Laura (29): “Ik ben miljonair, maar zo leuk en makkelijk is dat niet”

Na het overlijden van haar vader – die helaas maar 59 mocht worden – erfde Laura veel geld. In een klap was ze als kersverse twintiger miljonair. Los van het verdriet om haar vader, bracht het hebben van zoveel geld op haar bankrekening de afgelopen jaren best een hoop gepieker met zich mee.

Weten veel mensen om je heen van je financiële situatie?
“Nee, die mensen zijn op één hand te tellen. Het voelt dan ook heel bevrijdend om er hier zo open over te kunnen praten. Ik denk dat veel mensen zouden schrikken als ik ze vertel dat ik miljonair ben. Je ziet ook niet aan me dat ik zo’n goed gevulde rekening heb, denk ik. Ik loop met een handtas rond van misschien € 15 en rijd geen Porsche. Wel wonen Jan en ik best groot. Mensen om ons heen vullen al gauw in dat we dit huis kunnen betalen door het werk van Jan. Ze hebben geen idee dat ik het huis heb gekocht.” 

Zorgt dat verschil in bankrekening wel eens voor spanningen tussen jullie?
“Spanning niet per se, maar de verhoudingen blijven scheef. Daar kunnen we niks aan doen. We zouden willen dat het niet zo is, maar we accepteren het en hebben fijne afspraken waar we ons allebei in kunnen vinden. Vooral voor Jan blijft het lastig. Toen we ons huis zes jaar geleden kochten, waren we allebei begin 20. Jan werkte voor zichzelf. Hadden we alles 50/50 willen regelen, dan hadden we dit huis nooit kunnen kopen. Uiteindelijk hebben we destijds de keuze gemaakt dat ik het huis zou kopen. Jan betaalt mij elke maand € 500 ‘huur’. Als er iets stuk gaat of we gaan verbouwen, neem ik die kosten op me. Meubelstukken zoals een nieuwe bank betalen we samen. Zo proberen we dat een beetje vorm te geven.”

Heb je iets van hulp gehad bij de financiën toen je vader overleed?
“Gelukkig wel. Voor een leek is het haast niet te vatten wat er allemaal bij komt kijken om ineens miljonair te zijn en zoveel geld te ‘onderhouden’. Als je 20 bent, is € 1000 op je rekening al veel. Laat staan een paar ton. Door de scheiding van mijn ouders en de BV van mijn vader was het een ingewikkeld parket. Niet ‘even’ een kwestie van het vermogen onder mijn broers en mij verdelen. We worden sinds het overlijden nog altijd jaarlijks bijgestaan door dezelfde financieel adviseur. Dat moet ook wel; de constructie is zo ingewikkeld dat ik het zelf bijna niet begrijp. En ik heb er al heel wat gesprekken met mensen in stoffige pakken opzitten…”

Je hebt een baan in loondienst én een eigen bedrijf. Vertel!
“Na het overlijden van mijn vader heb ik een periode thuis gezeten. Vreselijk; dat was echt niks voor mij. Jan en ik zijn heel actief en ondernemend. We halen veel voldoening uit ons werk – ook al zou het voor het geld niet meer hoeven. Misschien ga ik de komende jaren mijn uren in loondienst wat afbouwen en om meer in mijn eigen salon te kunnen werken. Daar word ik het gelukkigst van. Miljonair of niet, achter de geraniums zal ik in elk geval niet snel belanden.”

De tekst gaat verder onder de video

Wat is de laatste grote aankoop die je hebt gedaan?
“Vorig jaar heb ik een nieuwe auto gekocht. Dat vond ik echt een ding, trouwens. Je weet dat je het geld hebt, maar ik wil ook niet overdrijven met gekke aankopen. Dat heb ik echt moeten leren managen. Want van het geld op mijn rekening zou ik bijna alles wel kunnen kopen als ik dat zou willen. Jan helpt me daar gelukkig heel fijn bij. Hij grapt altijd dat onze relatie zo goed stand houdt omdat ik zo lekker Nederlands ben en het zo lastig blijf vinden om geld uit te geven.”

Haha, wanneer komt de ‘gierige Nederlander’ dan nog meer in jou naar boven?
“Ik vind het een heerlijke sport om bepaalde dingen zo goedkoop mogelijk te scoren. Kleding bijvoorbeeld koop en verkoop ik regelmatig via Vinted. Als ik daar voor een tientje een mooie jurk kan scoren, kan m’n dag niet stuk.” 

Naar de post ‘leuke dingen’ gaat dan wel weer € 750!
“Aan herinneringen maken geven we een stuk makkelijker geld uit dan aan spullen. We gaan ongeveer zes keer per jaar op reis. Als er iets is dat ik heb geleerd, is het dat het leven zo voorbij kan zijn. Geld op de bank zorgt lang niet voor zoveel geluk als bijvoorbeeld een mooie trip maken. Reizen is de afgelopen jaren echt onze gezamenlijke passie geworden. Toen mijn vader overleed, was ik Europa nog nooit uit geweest. Inmiddels hebben we de halve wereld mogen zien en zijn we op de meest waanzinnige plekken geweest. Te gek natuurlijk, maar ik had liever gehad dat m’n vader nog had geleefd.” 


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!