“Ik betaal maar €3 voor verzekeringen, naast mijn zorgverzekering”

De schuldteller stond 1,5 jaar geleden bij Anne (29) op c42.000. Ze was er helemaal klaar mee en besloot als een malle te bezuinigen. Nu is ze niet alleen schuldenvrij, ook haar relatie met geld is positief veranderd.

“Mike en ik leven financieel gescheiden. We wonen in het huis dat ik twee jaar geleden kocht. Mike betaalt mee aan de hypotheekrente, energiekosten en de boodschappen. De andere genoemde uitgaven zijn dus alleen van mij. Volgend jaar gaan we trouwen. Dan gaan we het financieel anders doen: allebei 50% van de vaste en variabele lasten betalen. Daarnaast houden we wel ieder onze eigen rekening.”

Je betaalt maar €3 aan verzekeringen, naast je zorgverzekering. Waar ben je dan voor verzekerd?

“Ik heb alleen een aansprakelijkheidsverzekering. Voor opstal ben ik verzekerd via de VvE. Een inboedelverzekering heb ik bewust niet. Als er iets met mijn meubels of televisie gebeurt, betaal ik dat zelf.”

Je verdient nog wat tientjes bij. Wat doe je?

“Ik doe taken via SmartSpotter, Roamler en werk af en toe als mystery shopper. Ook heb ik een blog waar ik mee begon toen ik bezig was met het aflossen van mijn schulden. Ik schrijf niet zozeer over het aflossen, maar focus me vooral op het krijgen van een vrij leven. Daar begin ik zoetjes aan wat mee te verdienen.”

Wat voor schulden had je?

“Ik had een studieschuld van €17.000 én een persoonlijk krediet van €25.000 voor de aanschaf van een auto. Ik was zo klaar met die schulden, dat ik het roer rigoureus omgooide. Ik was altijd vrij makkelijk met geld en in mijn hoofd had ik mijn salaris al uitgegeven voordat het gestort was. Omdat die schulden me zo dwarszaten, ben ik als een malle gaan bezuinigen. In 1,5 jaar tijd heb ik alles afgelost, ik ben nu volledig schuldenvrij. Ik kocht vrijwel geen kleding meer, had een strak boodschappenbudget en gaf weinig uit. Eerder zei ik tegen alles ja, maar nu liet ik een leuk festival gewoon aan me voorbijgaan. Dat was wel eens lastig, maar ik wist waar ik het voor deed. Ik kreeg er uiteindelijk zelfs lol in, want ik zag de schulden steeds kleiner worden.”

Sprak je met anderen over je situatie?

“Eerlijk gezegd schaamde ik me wel. Toch besloot ik mijn verhaal te delen. Ik ben zelfs een Instagram-pagina gestart om anderen te inspireren. Schuldenvrij zijn is zo fijn. Doordat ik er open over ging communiceren, merkte ik dat veel meer mensen schulden hebben. Bijna iedereen die gestudeerd heeft, heeft wel een schuld.”

Waarom sloot je een lening af voor een auto?

“Ik ging op roadtrip naar Lapland en daar was mijn Fiat 500 niet geschikt voor. Ik besloot een nieuwe auto te kopen, een hybride van drie jaar oud. Die auto kon ik niet betalen, dus koos ik voor een lening. Eigenlijk was het dus een gevalletje ‘leven boven mijn stand’. Maar in één jaar en drie weken heb ik die auto afbetaald. Mijn studieschuld had trouwens niet zo hoog hoeven zijn hoor, maar het lenen ging zo makkelijk. Van mijn ouders heb ik eigenlijk nooit echt geleerd hoe ik met geld moet omgaan. Er was altijd genoeg en alles kon. Op school leren ze je hier ook niks over.”

Ga je weer meer geld uitgeven nu je schuldenvrij bent?

“Mijn relatie met geld is compleet veranderd en dat bevalt goed. Ik ga niet meer terug naar mijn vroegere uitgavenpatroon. Ik wil sparen en ben begonnen met beleggen. Mijn buffer is nu te laag en die moet omhoog. Ik verwacht niet dat ik op korte termijn een grote onvoorziene uitgaven heb, maar stel dat mijn auto kapotgaat, dan kan Mike me financieel helpen. Hij heeft wat meer geld op zijn rekening staan.

Naast het vullen van mijn spaarrekening, sparen Mike en ik ook samen. Voor een camper, maar die kopen we pas als het geld er is. Een lening afsluiten doe ik echt nooit meer. Ik ben zo blij dat ik schuldenvrij ben. Alleen de hypotheek nog. Hoewel die schuld anders voelt dan een studieschuld of persoonlijk krediet, willen we de hypotheek eerder aflossen. Over een jaar of zes zijn we hypotheekvrij. Het plan is om dan een ander huis te kopen en deze woning te verhuren.”

Heb je nog een goede tip voor mensen met schulden?

“Leg de focus erop. Ik verdien natuurlijk goed, maar ook als je minder verdient kan je aan de slag met je schulden. Realiseer je wel dat je er dingen voor moet laten. Het is mij ook niet allemaal komen aanwaaien.”

Maken schulden ongelukkig?

“Ja. Schulden geven zorgen. Hoewel mijn schulden er uiteindelijk voor gezorgd hebben dat mijn relatie met geld positief veranderd is, heb ik wel nachten wakker gelegen. Dat is echt niet fijn.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop