Met deze tips kan jij (be)sparen in de zomer

De zomer is het ideale seizoen om geld in je zak te houden, vind ik. Ik deel 19 tips voor een topzomer on a budget.

Hello sunshine! Ik kan niet wachten totdat het volop zomer is. Ik verlang naar die lange zomerdagen. Tuindeuren open, een zwembadje voor de kinderen. En hé, daar kan ik lekker met mijn voeten in hangen, terwijl ik in de schaduw aan het werk ben. Kan water op tafel en mijn glas maar bijvullen. Verder heb ik helemaal niets nodig. Ik hoor mensen vaak klagen over hoe duur de zomer is. En dat er dan – ongemerkt – veel geld doorheen gaat. Dat snap ik. Je ploft op een terras, scoort ijstjes en gaat dagjes weg met de kinderen. Maar eigenlijk is de zomer juist het seizoen waarin je het makkelijkst geld kunt besparen en dus kunt sparen. Ik zeg: je krijgt de zon voor niks, what more do you need?

Met deze 19 bespaartips houd jij deze zomer geld over.

1. Zeg je Netflix-abonnement op. Of zet ‘m op pauze. Even serieus: wie zit er hartje zomer nou series te bingen voor de tv?

2. Droog de was buiten. Hup, laat die lakens wapperen in de wind. De wasdroger kun je uitlaten en het geld dat je daarmee bespaart in je zak steken. Wist je dat de wasdroger van alle huishoudelijke apparaten de meeste energie slurpt? Ik heb zelf twee grote droogrekken. Echt goede, stevige dingen. Dat was een prima investering. We hebben de droger zelfs helemaal weggedaan.

3. Mogen we straks weer naar festivals? Neem dan een dopje mee dat op een flesje past. Op festivals halen ze de dop er altijd af. Dat betekent dat je je drankje dus in één keer op moet drinken, want je kunt het niet bewaren zonder dop. Dop in je tas en je hoeft dus minder vaak drinken te halen.

4. Ga voor gratis uitjes! Via Facebook kun je heel makkelijk op de hoogte blijven van alles wat er in jouw omgeving gebeurt. Je krijgt de evenementen voorgesteld wanneer je Facebookvrienden of mensen in je omgeving ook gaan. Als je aanklikt dat je geïnteresseerd bent, krijg je tegen de tijd dat het plaatsvindt en een herinnering.

5. Buiten eten, ja! Ik vind het heerlijk om ergens buiten te eten. Gewoon, in het wild. Dus iets bestellen bij een kraampje of foodtruck. Een heerlijke Surinaamse roti of een Indiase curry. Maar drinken, nee. Ik heb altijd een flesje water bij me. Ik vind het zonde om geld aan drinken uit te geven.

6. Laat je auto vaker staan. Haal je fiets uit de schuur, stof ‘m af en bombardeer ‘m tot je vervoersmiddel voor de zomer. Ik doe dat ook. En ja, ik krijg wel eens een zomerse bui op mijn kop. Effe in de zon staan en je bent weer droog. Voel je wel weer dat je leeft!

7. Water, water, water. Het is natuurlijk niet gratis, maar wel heel goedkoop. In de zomer hoef je eigenlijk niets anders te drinken dan water. Oké, en een biertje of wijntje voor de liefhebber op zijn tijd. Ik kocht een waterfles waar je fruit in kunt doen. Zo maak je zelf water met een smaakje.

8. Word lid van de bibliotheek. Zeker als je kinderen hebt. Mijn jongste zoon kan urenlang heerlijk in de tuin lezen. Nou ja, hij kan nog helemaal niet lezen. Hij kijkt uitgebreid plaatjes en verzint er in zijn eigen hoofd een verhaal bij. Voor kinderen is een abonnement op de bibliotheek vaak gratis.

9. Het park in. Naar het park gaan is één van mijn favoriete bezigheden in de zomer. Nu we verhuisd zijn hebben we er meerdere in de buurt. Zo leuk. Voetbal mee voor de kids, een beetje Lego en een picknickmand. We zijn zo een hele middag verder zonder een euro uit te geven.

