Mark zegde zijn baan in loondienst op: “En ik verdien nu veel meer”

Mark Verhees (46) was de kostwinner in huis, maar hij was niet gelukkig. Na lang wikken en wegen zegde hij zijn baan op en begon een eigen bedrijf als positiviteitsgoeroe. “Ik verdien nu veel meer dan ik ooit in loondienst deed”

‘Ik werkte 10 jaar lang als beleidsmedewerker. Het was een goed salaris, ik klom lekker op de carrière ladder, maar had tegelijk ook een bomvolle agenda. Daar baalde ik steeds vaker van. Het voelde alsof ik altijd aan het rennen was. In de ratrace van het leven. Ik besloot alles om te gooien, nadat mijn schoonvader plotseling overleed.’

Wat deed die gebeurtenis met je?

‘Het overlijden van mijn schoonvader deed me beseffen dat het leven zomaar voorbij kan zijn. Tijdens zijn uitvaart vroeg ik me af wat mensen over mij zouden zeggen als ik dood ga. Wat zou ik achterlaten? Ik had werkelijk geen idee. Het gaf me een onbevredigend gevoel dat ik geen antwoord had op die vraag. Ik ging op zoek naar mezelf en kwam in aanraking met de positieve psychologie. Een stroming binnen de psychologie die zich richt op het positieve in je leven, op datgene wat je gelukkig maakt. Ik las het ene boek na het andere en het hek was van de dam. Dit voelde zó goed en ik wist het zeker: als ik dood ben wil ik positiviteit achterlaten. Deze wetenschap was het begin van een nieuwe carrière, een nieuw leven.’ 

Ah, een nieuwe carrière. Vertel. 

‘Ik merkte dat ik het leuk vond om positieve spreuken te bedenken. Zó leuk dat ik in 2011 mijn blog voorpositiviteit.nl begon en besloot om 1000 dagen achtereen een positief bericht te delen op mijn site. Ik zag het als een experiment om te zien wat het met je doet als je bewust stilstaat bij het positieve en bij zaken waar je dankbaar voor bent.

De spreuken en berichten werden massaal gedeeld en mijn bereik groeide en groeide. Ik kreeg er ontzettend veel energie van en al snel ging ik een dag minder werken om meer tijd aan mijn blog te besteden. Mijn vrouw Mariëlle zag hoeveel kracht het mij gaf en zei: ‘Als jij je baan op wil zeggen om je blog verder uit te breiden, doe dat dan vooral. Maar zorg dan wel dat je er € 600 per maand mee verdient. Dat was wat we naast haar inkomen nodig hadden om de rekeningen te kunnen betalen. Halverwege 2012 was het zover. Ik zegde mijn baan op om me verder te ontwikkelen als positiviteitsexpert.’

mark verhees

We zaten in 2012 in een recessie. Vond je het niet eng om je vaste baan op te zeggen?

‘Natuurlijk was het spannend. Ik bracht immers 60% van ons inkomen binnen. Maar ik moest het gewoon doen. Tijdens de rit naar huis na mijn laatste werkdag voelde ik alleen maar euforie. Toen ik thuiskwam vertelde Mariëlle dat zij net die dag te horen had gekregen dat het bedrijf waar zij werkte zou gaan reorganiseren. Bizar natuurlijk, maar we konden er allebei wel om lachen. Als Mariëlle haar baan kwijt zou raken, dan zouden we wel weer een oplossing vinden.’ 

Er viel dus 60% van jullie gezamenlijke inkomen weg. Dat werd flink bezuinigen? 

‘Toen mijn inkomen wegviel moesten we natuurlijk gaan minderen, maar dat ging eigenlijk heel makkelijk. We waren geen enorme spenders, maar leefden ook niet extreem zuinig. We gaven graag geld uit aan leuke dingen, zoals vakanties en etentjes. Aan materiële zaken hechten we weinig waarde. We gingen andere keuzes maken en dat was eigenlijk een heel boeiende ontwikkeling. Zo gingen we in november op vakantie naar de Canarische Eilanden in plaats van in het hoogseizoen. Een spotgoedkope periode: er was niemand en we hadden alle tijd.’

