Kasboek Sophie: “Ik switchte van beroep en ging er €1.000 op achteruit”

Sophie (25) maakte een carrièreswitch en verdient nu fors minder. Dan maar wat minder kleding kopen, zo vertelt ze. Maar op één post weigert ze te besparen: haar pensioeninleg.

Een carrièreswitch, wat een spannende stap! Je hebt dus niet zomaar een andere baan, maar een compleet nieuw beroep?
“Ja, ik werkte als docent op een particuliere middelbare school. Erg leuk, maar ik zag mezelf niet nog tien jaar voor de klas staan. Ik dacht: als ik nu niet switch, wordt de stap naar een andere baan steeds moeilijker. Daarom diende ik mijn ontslag in, terwijl ik nog geen idee had wat ik ging doen. Uiteindelijk vond ik via een vriend die in recruitment werkt mijn huidige baan als juridisch secretaresse en personal assistent bij een advocatenkantoor. Ooit studeerde ik rechten, maar maakte dat niet af. Nu hoop ik alsnog een carrière op te bouwen in de juridische sector. Jammer dat ik minder verdien, maar ik ben blij met mijn keuze.”

Wat verdien je nu?
“Bruto € 3.375. Terwijl ik in het onderwijs € 4.335 bruto verdiende. Van tevoren wist ik dat ik erop achteruit zou gaan: ik begin onderaan de ladder in een nieuwe sector. Voor de salarisonderhandeling maakte ik een berekening van wat ik minimaal nodig had om in grote lijnen hetzelfde leven te kunnen blijven leiden. Mijn minimum lag op € 3.380, we zijn toch op € 5 minder uitgekomen. In die berekening had ik een spaarbedrag opgenomen, dus ik wist vrij snel dat ik er wel mee kon leven.”

Ik zie dat je ook € 100 van je grootouders krijgt.
“Toen ik de lerarenopleiding ging doen, besloten zij iedere maand bij te dragen aan mijn studie. Later deed ik een deeltijd masteropleiding algemene economie, naast mijn baan als docent. Toen ik met die studie stopte, zeiden mijn opa en oma: ‘Je bent ons enige kleinkind en we kunnen het geld missen, we geven het heel graag aan jou.’”

Wat lief. Hoe strak moet je de broekriem eigenlijk aantrekken met je nieuwe salaris?
“Het valt mee. Ik krijg nu een dertiende maand die ik eerder nooit kreeg en een winstuitkering die naar grove schatting tussen de € 3.000 en € 9.000 per jaar ligt. Die bedragen heb ik expres niet in mijn kasboekje gezet, zodat het nu een kerstcadeau is aan mezelf. Er zijn wel spaarpotjes waar ik op bezuinig, zoals spullen voor in huis en persoonlijke verzorging. Het strengst bezuinig ik op kleding. Dat potje ging van € 100 naar € 30. Ik ben niet zo’n shopper, dus dit doet niet zo’n pijn.”

Zijn er bezuinigingen die wel pijn doen?
“Gelukkig niet. Ik ben heel blij en dankbaar dat ik nog steeds goed verdien, zeker voor mijn leeftijd.”

Wat is de laatste post waarop jij zou bezuinigen?
“Mijn pensioeninleg. Mijn moeder is pensioenadviseur, dus het belang van een goed pensioen is me met de paplepel ingegoten. Ik vul mijn pensioen dat ik vanuit werk opbouw vrijwillig aan, maar stort daarnaast maandelijks € 350 in mijn eigen pot.”

Wow, jij zorgt goed voor je toekomstige zelf! Waar geef je nu graag geld aan uit?
“Aan boodschappen en uit eten. Daaronder vallen ook borrels, terrasjes en eten bestellen. En vakanties zijn heilig. Daarom is mijn spaarsaldo nu aan de lage kant: tussen mijn twee banen in ben ik drie weken op vakantie gegaan naar Curaçao. Daar heb ik een smak geld uitgegeven, alles bij elkaar wel € 7.000.”

Lekker! Maar eh, met je huidige vakantiepotje van € 180 per maand red je dit soort reizen niet meer.
“Nou, ik kan nog steeds op reis, maar zal ter plekke iets minder budget hebben om uit te geven. Ik moet eerlijk bekennen dat als ik een bedrag budgetteer, dat het dan ook op gaat. Die reis naar Curaçao had goedkoper gekund.”

Iets anders: ik zie een studieschuld staan, maar nog geen maandelijkse aflossing. Hoe zit dat?
“Vanaf januari moet ik gaan afbetalen. Dat zal tussen de € 80 en € 95 zijn, maar voor de zekerheid reken ik op € 100. Dat bedrag zet ik alvast elke maand opzij.”

Je bent goed op je toekomst voorbereid. Heb je nog bepaalde financiële dromen, zoals het kopen van een huis?
“Ik hou wel van speuren op funda. Maar zodra ik de huizenprijzen zie, denk ik: laat maar zitten. Met mijn vorige salaris kon ik niets kopen, laat staan in mijn huidige situatie. Ik wil ook de stad nog niet uit. Mijn eerstvolgende droom die ik wil verwezenlijken, is toch weer een reis. Ik wil volgend jaar met mijn ouders een oudtante opzoeken in Australië. Gelukkig kunnen we dan veel kosten splitten, zoals het huren van een auto.”

Mooie reizen maken, uit eten gaan, pensioensparen voor later, wat wil een mens nog meer?
“Een hoger salaris, haha? Nou, heel eerlijk: dat zou uiteindelijk wel lekker zijn. Maar ik ben heel tevreden met hoe het nu gaat. Ik heb meer uitdaging en doorgroeimogelijkheden in mijn werk. Ik mis het onderwijs nog niet!”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!