscaal recht – €3.817
Elektrotechniek – €3.750
Accounting – €3.675
Universitaire lerarenopleiding exact – €3.317
Universitaire lerarenopleiding talen – €3.008

Bron: HBO Monitor, ROA 2020

Het laagste salaris

Voor beide niveaus geld; bijna alles binnen de cultuursector verdient niet heel best. Voor het HBO kun je denken aan studies als Muziek, Theater & Dans of de Kunstacademie. Het salaris ligt hier gemiddeld tussen €1.773 en hooguit €2.000. Bij het WO leveren culturele studies zoals Kunst- en Cultuurwetenschappen, Mediastudies en Letterkunde de slechtst betaalde banen op. Daarnaast is de kans dat je direct een baan krijgt klein. Gemiddeld zoeken deze studenten na afstuderen wel een jaar op een passende baan en is er sprake van de meeste werkloosheid met deze studies. De vraag naar personeel in deze sectoren is niet ontzettend hoog of het aanbod van mensen wel.

LEES OOK: Je studieschuld aflossen doe je met deze tips

Wellicht staat jouw studie (of de studie die je wilt gaan doen) nu tussen het rijtje en zie je dat je er niet heel veel geld mee kunt verdienen. Ik wil je echt op het hart drukken dat je vooral een studie moet kiezen die goed bij jou past. Kies je econometrie maar heb je niets met cijfers? Ook dan ga je (hoogstwaarschijnlijk) niet rijk worden. Uiteindelijk is de combinatie van een studie, motivatie, doorzettingsvermogen en discipline de rekensom voor succes. En gewoon een hoop plezier.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!