Maartje en haar man zijn klusfanaten: “Die ton eigen geld hebben we er al uit”

Maartje (32) en haar man houden van klussen. Ze maakten al dikke winst op de verkoop van twee huizen. Dat geld stopten ze in hun grootste hobby: een volgend klushuis.

Jullie woonavontuur begon in de min, hoe kwam dat?
“Toen ik mijn man Rob leerde kennen, had hij al een koophuis van 60m2. Een schattig huisje, maar het verkeerde in een verschrikkelijke staat. Samen met mijn oom, die in de bouw werkt, heeft Rob het huis volledig opgeknapt. Toen we in 2015 onze eerste dochter kregen, wilden we groter wonen. Ondanks de verbouwing stond het huis onder water: we verkochten het met € 25.000 verlies.”

Au! Konden jullie wel een groter huis kopen dan?
“Dat wel, een klushuis in een gedateerde staat. Rob had de smaak van klussen te pakken en we zagen voor ons hoe mooi het huis kon worden, maar door de restschuldlening konden we geen bouwdepot krijgen. Voorlopig hadden we ook niet de middelen om die schuld af te lossen: onze tweede dochter was net geboren en ik werkte tijdelijk maar twintig uur per week. Omdat we niet konden verbouwen, op wat kleine klusdingen na, verkochten we het huis eind 2019. Met € 50.000 winst! Daar hadden we veel geluk mee, de huizenmarkt zat ontzettend mee. En zo konden we in één keer onze restschuld afbetalen.”

Wauw, wat goed. En dat voor een klushuis. Lekker! Wat werd jullie nieuwe stek?
“We hadden gezworen nooit een nieuwbouwhuis te kopen, maar gingen toch overstag. We waren van onze restschuld af en wie weet was een nieuwbouwhuis toch wel relaxed met twee kleine kinderen. Maar Rob verveelde zich, hij wilde wat om handen hebben. En zo verkochten we dit huis na anderhalf jaar voor € 425.000, met € 76.000 winst. We hadden geluk: nieuwbouwhuizen waren geliefd vanwege de lage energiekosten. Grof gezegd hielden we een ton winst over aan de verkoop van twee huizen.”

Wow! Kochten jullie dan eindelijk dat gedroomde klushuis?
“Ja! Eind 2021: een woning van 210m2 met drie woonlagen en een tuin voor € 332.500. Het verkeerde in een slechte staat, maar had veel potentie. We namen een bouwdepot van € 10.000 op onze hypotheek. We betalen € 940 per maand, met een rente van 1,5% die nog achttien jaar vaststaat. Die ton overwaarde van de vorige huizen lieten we op de bankrekening staan voor de verbouwing.”

Verbouwen jullie het huis helemaal zelf?
“Alleen het dak, de kozijnen en een buitenmuur hebben we laten vervangen, de rest doen we zelf. Rob werkt 36 uur per week, hij klust in de avonduren en weekenden. Als we een oppas hebben in het weekend, help ik graag mee. Met isoleren en verven bijvoorbeeld. We zitten verder niet op een sport of zo, klussen is onze hobby.”

Hoeveel geld besparen jullie door zelf te verbouwen?
“De exacte som valt lastig te maken, maar ik denk dat het ons de helft scheelt. Onze verbouwing kost nu in totaal twee ton. We besparen vooral op arbeidsuren, maar sprokkelen ook de scherpste aanbiedingen voor materiaal bij elkaar. Denk aan deuren via een outlet en een showroommodel-wastafel. Op Marktplaats scoorden we een houten vloer van 130m2 voor € 800.”

Gaat alles van een leien dakje of hebben jullie ook tegenvallers?
“De achtergevel bleek zo slecht te zijn, dat we die opnieuw moesten laten opbouwen. Dat was een financiële tegenvaller van € 20.000. We hadden gehoopt om met die ton overwaarde de twee bovenverdiepingen te kunnen doen en nog wat over te hebben voor de benedenverdieping inclusief de keuken. Het potje voor beneden was helaas op.”

Hoe bekostigen jullie de rest van de verbouwing?
“We sparen € 1.000 per maand. Samen hebben we een bruto jaarinkomen van € 80.000. Voor de benedenverdieping zijn we nu een bouwdepot aan het regelen voor € 70.000.”

Moeten jullie veel laten voor jullie huis?
“Dat valt mee. We gaan bijvoorbeeld wel af en toe eropuit met het gezin. Ik kijk altijd naar weekendjes en weekjes weg voor maximaal € 200. Zo gingen we een weekend naar Drenthe voor € 150 met een actie van Albert Heijn. We vinden klussen in huis ontzettend leuk, dus het voelt niet als een opoffering.”

Zijn jullie het nooit zat om in een verbouwing te leven?
“Het continu verplaatsen van spullen en de herrie zijn wel nadelen. De kinderen vinden het fantastisch om te mogen kleuren en verven op de muren en vloeren. Hun kamers zijn nu af, maar ze verlangen soms terug naar de rommelige ruimtes waarin alles mocht.”

Wanneer zijn jullie uitgeklust?
“Dit jaar ronden we de twee bovenverdiepingen af. De zolderverdieping is klaar: met onze slaapkamer, een vrijstaand bad, dubbele douche en apart toilet. En een aparte badkamer voor de meiden. Op de eerste verdieping hebben zij een eigen kamer en een eigen kleedkamer. Volgend jaar hopen we de benedenverdieping te verbouwen, het jaar daarop de tuin en de oprit. Dan zijn we klaar, na vier jaar verbouwen.”

Hoeveel zal jullie woning in waarde stijgen door jullie verbouwing?
“Toen de zolderverdieping af was, is ons huis getaxeerd op € 450.000. Dus die ton eigen geld die erin zit, is het al waard. Uiteindelijk zal onze woning zo’n vijf tot zes ton waard zijn, afhankelijk van de markt natuurlijk.”

Moeten jullie een nieuwe hobby zoeken als het huis af is?
“Haha, ik vrees het wel! Het liefst verkopen we de boel en verkassen we naar een volgend klushuis. Maar we willen het de kinderen niet aandoen om te moeten verhuizen. Wie weet kopen we ooit iets kleiners als zij de deur uit gaan, en dan een vakantiehuisje erbij. Een opknappertje uiteraard.”

Op zoek naar meer inspirerende geldverhalen? Luister dan elke vrijdag mee naar de PorteRenee Podcast. Renée en Kasper gaan in gesprek over alles wat met geld te maken heeft. Geen saai gedoe hoor, maar leuke en gezellige gesprekken om jou te inspireren en motiveren meer uit je geld te halen. Luister je deze vrijdag mee?

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop