Lara heeft een au pair: “Dat kost ons evenveel als kinderopvang”

Lara (35) en haar man Jesse (45) hebben sinds de geboorte van hun zoon Olaf (5) een au pair in huis. Spoiler-alert: ze zijn géén miljonair en wonen níét in een villa.

Een au pair, dat horen we niet vaak. Vertel!
“Toen ik stage liep, vertelde een collega-verloskundige dat zij een au pair had. Gezien de onregelmatige werktijden in ons beroep klonk dat ideaal: flexibele opvang, ook ‘s avonds en ‘s nachts. Als verloskundige ben ik tot drie keer per week 24 uur lang oproepbaar en mijn man heeft ‘s avonds vaak vergaderingen. Waar wij wonen is geen 24 uurs-opvang. Een au pair is voor ons een uitkomst: zij woont bij ons en kan de zorg voor Olaf direct overnemen als ik word opgeroepen.”

Wat handig! Hoe vind je eigenlijk een au pair?
“Via een au-pairbureau dat contact heeft met verschillende partnerorganisaties wereldwijd. Veel meiden komen hierheen om Nederlands te leren en ons land te ontdekken, officieel is het een cultureel uitwisselingsprogramma. Daarom mogen ze maximaal een jaar blijven van onze overheid. Onze eerste au pairs kwamen uit Brazilië, Turkije en Ecuador, momenteel woont er een Zuid-Afrikaanse bij ons.”

Nu zijn we natuurlijk reuzebenieuwd: wat kost het?
“Eenmalig zijn we ruim € 3.000 per au pair, dus per jaar, kwijt. Daaronder vallen de kosten voor onder andere bemiddeling, een visum en verblijfsvergunning, een taalcursus, verzekeringen en − onze eigen keuze − een museumkaart. Daarnaast hebben we maandelijkse kosten, zoals € 300 zakgeld en € 150 voor kost en inwoning. Al met al kost onze au pair ons € 750 per maand.”

Betalen jullie ook haar zorgverzekering?
“Ja, maar dat bedrag kunnen we wegstrepen tegen de zorgtoeslag die zij krijgt. Wij betalen € 124 aan premie, zij ontvangt een toeslag van € 123 op haar rekening en maakt die naar ons over. De zorgtoeslag moet op rekening van de begunstigde worden gestort. De reden dat wij haar zorgverzekering afsluiten, is omdat wij verantwoordelijk zijn om alles goed voor haar te regelen. Bovendien willen we haar de rompslomp besparen, gezien de taalbarrière en omdat zij niet bekend is met ons zorgsysteem.”

Krijgen jullie kinderopvangtoeslag?
“Nee, daar hebben we met een au pair geen recht op. Alsnog zijn we ongeveer evenveel kwijt als voor reguliere kinderopvang mét recht op die toeslag. Met onze inkomens − in totaal ongeveer € 6.000 netto per maand − zouden we iets minder dan 50% compensatie krijgen van een maximaal uurtarief van € 10,25. Een au pair mag 30 uur per week werken. Laten we voor het maandbedrag die uren keer 4,5 doen (= ongeveer het aantal weken in een maand, red.), dan zou ik voor kinderopvang zo’n € 1.380 betalen en € 626 toeslag krijgen. Daarmee kom ik uit op € 754.”

Doet jullie au pair ook andere taken in huis?
“Daar gelden regels voor. Ik mag haar vragen kleine huishoudelijke taken te doen, maar ze is nadrukkelijk geen schoonmaakster. Je moet een au pair zien als een gezinslid dat helpt met afruimen, haar eigen kamer schoonhoudt en soms kookt. Online lees ik wel eens vooroordelen over au pairs, dat het goedkope huishoudhulpjes zijn die jouw kind volledig opvoeden. Ook dat laatste klopt echt niet.”

Hoe verdelen jullie de zorg voor Olaf?
“Wij zorgen grotendeels zelf voor hem. Als ik thuis ben, breng ik hem zelf naar bed of ‘s morgens naar school. Afhankelijk van hoe onze werkweek eruitziet, zetten we onze au pair tussen de 10 en 25 uur per week in. Als ik vroeg spreekuur heb, past ze een half uurtje op en brengt Olaf naar school, en soms vangt ze hem na schooltijd een uurtje op. Dat biedt veel rust en flexibiliteit en voorkomt gehaast en gesleep naar een buitenschoolse opvang. En Olaf heeft naast ons één vertrouwd gezicht van wie hij veel aandacht krijgt.”

Hoe vinden jullie het om 24/7 iemand in huis te hebben?
“Heel gezellig, alle au pairs zijn tot nu toe open, leuke meiden. Olaf is altijd dol op ze. Hij spreekt nu vloeiend steenkolenengels, haha. Ik vind het ook leuk om te horen hoe dingen zoals opvoeding er in andere landen aan toegaan. Ik ervaar bovendien nog genoeg privacy. Onze au pair heeft een ruime eigen kamer met badkamer en toilet; ze zit eigenlijk alleen met het avondeten bij ons.”

Hoe wonen jullie?
“We hebben een rijtjeshuis van 150m2. Geen luxe villa dus! We leven niet op grote voet. Onze maandlasten liggen rond de € 3.000. Voor uitjes en dagelijkse dingen, zoals boodschappen, let ik altijd op aanbiedingen. Aan de andere kant gaan we wel wekelijks uit eten of halen eten af. En als we een dagje weggaan, ga ik niet met een koelbox lopen zeulen.”

Hoe reageren mensen in jullie omgeving erop dat jullie een au pair hebben?
“Wij zijn de enigen in ons stadje met een au pair. Toch heb ik niet het gevoel dat erover geroddeld wordt. Moeders op het schoolplein vroegen in het begin wel wie dat meisje was dat Olaf kwam ophalen. Dan legde ik onze situatie uit. We leven in een kleine gemeenschap, veel moeders ken ik via mijn werk als verloskundige.”

Zou je het iedereen aanraden?
“Zeker, mits je er de ruimte voor hebt in huis natuurlijk. Als je onregelmatig werkt, geeft een au pair zoveel rust. En het is gezellig en leuk. Met alle au pairs hebben we nog goed contact. Eentje woont nu in Nederland. Olaf gaat soms bij haar logeren, omdat ze elkaar zo missen. Een au pair in huis nemen hoeft niet duur en elitair te zijn, het is gewoon leuk en betaalbaar!”

Over kinderen gesproken: ken je de speelotheek al? In de video hieronder vertel ik je hoe je lekker kunt besparen op speelgoed zónder in te leveren op plezier. En mocht je meer van zulke handige bespaartips willen, kom ons dan volgen op Instagram. Daar delen we elke week de allerbeste geldtips.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop