Besparen zonder inleveren? Doe de kaasschaafmethode

De kaasschaaf methode is één van de manieren om te besparen. Hoe werkt deze methode? Hoe kan ik het inzetten? En, belangrijker nog: wat levert het op?

Door Janke

Al een tijd wil ik graag besparen op mijn vaste lasten. Mijn spaarsaldo stijgt maar niet. Zonde, want ik heb wel spaardoelen. Die vouwwagen die we zo graag willen staat niet ineens op mijn oprit. Helaas. Er komt ook niet binnenkort een schip met extra inkomsten aan, dus zal ik moeten besparen om mijn spaarsaldo te laten groeien.

Natuurlijk kan ik kijken naar welke lasten er eigenlijk niet toe doen en die volledig schrappen. Maar voor de meeste vaste lasten geldt dat we ze echt nodig hebben. Een winter zonder verwarming zie ik persoonlijk echt niet zitten. Net als nooit meer onder de douche stappen. Bah. Geen optie dus. Maar zou ik niet op al deze lasten een beetje kunnen besparen?

Onze overheid doet dit al jaren op deze manier. Wanneer er een grote ronde van bezuinigingen wordt aangekondigd, wordt er niet op één onderdeel bezuinigd, maar wordt er gekeken naar alle onderdelen. Deze methode heet de kaasschaaf methode. Je schaaft als het ware van al je lasten een klein laagje af. Dat klinkt in theorie heel mooi, maar hoe werkt dat in de praktijk? Mijn hypotheekverstrekker zal niet staan te juichen als ik hem bel en meld dat ik vanaf volgende maand 2% minder aflossing doe, omdat dit in mijn kaasschaaf methode past. Dat feest gaat mooi niet door.

Wat kun je dan wel doen? De hypotheek op eigen initiatief verlagen is wellicht niet bespreekbaar, maar voor al mijn andere vaste lasten kan ik vast een manier bedenken om deze omlaag te krijgen. Een winter zonder verwarming is geen optie. Maar de verwarming één of twee graad lager zetten en een lekkere dikke trui aantrekken, levert al gauw winst op.

Mocht ik het nog koud hebben, dan kruip ik gewoon een keer extra tegen mijn vriend aan. Hij blij en onze energie rekening blij.

Hetzelfde geldt voor water. Twee keer per dag douchen is niet alleen slecht voor het milieu en je huid, maar ook voor je portemonnee. En daarbij, als je verwarming lager staat, zweet je minder. Scheelt ook weer douchen.

Zijn er kosten die je per jaar kunt betalen in plaats van per maand? Veel bedrijven of verzekeringen bieden je deze optie in ruil tegen korting op je premie. Die korting kun je mooi meenemen in je kaasschaaf. Die is snel geschaafd. Kun je overstappen van telefoonprovider? Een sim-only abonnement is nou eenmaal goedkoper. Die nieuwste telefoon kost je per maand toch al snel € 30,- extra op je abonnementskosten. Die kosten schaaf je dus vrij simpel van je lasten af.

De kaasschaaf kun je ook heel goed toepassen in de supermarkt. Wist je dat eigen merk artikelen in de supermarkt vaak 5% goedkoper zijn dan de A-merken? En nog een mooie schaafoptie: de voorgesneden producten. Alle luxe voorgesneden producten (zoals kaasplakken) zijn omgerekend duurder dan dat jij zelf je blok kaas te lijf gaat met de kaasschaaf. Letterlijk dus.

Kortom: in plaats van rigoureus te schrappen op één bepaalde kostenpost, ga je besparen gespreid over al je lasten. Zo voelt het minder als een opgave om toch die totale besparing te halen. Je blijft makkelijker gemotiveerd terwijl je spaardoel steeds dichterbij komt. Uiteindelijk wordt het een gewoonte en gaat sparen makkelijker. Kan onze kaasschaaf ook gewoon mee als we op vakantie gaan met de vouwwagen. Scheelt weer in het boodschappengeld.

Bezuinig jij al via de kaasschaaf methode en wat zijn jouw ervaringen hiermee?

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!