Hoe ging het geld verdienen met je bedrijf?

‘Ik had inmiddels zoveel geleerd over positieve psychologie en wijsheid uit boeken gehaald die ik in mijn eigen leven had toegepast, dat ik besloot een boek te schrijven. Een boek over vrijheid, verlangen en loslaten. Best spannend, want ik had totaal geen ervaring met schrijven. Maar ik vond een uitgever en in 2013 kwam Vóór positiviteit! uit. En ik wilde trainingen geven. Maar ook daar had ik geen ervaring mee. Ik kwam in contact met Coen van Veenendaal, medeoprichter van Alpe d’HuZes. Een prachtig en inspirerend persoon én geweldig spreker. We ontwikkelden samen een training waar ik veel van leerde. Daarnaast ging ik online trainingen geven.

In eerste instantie vond ik het moeilijk geld te vragen voor een training, maar dat veranderde naarmate ik beter werd. Ik wist inmiddels dat ik een bijzonder verhaal te vertellen had. In 2016 kwam mijn tweede boek De Vibe uit en daarna nog Eenvoudiger Leven. Dit laatste boek heb ik in eigen beheer uitgegeven en is een enorm succes. Of ik ook werk met sponsors en aan affiliatie marketing doe? Nee. We verdienen geld met de verkoop van de boeken en trainingen. En we verkopen producten, zoals scheurkalenders, een familieplanner en notitieboekjes.’

Je laatste boek kwam midden in de lockdown uit. Denk je dat de behoefte aan positiviteit in deze tijd bijgedragen heeft aan het succes?

‘Dat vind ik lastig te zeggen. Mijn ervaring is wel dat de behoefte aan positiviteit groter is naarmate er meer onrust is. Ik heb twee jaar aan dit boek gewerkt, had de titel al bedacht en wist al heel lang dat ik het boek dit jaar zou uitgeven. Het is dus niet zo dat ik het boek bewust nu geschreven heb. We hebben het zelf uitgegeven, zijn we niet op TV of radio geweest en er is geen krant die erover geschreven heeft. Toch staan we op het moment van dit interview al 13 dagen achtereen op nummer 1 bij bol.com. Hoe dat kan? Ik weet het niet. Wel vind ik het bizar en heb heel wat door het huis gestuiterd.’

Zit je inmiddels weer op je oude salarisniveau?

‘Haha…nee, ik verdien nu veel meer! Hoeveel meer? Dat vind ik niet zo relevant. Ik hecht niet veel waarde aan geld. Wat ik wel belangrijk vind is dat de balans tussen je inkomsten en uitgaven goed is. Net als dat de balans tussen positieve en negatieve emoties. Ik vind het belangrijker mentaal vrij en onafhankelijk te zijn, dan financieel. Natuurlijk is het fijn dat er genoeg op de rekening staat om een aantal maanden vooruit te kunnen en ik me daar geen financiële zorgen over hoef te maken.’

Beleg je geld dat je overhoudt?

‘Ja, ik beleg in ETF’s. Maar daar hou ik me verder niet mee bezig. Ik spreid het geld en maak me er emotioneel gezien niet druk over. Ik vind sowieso dat je niet bezig moet zijn met dingen die je niet leuk vindt. Tijd is veel belangrijker. Voorheen deden wij de verzending van de boeken en scheurkalenders bijvoorbeeld zelf. Dat slokte al onze tijd op. Nu besteden we het uit, en ja dat kost geld. Maar we houden wel heel veel tijd over. Tijd die we besteden aan dingen waar wij gelukkig van worden.’  

Hoe ziet je toekomst eruit?

‘Ik heb geen vastomlijnd plan. Ik vind schrijven fantastisch en vind het gaaf om mensen te raken en te inspireren. Ik dacht altijd dat mijn studententijd zoveel vrijheid gaf en de mooiste tijd van mijn leven was, maar deze tijd is nog veel mooier. Mariëlle heeft haar baan inmiddels ook opgezegd en we werken nu samen aan ons bedrijf. Samen hebben we de vrijheid om de keuzes te maken die wij willen. Ieder dag weer opnieuw. Voor ons geen ratrace en bomvolle agenda’s meer.’ 

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop