Deze looproute in de supermarkt scheelt je geld en tijd

Welke route je door de supermarkt loopt, kan je helpen besparen op je boodschappen. Boodschappenexpert Minke geeft tips.

Boodschappenexpert Minke beantwoordt iedere week een vraag van een lezer. Deze keer gaat de vraag over de looproute in de supermarkt.

Vraag van deze week: “Heb jij een vaste route in de supermarkt? En welke route zou je adviseren?”

Antwoord van Minke: Voorheen had ik wellicht gezegd dat ik niet echt een vaste route heb in de supermarkt. Maar de verbouwing van mijn oude vertrouwde Zaanse grootgrutter deed me toch anders realiseren. Ik kon ineens niks meer vinden en hoewel mijn looproute misschien niet altijd even praktisch kan lijken, zorgde het ervoor dat ik zo niks miste wat ik nodig had en zo min mogelijk verleiding tegen zou komen. Ik zal je helpen jouw ideale looproute te bepalen. 

Vers en gezond aan de rand van de supermarkt 

Stel je eens even voor dat je in je vaste supermarkt staat. Hoewel elke winkel een andere indeling heeft, kun je er vanuit gaan dat de meest verse en meest gezonde producten aan de buitenste paden van de winkel liggen. Meestal kom je binnen op de groente of de brood afdeling. Dan kom je bij vlees(vervangers), vis, vleeswaren en dat soort dingen. Ook de koelingen met zuivel zitten langs de buitenste paden van de supermarkt. Oké, vaak vind je ook de diepvriesafdeling met ijs, pizza en friet aan de rand van de winkel. Maar over het algemeen zijn de buitenste paden gevuld met de dingen die goed voor je zijn en staan de meer ongezonde producten in de schappen in het midden van de winkel. Als je dus gezond en vers boodschappen wilt doen, kun je vooral de buitenste paden aanhouden.

Middelste schappen beperken

Omdat ik mijn bezoek aan de supermarkt altijd zo kort mogelijk wil houden ga ik nooit alle schappen langs. Ik heb een lijstje en een plan, laad alles in mijn karretje en ik reken vervolgens af. Dit heeft er niet alleen voor gezorgd dat ik geld bespaar, maar ook dat ik heel veel tijd bespaar. Kon ik vroeger elke dag, na mijn werk, 30 minuten lang door de winkel ijsberen op zoek naar wat ik in hemelsnaam nu weer moest eten. Nu ben ik hooguit 1 keer per week, hooguit een uur maar meestal drie kwartier kwijt aan al mijn boodschappen, inclusief reistijd. Gewoon omdat ik een plan heb. Dit doe ik ook door niet alle schappen langs te lopen. Heb ik geen koffie of thee nodig? Dan sla ik dat pad over. De rij met koek, snoep en chips is alleen maar verleidelijk als je er niet moet zijn. En het scheelt een hoop tijd. 

CHECK OOK: De PorteRenee Boodschappencursus. Daarin leer je de trucjes van supermarkten om je steeds maar weer te verleiden.

Boodschappenlijstje op volgorde van looproute  

Als je een boodschappenlijstje maakt kun je deze ook vast op volgorde van de looproute maken. Kom je binnen bij groenten en fruit? Dan komen deze bovenaan je lijstje te staan. Kom je daarna bij de broodafdeling? Dan schrijf je op die plek op je lijstje het brood op. Maar misschien kom je ondertussen ook wel langs een schap met conserven of kruiden, dan zorg je ook dat die eerst op je lijstje komen te staan. In het begin moet je misschien nog wel eens extra goed nadenken over wat op welke plek staat, maar je zal zien dat je er aan gewend raakt. Vind je het nu echt te moeilijk om zelf een plan te maken? Dan hebben sommige supermarkten ook de optie om in hun app een boodschappenlijstje te maken en deze te sorteren op de looproute van jouw winkel. 

LEES OOK: Is het goedkoper om alle supers af te gaan?

Eerst naar de uitverkoopbak

Overigens heb ik bij de Jumbo een heel andere van winkelen. Als ik binnen kom loop ik daar meteen naar de uitverkoopbak. Ik kijk of daar iets in ligt van de producten die ik nodig heb en pas daarna vervolg ik mijn normale boodschappen route. Dit heeft me al letterlijk honderden euro’s bespaard en ik woon nog geen jaar in de buurt van deze winkel. Zeker de moeite waard dus om dit in je routine op te nemen. Niet alle supermarkten hebben een speciale verzamelplek voor hun afprijzingen. Bij sommige supermarkten kun je beter haviksogen trainen om te zien of er ergens speciale stickers zijn, bij andere ligt het wel bij elkaar maar ook per productgroep gesorteerd. Maar het is wel een goed om in je route op te nemen. 

Overigens kan ik er ook echt van genieten om te struinen door een vreemde (het liefst grotere) supermarkt. Een paar jaar geleden ging ik wel eens naar de AH XL om te zoeken naar cashbacks, die toen nog regelmatig werden aangekondigd met speciale etiketten, labels of schapkaarten. Helaas is dat nu steeds minder van toepassing, maar toch blijft het leuk, want het geeft ook een beetje een vakantiegevoel… 

Lees hier alle vragen aan Minke

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop