Kleding verkopen via Vinted? Nee, daar betaal je geen belasting over

Een bomvolle kledingkast, wie herkent het niet? Hoogste tijd dus om die eens uit te ruimen en items die nog een rondje mee kunnen te verkopen op Vinted. Maar hoe zit het nou met die geruchten over belasting betalen over je Vinted-verkopen? Wij zochten het uit.

Al jaren verkoop ik fanatiek op Vinted. Kleding die ik niet meer leuk vind of die me niet meer past, gaat de tweedehandsmarkt op. Vorig jaar verkocht ik bijna veertig kledingstukken en verdiende daar ruim € 200 mee. Een fijne side hustle, wat mij betreft.

Maar onlangs ontstond er ineens paniek. Bij mij, maar ook bij veel andere Vinted-gebruikers. Dat kwam allemaal door een nieuwsbericht. Daarin stond dat online platformen, zoals Vinted, verkoopgegevens van gebruikers vanaf 2024 door moeten geven aan de Belastingdienst. Dus: gaat de Belastingdienst vanaf nu meekijken in mijn kledingkast? En niet om een item uit te zoeken, maar om zelf geld te verdienen aan mijn verkopen?

Vinted en de Belastingdienst

Om je meteen gerust te stellen, het korte antwoord op die vraag is: nee. Je hoeft géén belasting te betalen over het verkopen van persoonlijke spullen via Vinted.

Maar waarom al die paniek?

Nou, er verandert wel wat. Er is namelijk een nieuwe EU-richtlijn voor digitale platformen. Die richtlijn moet voor meer transparantie in de digitale economie zorgen. Want heb je een fysieke winkel, dan weet de Belastingdienst alles. Maar verkoop je online, dan was het voor de Belastingdienst lastiger om te checken of en hoeveel geld mensen daarmee verdienen. Daarom zijn digitale platformen, zoals Vinted, vanaf nu verplicht om informatie zoals inkomsten door te geven aan de Belastingdienst.

Wacht even, moet ik toch belasting betalen over mijn Vinted-verkopen?

Normaals: nee. In Nederland hoef je geen belasting te betalen over de verkoop van persoonlijke items. Vinted is vanaf nu wel verplicht om verkoopgegevens van gebruikers door te geven aan de Belastingdienst. Dit is verplicht als iemand per jaar meer dan dertig items verkoopt of meer dan € 2.000 verdient. Maar dat betekent niet dat je ook meteen belasting daarover moet betalen.

Zelfs als je verkoopinformatie naar de Belastingdienst gaat, hoef je geen belasting te betalen over de verkoop van je persoonlijke spullen. Alleen zakelijke verkopers, die een winstoogmerk hebben, moeten mogelijk belasting betalen.

Oké, maar wanneer worden mijn gegevens doorgegeven?

Als je dus boven die grens valt (in een jaar tijd meer dan dertig items verkopen of meer dan € 2.000 verdienen) krijg je een bericht van Vinted. Zij moeten dan bij wet jouw verkoopgegevens delen met de Belastingdienst. Nogmaals: dat betekent dus niet meteen dat je ook een belastingaanslag krijgt.

De Belastingdienst maakt een duidelijk onderscheid tussen mensen die persoonlijke items verkopen (mensen zoals jij en ik dus, en wij hoeven hier geen belasting over betalen) en iemand die spullen verkoopt via Vinted om winst te maken en als ondernemer gezien kan worden door de Belastingdienst. Hoe ze bepalen of iemand als ondernemer gezien wordt, lees je hier. In het laatste geval is de kans aanwezig dat je belasting moet betalen, want dan run je een bedrijf. Eigenlijk ook niet zo gek, want met een fysieke winkel zou je ook belasting moeten betalen.

Vinted vraagt om mijn BSN. Waarom is dat? En wat gaan ze met mijn BSN doen?

Als onderdeel van die nieuwe EU-richtlijn zijn platformen wettelijk verplicht om je om een aantal gegevens te vragen. Waaronder dus je BSN, oftewel je burgerservicenummer. Deze gegevens zijn nodig voor het formulier dat zij eventueel met de Belastingdienst moeten delen. De gegevens worden versleuteld en alleen gedeeld met de Belastingdienst. Vinted heeft geen toegang tot de persoonlijke gegevens die je doorgeeft, dat is goed om te weten.

Dus, Vinted en de Belastingdienst: heb ik iets te vrezen?

Nee. Zolang jij persoonlijke items verkoopt, is er helemaal niks aan de hand. Zelfs als je op een jaar tijd meer dan dertig items verkoopt of meer dan € 2.000 verdient, hoef je geen belasting daarover te betalen zolang het om je eigen spullen gaat.

Nou, hebben we dat ook weer de wereld uit geholpen. Kun jij lekker de kast opruimen, wat geld verdienen aan je gebruikte items én het milieu een handje helpen. Ik zeg: win-win!

Dit artikel is een samenwerking met Vinted. De inhoud is 100% PorteRenee.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek