Kasboek Sophie: “Ik verhuur een deel van mijn huis voor € 1.000”

Sophie (56) is zzp’er. Werken als zelfstandig ondernemer vindt ze leuk, maar het brengt ook wat financiële onzekerheid met zich mee. Ze heeft geen partner om op terug te kunnen vallen, maar wél de verhuur van een appartement.

Zelfstandig ondernemen en tegelijkertijd alleenstaand, hoe is dat?
“Ik vind het heerlijk. Ik kan goed met die onzekerheden leven, omdat ik zoveel mogelijk grip houd op mijn financiën. Elke avond in bed check ik even de balans in de bank-apps. Ik werk in de ambulante zorg, dus ik kan zelf bepalen of ik een extra client wil aannemen of niet. Maar hierdoor wisselt mijn inkomen wel heel erg. Als een client afzegt, kan ik geen uren schrijven. En de ene maand gebeurt dat vaker dan de andere.”

Hoeveel kan hierdoor je inkomen per maand verschillen?
“Dat kan wel € 500 bruto per maand zijn.”

Oh, dat is best een verschil, ja. Dat lijkt me soms wel lastig, zo’n wisselend inkomen.
“Dat hoort erbij als je zzp’er bent. Daarom zorg ik altijd dat ik een buffer heb. En als ik wat meer werk, maak ik weer wat meer over naar m’n spaarrekening. Zo vang ik dat op. Het is niet zo dat ik denk: ha, ik heb deze maand € 1.000 meer verdiend, dat ga ik er lekker doorheen jassen. En andersom geldt: als ik merk dat ik niet uitkom, stuur ik daarop bij.”

Hoe doe je dat dan, dat bijsturen?
“Dan ga ik even niet naar de sauna of bespaar ik op lunches buiten de deur. Sinds drie jaar woon ik alleen door een scheiding, dus ik heb sowieso moeten besparen op zulke dingen. Daarvoor had ik het financieel veel breder. Nu kunnen dat soort dingen niet allemaal meer, maar dat vind ik helemaal niet erg.”

Hoe heb je destijds financieel de scheiding met je ex-partner geregeld?
“Omdat ik zzp’er ben en de verantwoordelijkheid heb voor een kind, wilde ik sowieso een vast inkomen hebben. Mijn partner en ik hadden twee huizen, waarvan we er één op Airbnb verhuurden. Dat beviel ons heel goed. Na de scheiding ben ik in het ene huis gaan wonen en hij in het andere. Het huis waar ik in woon is veel te groot voor één of twee personen. Mijn dochter woont namelijk de helft van de tijd bij haar vader. Zo kwam ik op het idee om van de derde verdieping een zelfstandig appartement te maken. Dat verhuur ik nu en dat bevalt me heel goed. Al heeft het me administratief wel wat hoofdpijn bezorgd.”

Oei! Waarom dan?
“Ook al betaal je er belasting over, van een hypotheekverstrekker mag je meestal niet onderverhuren. Ze zijn bang dat de huurder er niet uit gaat wanneer het huis in de verkoop gaat (als dat zou moeten). Je zou denken: in deze tijden van woningnood zou dit veel makkelijker gemaakt moeten worden.”

Hmm, inderdaad. Maar over je hypotheek gesproken: die is vrij laag voor een − als ik dat zo hoor − groot huis.
“Dat komt doordat ik een stuk aflossingsvrij heb. Mijn huis is nu € 600.000 waard en ik heb een hypotheek van € 240.000. Daarvan heb ik nu ongeveer € 12.000 afgelost. De hypotheek heb ik weer voor dertig jaar vastgezet, want ik ben niet van plan dit huis snel in de verkoop te doen.”

Wat me verder opvalt: de kosten voor dieren zijn dan weer vrij hoog. En ik zie een pony staan in het overzicht. Vertel!
“Ik heb een hond, twee katten en sinds afgelopen herfst een grote pony. Mijn dochter rijdt al sinds haar vierde paard en vraagt sindsdien al om een eigen paard. Afgelopen jaar kwam er een kans voorbij om een stal te huren op ons pad. Daar staat nu dus een grote pony in.”

Wauw, een pony voor je dochter, wat leuk! Maar ook een grote kostenpost.
“Zeker! Een behoorlijke kostenpost. Zelf moet ze ook wat bijdragen door klusjes in huis te doen. En als ze geld toegestopt krijgt van haar opa en oma, dan kan ze er grotere dingen van kopen, zoals een zadel.”

Is het verzorgen van een paard écht zo duur als mensen zeggen?
“Ja, ik vind het echt wel duur. Vooral als je je realiseert dat maar de helft van de kosten voor het paard in mijn kasboek staat. De andere helft betaalt haar vader. Zonder bijzondere dingen kost het gewoon € 600 per maand. Voer, stalling, extra beweging. Ik vind dat een aanzienlijk bedrag. Tegelijkertijd zijn er veel mensen die een extra auto hebben of op dure vakanties gaan. Dus ja, hier krijg je wat, daar laat je wat. Zo zie ik het. En dat levert een heel blij kind op dat er heel veel van leert.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop