Waarom Lil’ Kleine je nieuwe financieel goeroe moet zijn

LilKleine koopt flessen champagne van duizenden euro’s. Huurt daar tijdens een tripje in Dubai nog een meterslange jacht bij. Die Lil’ Kleine kan geld uitgeven. Maar denk maar niet dat hij geen financieel plan heeft. Ik ontdekte dat we zelfs nog wat van de rapper kunnen leren.

Door Renée

Hij gaf ooit in één dag op Ibiza €20.000 euro uit. Het was voor een van zijn videoclips. Nederland sprak er schande van. Want ja, wie dacht hij wel niet dat hij was? Ach, over geld heeft iedereen een mening. Te veel, te weinig, exoribitant uitgeven of juist veel te zuinig. In zijn wereld valt €20.000 misschien. Voor die 20.000 hoeft hij maar een keer of zes op te treden, want hij vangt bijna €3.000 voor een half uurtje show. En hij zal in tijden als deze vast een appeltje voor de dorst hebben. Want hij kan misschien goed uitgeven, hij is slimmer met geld dan je denkt.

lil' kleine

Spaarratio van 50%

Ik was tot voor kort in de veronderstelling dat Jorik uit Amsterdam tot de categorie Glenn Helder behoorde. Jonge gassies die alles over de balk smijten en dan op hun 30e berooid in hun auto moeten slapen. Maar zat ik er even naast. Want wat blijkt: meneer heeft een spaarratio van 50%. Wie doet hem dat na? Hij vertelde in een radio-interview dat hij €60.000 per maand verdient, zo ongeveer. En dat hij daarvan €30.000 wegzet. Of dat voor diamanten voor zijn vriendin Jaimie Vaes is, of voor zijn oude dag, zei hij er niet bij. Maar laten we maar uitgaan van het laatste.

Op weg naar FIRE

Het betekent niet alleen dat Jorik een fijne spaarpot aan het opbouwen is, maar ook dat hij op weg is om nooit meer te hoeven werken. Om FIRE te worden, dus. De term hoor je overal, ja FIRE is hot, en staat voor Financially Indepent, Retire Early. Het idee is dat je zoveel mogelijk van je inkomsten wegzet, zodat je zo snel mogelijk financieel onafhankelijk bent. Je bent niet meer afhankelijk van een salaris, maar kunt de rest van je leven verder leven van de inkomsten uit je eigen investeringen. Je kunt dan door blijven leven zoals je gewend was. Lil’ Kleine zou niet op een houtje hoeven bijten wanneer hij dat bereikt. Dat lijkt me niks voor hem en zijn partner. Hij kan voor altijd blijven leven zoals hij nu doet. Inclusief tripjes naar Dubai en dure champagneflessen.

De FIRE rekensom

Wij maakten een FIRE rekenmachine waarin je ruwweg voor jezelf kunt uitrekenen wanneer je dat punt bereikt. Die vind je hier. Je moet eerst even uitrekenen wat jouw FIRE-bedrag is. Dat zijn je jaarlijkse kosten (dus alles wat je uitgeeft) x 25. Stel dat je €3.000 uitgeeft per maand met je gezin. Dat is per jaar €36.000. Dan heb je 25 x €36.000 = €900.000 nodig om nooit meer te hoeven werken. Des te minder je uitgeeft, des te lager dan bedrag ligt. Misschien schrik je hiervan, maar onderschat niet de groei die je geld door kan maken wanneer je er iets mee gaat doen wat rendement of winst oplevert. In de FIRE-calculator kun je uitrekenen hoeveel je per maand zou moeten wegzetten om dit doel te bereiken op het moment dat jij zou willen.

Ik stel mijn mening over Lil’ Kleine dus bij. Die Jorik is geen domme jongen. Lil’ Kleine is al voor een hoop uitgemaakt in Nederland, maar voor een financiële goeroe nog niet. Dus dan maar, bij deze.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!