10. Naar het strand. We kochten onlangs een schaduwtentje. Ideaal voor wanneer je – zoals ik – niet in de volle zon wilt liggen/zitten. Ook met kinderen is het ideaal. De kleintjes kunnen er ook een dutje in doen.

11. Verwarming op nul. Verwarm je je huis automatisch? Check even of je de verwarming wel hebt uitgezet. Zou toch zonde zijn als je huis wordt opgewarmd, terwijl dat helemaal niet nodig is.

12. Laat thuis eten bezorgen. Bestel eten in plaats van naar een restaurant te gaan (corona gooit sowieso roet in het eten, maar los van dat….) Dek buiten de tuintafel en maak er iets gezelligs van. Dat is goedkoper dan in een restaurant eten en met dat lekkere weer heb je toch die relaxte ervaring.

13. Check socialDeal. Social Deal is een kortingssite voor allerlei extraatjes. Van de schoonheidsspecialiste tot pretparken. Wij kopen er geregeld bonnen en scoren zo fijne kortingen.

14. Verveelde kinderen thuis? Kijk eens op Pinterest. Je vindt er volop activiteiten die weinig of niks kosten. Je komt de creatiefste dingen tegen. Pinterest is sowieso een bron van inspiratie. Ik zoek er ook vaak op goedkope zomerse recepten. Je vindt er de lekkerste dingen.

15. Dag zwembad, hallo kanaal! In de zomer kun je natuurlijk naar het zwembad gaan. Maar check, voordat je die hoge entreeprijs betaalt, eens of er een meer of kanaal in de buurt is waar je kunt zwemmen. Bij ons achter wordt er bijvoorbeeld massaal in de vaart gezwommen. Supergezellig, leuk en goedkoop.

16. Sporten in de buitenlucht. Met 25 graden naar de sportschool? No way! Zeg dat abonnement op of stop je 10-rittenkaart in een la voor wanneer het weer koud en regenachtig wordt in Nederland. Bewegen en sporten kun je in de zomer buiten doen. Zoek ook even op gratis bootcamp. Wordt soms georganiseerd, gewoon door mensen die dat leuk vinden. En anders lekker wandelen, hardlopen of skeeleren. Kosten: nul euro.

17. Vul een kinderbadje en dek het ’s nachts af. Je bespaart op twee manieren: 1. Je hoeft niet naar een zwembad. 2. Doordat je het badje afsluit kun je ‘m gerust de volgende dag weer gebruiken. Iedere dag leeggooien en opnieuw vullen is dus niet nodig. Koop er een met een deksel. Bijvoorbeeld deze ouderwetse schelp. Dan kan de deksel er gewoon na een dag badderen op en kun je het water de volgende dag weer gebruiken. Na een paar dagen wel even verschonen, natuurlijk. Kun je mooi de plantjes water geven.

18. Ga voor zonne-energie. Met zo veel zon hoef je geen elektra te gebruiken om je tuin te verlichten. Dat kan gewoon op zonne-energie. Je koopt solar verlichting voor een prikkie in de winkel of online.

19. Eet fruit uit het seizoen. In de zomer zijn aardbeien en besjes geen straf. Door te kiezen voor eten dat van nature groeit in de zomer, ben je goedkoper uit. Op Pinterest kun je zoeken op de maand waarin je nu leeft. Dus bijvoorbeeld: juni + groenten en fruit seizoen. Dan vind je allerlei mooie lijstjes die je vertellen wat er in die maand groeit en bloeit. 

Als je bovenstaande tips volgt, houd je zeker weten geld over. Zet dat bedrag dan ook weg. Op een aparte spaarrekening het liefst. Zodat het niet alsnog opgaat aan extra boodschappen of andere nuttige of minder nuttige zaken. Maak een beginnetje van een flinke spaarpot. Je eerste € 1.000 spaargeld. Je eerste extra aflossing op je hypotheek of je eerste aandelen. Dit is jouw geld, laat het niet meer tussen je vingers door glippen.

En vooral: geniet van je zomer!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!