Je maaltijden plannen bespaart een hoop geld, maar hoe begin je daarmee? Expert Minke legt het uit.
Boodschappenexpert Minke beantwoordt iedere week een vraag van een lezer. Deze keer gaat de vraag over maaltijden plannen.
Vraag van deze week: “Elke week probeer ik maaltijden te plannen, maar ik kom er niet uit. Hoe doe je dit nu écht goed?”
Antwoord van Minke: “Ik vind het heerlijk om met een maaltijdplan te werken. In één keer bedenken wat je de komende week of langer wil eten. In één keer alle boodschappen halen. Eventueel met een extra boodschappen momentje voor verse groenten en fruit. Je kunt voor het einde van de week ook beter houdbare groenten of diepvriesgroenten gebruiken. Des te minder je in de supermarkt bent, des te minder verleiding hoef je te weerstaan.“
Stap 1
Bekijk de agenda’s van alle gezinsleden die week. Wanneer heb je tijd om uitgebreid te koken. Wanneer moet er vlug wat naar binnen worden gewerkt. Wie eten er allemaal op welke dagen mee. Enfin, je weet vast wel welke etenstijd dilemma’s voor jouw huishouden van toepassing zijn. Breng die in kaart zodat je daar je maaltijdplan op kan aanpassen.
Stap 2
Ga na wat je al in huis hebt. Pluis je koelkast, voorraadkast en vriezer goed uit. En maak hier een lijstje van. Begin met wat er op moet uit de koelkast en vul dit aan met de langer houdbare producten. Kijk ook achter in de lades van je vriezer, in de hoeken van de voorraadkast en open bakjes in de koelkast zodat je goed weet wat er staat en nog eetbaar is. Zo verspil je helemaal niks.
Stap 3
Pak dan de folders erbij om te kijken bij welke winkel je gaat shoppen. Alle aanbiedingen van verschillende supermarkten af gaan kost je veel te veel tijd. En bij elke supermarkt blijft er wel wat ‘hangen’ dat je niet op je lijstje had staan. Zo kost het je meer dan je zou willen. Daarom pik je de supermarkt uit met de beste deals en naar die supermarkt ga je. Maak een lijstje met de aanbiedingen van de (verse) producten die nu in de aanbieding zijn en die passen bij wat je al in huis hebt.
Lees ook: Ik wil écht niet naar de budget supermarkt
Stap 4
Nu ben je klaar voor het echte plannen. Aan het begin van de week plan je maaltijden met de ingrediënten die als eerste op moeten. Eventueel aangevuld met verse producten. Later in de week heb je wat meer vrijheid om te koken waar je zin in hebt. Hou ook rekening met ontbijt en lunch, zeker als je ook graag wisselende maaltijden eet voor die momenten.
Stap 5
Houdt 1 of 2 dagen vrij voor restjes of een spontane actie. Doe dit in het weekend als je lekker alle tijd hebt en geen stress. Je kunt altijd een reserve maaltijd plannen dat makkelijk door te schuiven is. Iets wat in de vriezer of kast staat wat zo te pakken is en niet per se binnen een korte tijd op moet. Denk aan pizza, soep met pannenkoeken of een pasta. Zo hoef je niet een dag eerder naar de supermarkt als je onverhoopt geen restjes hebt.
Mijn systeem
Mijn huishouden bestaat mijn vriend en ik. We hebben dus geen kinderen om rekening mee te houden en van die vrijheid wordt ook vaak gebruik gemaakt. Plannen kunnen soms last minute worden omgegooid. Daarom is ons maaltijdplan ook nooit heel erg streng. Ik plan voor 7 dagen maaltijden. Meestal zijn deze makkelijk te verschuiven, op de maaltijden met producten die vlug over de datum gaan na. Deze eten we dus als eerste, daarna eten we gewoon waar we zin in hebben. Vaak plan ik voor 2 of 3 weken achter elkaar, zo voorkom ik dat we in een sleur terecht komen waarbij we elke week hetzelfde eten.
Hoe verzin je dan wát je gaat eten?
Je hebt als uitgangspunt dus je voorraad en de aanbiedingen. Dan pak je kookboeken, Pinterest en google erbij om gerechten te zoeken. En natuurlijk je normale go-to gerechten. Het handige van Pinterest en google vind ik dat je gewoon je ingrediënten kan intypen en er komt zo een gerecht uit. Zo kun je ook eens een keer variëren met een groente. Want altijd weer die andijvie in stamppot is misschien wel lekker, andijvie is alleen ook heel lekker als salade. Zeker met restjes, als ik iets niet kan invriezen en ook niet 2 dagen achter elkaar hetzelfde wil eten kan dat echt heel erg handig zijn.
‘Maaltijdbox-methode’
Het kan soms handig zijn om maaltijden vast deels voor te bereiden. Wat je op zijn minst kan doen is de ‘maaltijdbox-methode’ gebruiken. Als je bij Hello Fresh besteld krijg je alle ingrediënten netjes bij elkaar in een zak gesorteerd. Recept erbij en op de avond dat je het gerecht gaat koken pak je het gerecht en de zak en ga je aan de slag. Dát kun je zelf ook. Zorg voor papieren zakken of mandjes voor in de koelkast en verdeel al je ingrediënten over de 7 dagen van de week. Maak een app groep met jezelf (of degene die kookt) aan en zet daar alle 7 de bijbehorende recepten in. De sites van de maaltijdboxen zijn trouwens ook een goede plek om (gratis!) recepten te vinden. Gebruik naast de Nederlandse sites ook eens de buitenlandse sites, van het Amerikaanse Blue Apron haal ik vaak heerlijke recepten.
Maaltijd voorbereiden
Ga je nog een stapje verder gaan zorg dan dat je bepaalde groenten al snijdt of voorbereid. Aardappels kun je makkelijk de dag van tevoren koken. Heel veel groenten kun je makkelijk van tevoren snijden, mits je ze goed afgesloten bewaard. Ik zelf doe dit liever niet langer dan een dag van tevoren, al maken sommige meal preppers zondags alles al helemaal magnetron klaar voor de hele volgende week.
Het belangrijkste is gewoon beginnen. Je zult je eigen struikelblokken tegen komen, want die zijn voor elk huishouden anders. Leer daarvan en laat je niet uit het veld slaan doordat het een keer niet is gelukt om je aan je planning te houden. Wellicht werkt het voor jouw situatie beter om per 3 of 4 dagen te plannen. Doe dat dan. Laat je niet uit het veld slaan als het niet gaat zoals je zou willen. Grijp juist die kans om het te vormen naar jouw situatie. Toen ik begon met een weekmenu, volgens ‘de regels’ en zoals ik dacht dat het hoorde, werkte het dus ook niet. Omdat mijn vriend ineens bij zijn ouders ging eten. Of omdat er ineens bezoek kwam. Nu weet ik dat het zo dus niet voor ons werkt en heb ik mijn systeem daar op aangepast en nu werkt het dus wel perfect.