Zo‌ ‌creëer‌ ‌je‌ ‌meerdere‌ ‌stromen‌ ‌inkomen‌ ‌

In Nederland hebben de meeste mensen één inkomen. Prima, natuurlijk, maar wil je je risico en kansen spreiden dan zou je eigenlijk meerdere bronnen van inkomsten hebben. Ik leg uit hoe wij daaraan werken en hoe jij dat ook kunt doen.

Stel dat je in een dorp woont waar geen water uit de kraan komt. Er is één beekje dat langs jullie huis loopt. Elke ochtend ga je daar fris en schoon water uit halen. Niks aan de hand. Het leven is goed. Maar wat als die stroom opeens opdroogt? Dan is er in één klap niets meer. Geen water. Wat doe je dan? Dan ga je als een gek op zoek naar een nieuwe beek, naar een waterval, of een rivier. Wat het ook is, er moet zo snel mogelijk nieuw water komen voor jou en je gezin.

Logisch, toch? Zo zou iedereen handelen. Maar wat als je nu vooraf al bedacht had waar je je water zou halen wanneer de beek op zou drogen? Misschien kon je – nog voordat je ooit een probleem had – twee andere plekken vinden waar het water rijkelijk stroomde. Het was flink zoeken en kostte een hoop tijd, maar je hebt nu wel zekerheid voor je geliefden en voor jezelf. Je hoeft nooit meer wakker te liggen van de angst dat de beek geen water mee zou breken. Want jij hebt nog twee back-ups. Slaapt dat even lekker.

LEES OOK: 9 Vrouwen over hun side hustle

Eigenlijk denk ik precies zo over inkomen. Ik wil niet van één soort inkomen afhankelijk zijn, ik wil meerdere stromen of stroompjes binnen hebben komen. Zeker in deze tijden vind ik dat een heel prettig gevoel. Om je even een blik achter de schermen te geven: toen corona voor het eerst de kop opstak, waren het voor ons best bange tijden, financieel. Samenwerkingen vielen weg, advertenties leverden amper wat op en het bezoek liep terug want iedereen was aan het Googlen naar wat dat virus nu precies was. Toen zijn wij (weer) heel bewust gaan kijken naar via welke weg er allemaal geld binnenkomt en hoe we daar meerdere stromen inkomen aan toe kunnen voegen. In die tijd zijn we bijvoorbeeld cursussen gaan maken en zijn we serieus met onze webshop aan de slag gegaan. Dat redde ons in corona-tijd en blijft nog altijd een extra inkomstenbron. Een heel fijn idee.

Ondernemen

Voor een zzp’er of ondernemer vind ik dit een heel belangrijk onderwerp. Ik zie nog teveel mensen die voornamelijk voor één klant werken. Want die biedt zo lekker veel werk en uren en betaalt goed. Logisch dat je blijft, hoor. Maar wat als die klus opeens wegvalt? Het kan altijd gebeuren. Wat heb je dan nog? Vanuit armoede op zoek naar nieuw werk is heel anders dan wanneer je dit doet vanuit overvloed. Het voelt anders en ik geloof dat het ook makkelijker is. Dan kun je kritisch zijn: wat voelt goed? Wat verdient goed? Wil ik deze kant echt op? Dat is anders wanneer de rekeningen zich opstapelen en je ze niet kunt betalen. Dan pak je wat je pakken kunt, al zijn dat niet altijd de fijnste en beste klussen. Wanneer het goed gaat, moet je juist ook spreiden. Je uren en inkomsten verdelen over meerdere partijen.

In Amerika zijn er mensen die wel 15 verschillende stromen van inkomen hebben. Ze ontvangen via Airbnb gasten in hun logeerkamer. Ze verhuren een appartement dat ze speciaal daarvoor aankochten. Ze ontvangen dividend uit aandelen en wat rente over spaargeld. Ze hebben een blog, werken als freelancer, en ga zo maar door. Ze husselen hun inkomsten bij elkaar. De zorg wanneer één van die dingen wegvalt, is meteen een stuk minder groot. Nu moet ik zeggen dat ze in Amerika ook een minder goed sociaal vangnet hebben dan wij hier, waardoor dit nog belangrijker is.

Ook in loondienst kun je hiermee aan de slag. Ik snap dat je misschien naast die 40 uur voor een baas niet nog een baan wilt hebben. Maar het is wel goed om na te denken over wat je nog meer leuk vindt? Spreek je goed Frans? Ga twee uur per week bijles geven aan studenten. Geef pianoles aan kinderen. Begin een blog, net als ik, en schrijf over jouw passie of iets waar je veel kennis van hebt. Verkoop spulletjes via Marktplaats, via Etsy. Verhuur je auto, camper of caravan via Snappcar. Het hoeft niet perse enorme bedragen op te leveren. Het gaat ook om kennis opdoen in andere sectoren. Om contacten maken. Als het leven dan straks toch anders loopt dan je denkt of hoopt, sta je niet helemaal met lege handen.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!

Lees ook

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!