Kasboek Tobias: “Hier in Polen ben ik rijk”

Tobias (27) verhuisde voor de liefde naar Polen. Eenmaal daar blijkt het ook financieel een slimme keuze. Hij verdient bijna drie keer meer dan een gemiddelde Pool doet. Daardoor zijn de kosten voor hem laag en kan hij maandelijks zo’n € 1.500 sparen.

Je woont in Polen. Vertel, hoe bevalt het?
“Tot nu toe goed. Ik woon er nu een paar maanden. Mijn vriendin is Pools. We hadden een tijdje een langeafstandsrelatie, maar wilden meer samen zijn. Uiteindelijk koos ik ervoor om naar Polen te verhuizen.”

Vond je dat een lastige keuze?
“Nee, eigenlijk niet. Ik vind reizen leuk en heb al vaker in het buitenland gewoond. Bijvoorbeeld in Barcelona toen ik afstudeerde. Voor mijn vriendin bleek het lastiger om werk te vinden in Nederland dan voor mij in Polen. Ze werkt in de farmaceutische industrie, die is in Polen groter. Dus er zijn daar meer banen. En het nadeel van werken in Nederland is dat veel werkgevers willen dat je Nederlands spreekt. Ik werk bij een Amerikaans bedrijf in Polen, dus ik kan gewoon Engels praten.”

Gaan ze in Polen anders met geld om dan in Nederland?
“Wat me het meest heeft verbaasd zijn de hypotheken. In Nederland kun je de volledige waarde van het huis lenen. Ook kun je de rente voor een lange periode vastleggen. Dat kan in Polen niet. Daar moet je minimaal 20% van de kosten van het huis zelf inleggen. En je kunt de rente voor maximaal vijf jaar vastzetten.”

Over huizen gesproken: wat betaal jij weinig voor je huurwoning.
“Haha, ik snap je reactie. Dit is mijn deel, mijn vriendin betaalt de andere helft. Dus het totale bedrag is bijna € 700. Dan is het voor Nederlanders nog steeds best weinig huur, maar hier is het een behoorlijke prijs. Een Pool verdient gemiddeld zo’n € 1.000 netto per maand.”

Wow, wat een verschil qua salaris met dat van jou.
“Ja. Ik verdien voor Poolse begrippen heel veel. Daardoor voelt het alsof alles voor mij goedkoper is, maar voor de mensen hier is alles erg duur. Ik kan hier meer kopen voor minder geld.”

Polen goedkoop

Wat lekker. Maar dat is niet te zien aan het boodschappenbudget. Is dat voor jou alleen?
“Ja, best hoog, hè? Terwijl ik er niet eens mijn lunch van hoef te betalen. Ik krijg van mijn werk een pasje om lunch te kopen. Het probleem is dat ik niet bijhoud wat ik uitgeef. Voor ons gesprek telde ik alles bij elkaar op. Ik schrok wel een beetje. Wat een boel geld! Ik vind gezond eten belangrijk, daardoor kies ik vaker voor duurdere producten. En ik bestel regelmatig eten. Maar nu ik weet hoeveel geld naar boodschappen gaat, wil ik hier wel op besparen.”

En eh, die € 4,44 voor zorgverzekering. Hoe kan dat?
“De publieke gezondheidszorg is gratis en Polen kent geen eigen risico. Maar de wachtlijsten voor de publieke gezondheidszorg zijn lang en de kwaliteit van de zorg is niet altijd even goed. Dus ik heb een privé-zorgverzekering, via mijn werk. Ik betaal daar zelf een klein bedrag voor, dat wordt ingehouden van mijn netto salaris. Mijn werkgever betaalt mee aan die verzekering, dat is onderdeel van mijn secundaire arbeidsvoorwaarden.”

Heb je geen andere verzekeringen?
“Nee, dat vind ik niet nodig.”

Je spaart echt veel geld trouwens.
“Daar ben ik ook trots op. Dat was niet altijd zo. Tot mijn 25ste woonde ik bij mijn ouders, omdat ik huren te duur vond. Maar ik kon niet goed met geld omgaan. Op een gegeven moment durfde ik niet meer in te loggen op de bankapp. Ik had geen idee hoe ik er financieel voor stond. Mijn ouders sprongen vaak bij toen ik nog student was. Heel lief natuurlijk, maar zo leerde ik niet met geld omgaan, dat kon zo niet langer. Daarom dook ik een paar jaar gelede in mijn financiën. Ik heb toen alles verdeeld in potjes. Verder heb ik mijn pensioen serieus genomen en ben ik gaan investeren. Vanaf dat moment is het mijn doel om elke maand minimaal € 1.000 te sparen of beleggen. Dat lukt nog steeds.”

Wat knap! Dat beleggen gaat ook goed zo te zien.
“Klopt. Ik doe onderzoek, beleg alles zelf en koop af en toe aandelen. Verder beleg ik een deel in T-bills, Amerikaanse staatsobligaties. Dat zijn staatsobligaties met een termijn korter dan één jaar. Na een half jaar verkoop ik ze weer. Dan heb ik daar rendement op behaald, ongeveer 5% op jaarbasis. Dit doe ik onder andere van de € 1.000 die ik elke maand wil beleggen. Dit is een fijne manier om mijn vermogen te laten groeien.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop