Kasboek Sander: “Ik heb een ton gespaard om een huis te kunnen kopen”

Sander (31) kan goed met geld omgaan. Hij heeft nooit schulden gehad. Dat verandert waarschijnlijk wanneer hij binnenkort een huis koopt. Maar daar heeft hij al flink voor gespaard.

Als ik naar je kasboekje kijk, valt meteen je spaarrekening op. Al bijna een ton! Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?

“Ik leerde van huis uit de waarde van geld. Mijn ouders stimuleerden mij om te werken en te sparen. Ik geef geen geld uit dat ik niet heb. Ik heb nooit schulden gehad. Ik begreep als kind nooit dat sommige mensen niks apart zetten en alles uitgeven. Dat ze het einde van de maand niet halen met hun salaris. Ik heb vroeger veel gewerkt in de schoolvakanties. Dat geld spaarde ik. Ik heb nu zoveel spaargeld door bewuste keuzes te maken, hard te werken en zo min mogelijk geld van mijn spaarrekening te halen. Uiteindelijk hoop ik voor mijn 35e een huis te kunnen kopen en daar kan ik dit geld hard bij gebruiken.”

Je spaart maandelijks zo’n € 1.000. Dat tikt lekker aan!

“Klopt. De vuistregel van mijn moeder is: als je eenmaal fulltime werkt, moet je minimaal € 1.000 per maand kunnen sparen. Dat lukt al een tijdje. Ik breng ook mijn spaargeld in kaart. Zo heb ik van mijn eerste levensjaar tot nu een totaaloverzicht gemaakt. Ik zet elk kwartaal mijn inkomsten en uitgaven op een rijtje. En aan het einde van het jaar maak ik de balans op.”

Oh wat leuk, dat totaaloverzicht. Vertel.

“Bij mijn geboorte opende mijn opa een spaarrekening en stortte daar geld op. Als kind ging ik geregeld met mijn spaarvarken naar de bank. Al deze gegevens heb ik in een Excel verwerkt die ik jaarlijks bijhoud. Leuk om te zien hoe door de jaren heen mijn spaargeld is gegroeid. Sinds ik werk spaar ik natuurlijk meer dan daarvoor. En in mijn studententijd bleef het bedrag redelijk hetzelfde, ook niet zo gek natuurlijk haha.”

Heb je weleens nagedacht over beleggen?

“Beleggen is niks voor mij. Ik heb er weinig verstand van en het boeit me eigenlijk te weinig om me erin te verdiepen. Ik heb wel eens wat geïnvesteerd in crowdfunding campagnes, maar dat deed ik niet voor het geld. Het bracht uiteindelijk een paar tientjes extra op. Ik vond het vooral leuk om startende ondernemers te helpen.”

Maar het geld op je spaarrekening wordt nu ook niet meer waard, met de hoge inflatie.

“Nee, maar ik vind het fijn om mijn geld binnen handbereik te hebben als ik het nodig heb, voor een huis bijvoorbeeld. Ik leen ook soms geld aan vrienden en familie die krap bij kas zitten.”

Je energiekosten vind ik met € 71 voor deze tijd laag. Heb je een energiezuinige woning of let je extra goed op je verbruik?

“Ik woon sinds drie jaar in een nieuwbouwappartement, die is goed geïsoleerd. Maar de woning verwarmen gaat nog wel op gas. Door de oorlog in Oekraïne let ik meer op mijn energieverbruik. Elke minuut minder douchen of elke graad de verwarming lager, zorgt ervoor dat we hopelijk sneller van het gas af kunnen en minder afhankelijk zijn van andere landen. Daarnaast werk ik veel, dus ben ook weinig thuis.”

Je huurt nu een woning, maar je wilt dus graag een huis kopen.

“Ja! Daar spaar ik voor. Tot voor kort was het onmogelijk om alleen een huis te kopen, zelfs met mijn spaargeld erbij. Het lijkt nu wat realistischer. Ik wil geen klushuis, het liefst een nieuwbouwappartement. Voor nu zit ik nog prima in mijn huur appartement. Mijn huur is ook laag, dat scheelt. Ik mag hier zolang blijven wonen als ik wil, maar een huis huren blijft zonde van het geld. Ik steek het liever in stenen.”

Is er een uitgavepost waarvan je denkt: die zou best iets minder kunnen?

“Toen ik voor deze rubriek alles onder elkaar zette, vielen de abonnementen op. Dat slaat natuurlijk nergens op, daar gaat best wat geld naartoe vind ik. Tegenwoordig is het zo versnipperd, je kunt overal wel een abonnement voor afsluiten. Als ik ergens op zou moeten bezuinigen, zou het op deze post zijn. En ik vind mijn internetabonnement met € 51 ook te duur.”

Verder zie ik nog € 79 voor goede doelen.

“Ik heb twee sponsorkindjes waar elke maand een bedrag naartoe gaat. Daar begon ik mee in mijn studententijd. Met het studentenhuis steunden we een sponsorkindje. Na de studie is de rest ermee gestopt, ik ben ermee doorgegaan en ben een extra kindje gaan steunen. Ik vind dat wel wat hebben. Ergens ook een fijn idee om bij te kunnen dragen aan het leven van iemand die het financieel minder goed heeft dan ik. Verder geef ik af en toe wat aan andere goede doelen.”

Wat wordt een grote uitgave voor 2023?

“Ik dacht laatst: laat ik in 2023 eens in mezelf investeren. Ik heb me aangemeld voor een ondersteuningsprogramma voor hoogbegaafde mensen. Dat kost € 2.400. Een behoorlijk bedrag. Ik ben benieuwd wat het me gaat brengen. Hoogbegaafde mensen hebben onder andere meer kans op een burn-out of bore-out en op jobhoppen, omdat ze sneller zijn uitgekeken op een baan. Tegenwoordig is de kans op een burn-out in het onderwijs ook steeds hoger. Ik wil dit graag voorkomen en dat begint met bewustwording en jezelf goed leren kennen.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop