Deze 5 boodschappen bespaartips hoorde je nooit eerder (en ze werken echt)

De boodschappen bespaartips vliegen je om de oren. Vandaag geeft Minke je tips die je nog niet eerder hoorde. Goed zijn ze wel: je boodschappenkosten kunnen zo met 30% naar beneden.

De meeste artikelen over besparen op boodschappen gaan over het heilige lijstje. Of ga niet met honger naar de winkel, koop huismerken. Goeie tips, ik ga er voor nu even vanuit dat je ze al eens hebt gelezen. In dit artikel richt ik me op andere tips, die je veel kunnen besparen. En waarschijnlijk heb je niet eens door dat deze dingen je tientallen euro’s per jaar kosten. 

Stel je boodschappenmoment uit

Toen ik nog elke week standaard op dezelfde dag boodschappen deed (of erger nog, toen ik elke dag na mijn werk even de winkel in dook) gooide ik veel meer eten weg dan nu ik eerst nog één, twee of zelfs drie dagen langer probeer te rekken met mijn boodschappen. En ik durf te wedden dat mijn bankrekening dat ook merkt. Mijn boodschappen worden er namelijk niet duurder van, maar ik doe er wel langer mee. Soms moet ik creatief worden met alles wat in de koelkast en vriezer te vinden is, maar we zijn altijd weer verbaasd over hoe lekker die combinaties kunnen zijn. Naast dat het goed is voor je portemonnee is voedselverspilling tegengaan ook belangrijk voor het milieu. Het zou misschien wel kunnen zijn dat je creatief moet worden en gewoontes moet doorbreken, maar misschien maak je andere gezinsleden daar ook wel heel blij mee. 

Bekijk je pakjes en zakjes eens goed

Ik geef toe: ik ben niet vies van pakjes en zakjes. Zo maak ik burritos het liefst met die wereldgerechten van dat A-merk. En ook babi pangang vind ik heerlijk om te maken met zo’n pakje. Maar vaak is het gewoon onnodig en duur. We leven in het Google-tijdperk, dus de mooiste recepten uit de hele wereld liggen aan onze voeten. En vaak zijn ze niet zo moeilijk als je denkt, je moet alleen weten wat de juiste stappen zijn. Carbonara-saus uit een potje gaat al gauw richting de € 3. Terwijl je eigenlijk alleen wat kaas en ei nodig hebt om de saus te maken. Verschil is dat je dan voor een paar cent per persoon klaar bent. Ja, dan reken ik de spekjes niet, want die voeg je vast zelf ook nog toe aan zo’n potje. Zelf koken kan je sowieso veel besparen en het is leuk.

Bekijk niet alleen de eenheidsprijs, ook kosten per gebruik

Als wij melk gebruiken, dan is dat vaak voor in een recept. Melk wordt hier zelden gedronken. Dus als een pak melk open is, dan wordt dat óf geforceerd opgedronken óf (en dat gebeurt veel vaker) blijft het liggen tot het zuur is en weggegooid kan worden. Daarom koop ik voortaan een sixpack van die kleine meeneemverpakkingen. Dit is duurder (1 liter kost € 1,58 tegenover € 0,95 voor een literpak) maar ik gooi hier niks van weg en per gebruik is het dus voor mij goedkoper. Hetzelfde geldt voor aardappels. Een 5 kilo zak is misschien goedkoper per kilo dan een 3 kilo zak, maar alle aardappelen zijn uitgeschoten voordat ik ze op heb. Dus is 3 kilo voor mij gewoon alsnog veel goedkoper. Zo kun je bij items die voor jou van toepassing zijn ook de keus maken om voor een grotere of juist kleinere verpakking te gaan. Bedenk wel dat ook veel dingen (zoals producten uit blik, waarbij een grotere verpakking vaak voordeliger is) in te vriezen zijn! Melk ook trouwens, maar ik kies er bewust voor om dat niet te doen, omdat ik mijn vriesruimte hard nodig heb.  

Blijf altijd rekenen

Het blijft mij verbazen dat ik soms denk een goede deal te scoren, maar als ik dan ga rekenen blijkt het helemaal geen goede actie te zijn. Of dat een verpakking van merk A helemaal niet goedkoper is dan merk B, maar dat dit alleen maar zo lijkt, omdat de prijs van het product lager is, maar de inhoud ook minder. Daarom is het belangrijk om altijd te blijven rekenen. Op deze manier kunnen A-merken ook weleens stukken goedkoper zijn dan het huismerk, terwijl je dat waarschijnlijk niet verwacht. Zo kun je optimaal gebruik maken van aanbiedingen en goedkope huismerken. En nu we het daar toch over hebben: koop alleen wat je nodig hebt en gaat gebruiken. 

Wees bewust van wat je koopt

Het is vaak het gedachteloos winkelen, op de automatische piloot of ‘even vlug vlug’ wat veel geld kost. Als je je bij alles wat je koopt afvraagt waarom je het koopt, wanneer je het gaat gebruiken en of het wel echt nodig is, dan zal je veel minder geld uitgeven. Niet dat je dan altijd die zak chips of reep chocola laat liggen, dat hoeft ook helemaal niet. Je mag jezelf en je gezinsleden ook wel verwennen. Het gaat erom dat je je bewust bent van die € 2 die je uitgeeft aan die zak of reep. Maar ook bij de groenteafdeling kan het veel schelen. Gooi niet zomaar alles in je mandje. Wees prijsbewust. Dus vraag jezelf continu af waarom iets zoveel kost (komt het van ver of is het buiten het seizoen?) en misschien kun je sommige producten beter uit de vriezer halen? Wat denk je van de hoeveelheden? Koop alleen wat op gaat en niet meer. En voordat je volgende week weer heel bewust boodschappen gaat doen, kijk je eerst in je koelkast of je niet nog één of twee dagen extra door kan. 

Nog even dit: vergeet de standaard bespaartips niet. Je weet wel: weekmenu en een lijstje maken. Dat ze vaak voorbijkomen betekent namelijk dat ze werken. Voeg deze tips doe aan je routine en je zult merken dat het makkelijker wordt om besparen vol te houden. 

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!