12 dingen die Renée doet voor een lagere energierekening

De energierekening steeg de laatste jaren flink. Renée besloot het roer om te gooien en anders met gas en elektra om te gaan. Ze deelt twaalf van de veranderingen die zij thuis doorvoerde.

Wij wonen in een jaren-dertig-woning. We hebben hier en daar wat kunnen verduurzamen, maar een echt ‘energiegunstig’ huis zal het nooit worden. Dus toen de energieprijzen zo hard stegen, staken wij thuis de koppen bij elkaar. Wat kunnen we doen om ons verbruik naar beneden te krijgen? Ik deel twaalf van de dingen die we aan de hand hiervan besloten en die we terugzien in een flink lagere energierekening.

1. Minder badderen

Waar we voorheen een paar keer per week het bad vol lieten lopen, kiezen we nu vaker voor de douche. Wist je dat je een half uur moet douchen om net zoveel water te gebruiken als in één bad? Badderen doen we nog af en toe. Maar dan maken we er iets speciaals van. Lekker met een brandend kaarsje en een goed boek erbij. Als een soort me-time of spa-momentje. Nu denk je misschien: oké, daarmee bespaar je water. Maar hoe zit het dan met het energieverbruik? Nou, dat water voor het bad moet verwarmd worden en daar is weer gas voor nodig. Dus dit is dubbel besparen.

2. Vloerverwarming

We hebben sinds twee jaar vloerverwarming op de benedenverdieping. Die staat sinds de hoge energieprijzen maximaal op negentien graden. Al proberen we de vloerverwarming zo lang mogelijk uit te houden. Pas als het echt koud wordt, gaat deze aan. In de nacht zetten we de temperatuur terug naar zeventien graden. En zijn we de hele dag weg, dan blijft het daarbij. Vloerverwarming verwarmt op een lagere temperatuur dan radiatoren, dus dat op zich is al gunstiger voor een lagere energierekening. Een vrij constante temperatuur is over het algemeen het zuinigst. Bij reguliere radiatoren is de temperatuur ’s nachts en bij vertrek terugzetten naar vijftien graden vaak het gunstigst.

3. Temperatuur

Wist je dat je de temperatuur van het water dat je cv-ketel afgeeft aan je verwarming, zelf kunt instellen? Deze staat vaak standaard op zeventig of tachtig graden, terwijl zestig voor de meeste huizen voldoende is. Zeker als je vloerverwarming hebt en geen radiatoren, is die hoge temperatuur echt niet nodig. Maar ook bij verwarming via radiatoren kun je proberen of die zestig graden genoeg is om de boel te verwarmen. Let op: dit gaat dus om het water voor je verwarming, niet je drinkwater.

4. Hallo besparende douchekop

Ik was sceptisch, want vreesde zo’n laf straaltje. Maar niks van waar. Hij levert een goede, stevige straal en bespaart toch 30% op gas voor het verwarmen van het water. We hebben het zelfs even vergeleken via de uitgelezen gegevens van onze slimme meter. En de 30% die de fabrikant belooft, wordt inderdaad waargemaakt. Dat scheelt dus flink!

5. Isolatie

Ons huis is niet geweldig geïsoleerd, helaas. Daar werken we aan, maar het blijft een jaren-dertig-huis. Daarom hebben we beneden gekozen voor stevige, dikke gordijnen die de kou van de ramen enigszins buiten houden. Een fijne warme deken op de bank helpt ook echt.

6. Radiatorfolie

Op de eerste verdieping plaatsten we radiatorfolie achter de verwarmingen. Dat voorkomt dat warmte uit de radiatoren via de buitenmuur naar buiten lekt. Al staan die radiatoren niet vaak aan (zie tip 7).

7. Radiatoren boven uit

We gebruiken de radiatoren op de slaapkamers boven amper. Die gaan echt alleen aan wanneer het buiten steenkoud is en vriest. Verder vinden we het fijn om in de winter ’s avonds lekker onder een goed, dik dekbed te kruipen. Dat is één keer een investering, maar die verdien je in no time terug via je lagere energierekening.

8. Zonnepanelen

We hebben veertien zonnepanelen op ons dak laten leggen. De opbrengst zal in de zomer natuurlijk het hoogst zijn, maar ook in de winter zullen de panelen iets opleveren. Het zorgt voor best een flink verschil op onze energierekening. Dit vraagt om een investering, maar vaak zijn er gunstige regelingen te treffen voor als je het geld niet zomaar even hebt liggen.

9. Stekkerdozen uitzetten

In bijna al onze stopcontacten zit een speciale stekkerdoos met een aan- en uitknop. Je kunt je oplader(s) er zo gewoon in laten zitten en de stroomtoevoer via die knop uitzetten. Het helpt om minder stroom af te nemen en resulteert dus ook in een lagere energierekening.

10. Elektrisch koken

De keuze hiervoor maakten we meteen toen we twee jaar geleden een nieuwe keuken uitkozen. We waren er al blij mee, maar nu nog een beetje extra door de hoge gasprijzen. Nu we zonnepanelen op het dak hebben liggen, gebruiken we doorgaans onze eigen stroom voor het koken.

11. Frisse lucht

Elke ochtend luchten we het huis. Wist je dat frisse lucht makkelijker en sneller opwarmt dan vochtige lucht die al lang in huis hangt? Even een kwartiertje elke ochtend alle ramen tegenover elkaar openzetten helpt. Ook weer niet te lang doen, anders koelt het in de winter onnodig veel af in huis.

12. Thermostaat

Wij hebben onze thermostaat zo ingesteld dat de temperatuur om negen uur ’s avonds naar beneden gaat. Dan liggen wij nog niet in bed, maar de warmte is ook niet meteen uit huis verdwenen wanneer de thermostaat omlaag gaat. Zo bespaar je toch elke dag weer zo’n twee uur aan hoge verwarmingskosten. Tel je winst maar uit.

En verder gewoon goed nadenken over je energieverbruik. Doe je het niet voor het milieu, dan in ieder geval voor je eigen portemonnee.

Nog meer tips? Bekijk dan de video hieronder. En sla ‘m op, dan heb je altijd de handigste gas-bespaartips bij de hand. Oh, en kom ons ook gelijk volgens op Instagram om geen enkele (be)spaartip meer te missen. Tot op Insta!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’