Mindful en financieel gezond zijn? Probeer dan de Kakeibo-methode eens uit. Ik leg je uit wat dat is.
Door Saskia
Dat Japanners houden van een minimalistisch leven weten we dankzij Marie Kondo. Waarbij we onze spullen/kleding één voor één tegen het licht houden en onszelf afvragen: “Does it spark joy?” Nee? Weg ermee! Ja? Houden! Zo creëren we in no time een opgeruimd huis. Japanners kunnen niet alleen goed opruimen, maar zijn ook goed met geld. Dankzij de budgettactiek Kakeibo.
Kakeibo: wat is dat?
Kakeibo (je spreekt het uit als ka-ke-bo) betekent letterlijk “huishoudboekje”. Dit huishoudboekje is 100 jaar geleden bedacht voor Japanse vrouwen. Om hen financieel inzicht en vrijheid te geven. De Kakeibo is een gelddagboekje, dat je elke dag invult. De bedoeling van dit boekje is om de gevoelswaarde van geld terug te krijgen. Net zoals Marie Kondo je bewust maakt van het feit dat (te) veel spullen je echt niet gelukkiger maakt, krijg je met een Kakeibo meer financieel bewustzijn.
Rust in je hoofd en portemonnee
De filosofie achter de Kakeibo is namelijk mindful en financieel gezond zijn. Je bent dus niet alleen met je geld bezig. Maar ook met je dromen. Wil je bijvoorbeeld sparen voor een wereldreis of een nieuw huis? Maar blijf je toch steeds nieuwe schoenen of kleding kopen? Een Kakeibo helpt je om je dromen/doelen niet uit het oog te verliezen. En maakt je bewuster van je geld. Het leert je om makkelijker geld over te houden om je dromen waar te maken.
Zo helpt het je
De Kakeibo-methode gaat stap voor stap. Aan het begin van elke maand stel je jezelf de volgende vier vragen:
Hoeveel geld heb je?
Hoeveel wil je sparen?
Wat geef je uit?
Wat kan beter?
Bij stap 1 reken je je netto-inkomsten uit. Dus wat er binnenkomt minus je vaste lasten, zoals huur. Wat er overblijft, is het geld wat je hebt voor deze maand.
Daarna schrijf je bij stap 2 op wat je spaardoel is. Bijvoorbeeld aan het eind van het jaar €3.000 op je spaarrekening. Aan de hand van dit spaardoel bereken je hoeveel je elke maand opzij moet zetten. En hoeveel je dus maximaal per week kunt uitgeven.
In stap 3 schrijf je elke dag (!) op hoeveel je hebt uitgegeven. Dit doe je door alle kosten in groepen in te delen. Hoe je dat doet, bepaal je zelf. Een voorbeeldje:
Groep 1 = Survival (dit heb je echt nodig, bijvoorbeeld voor eten)
Groep 2 = Optioneel (heb je niet nodig om te overleven, maar is wel leuk. Zoals uit eten gaan of kleding kopen)
Groep 3 = Extra’s (onverwachte kosten, bijvoorbeeld een reparatie of cadeautjes)
Bij stap 4 check je hoe je het deze maand hebt gedaan. Wat ging goed? Wat niet? Heb je je spaardoel laten verslonzen? Of ging het je juist makkelijk af? Kijk wat je de volgende maand wel of niet anders wilt doen om je spaardoel te halen.
Sparen staat voorop
Volgens de Kakeibo-methode bepaal je dus eerst wat je wilt sparen. En aan de hand daarvan bepaal je wat je per week uit kan/wil geven. Dus niet andersom: kijken wat je overhoudt en dat op je spaarrekening zetten. Je draait het om.
Het is dus wel wat meer dan alleen het bijhouden van je uitgaven. Je plant als het ware je financiële maand. En doet wat nodig is om je plan (= spaardoel) te halen.
Kost best wat discipline
Bij de Kakeibo-methode is het belangrijk om consequent je dagboek in te vullen. Elke dag schrijf je op wat je hebt uitgegeven. En na elke week en maand kijk je of en waar je moet bijsturen. Houd je dit vol? Dan zal je merken dat je er elke maand beter in wordt. Dit bespaart je geld en geeft rust in je hoofd. Dat is de gedachte achter de Kakeibo.
Kakeibo versus kasboekje
Een Kakeibo bijhouden lijkt op het kasboekje zoals wij dat kennen. Als je PorteRenee een beetje kent, weet je dat wij sowieso fan zijn van kasboekjes en spaardoelen. In welke vorm dan ook. Of het nu een oud schrift is of een fancy notitieboek. Het gaat erom dat je inzicht krijgt in je financiën. Wat komt er binnen, wat gaat eruit, waar kun je op besparen, hoe ga je je schulden aflossen en wat zijn je financiële doelen.
Een kasboekje bijhouden is superslim en handig, want zo kom je erachter hoe je er precies voor staat. Er zijn genoeg mensen die zo’n kasboekje trouwens kneuterig vinden. Maar een honderd jaar oude budgettechniek uit het Oosten? Hip! Niks mis mee natuurlijk, want Kakeibo maak je bewust van je uitgaven en zorgt ervoor dat je gaat sparen. En sparen zou iedereen moeten doen.