Kasboek Philou: “Ik zat in de bijstand, maar spaar nu € 250 per maand”

Vroeger kon Philou (40) niet goed met geld omgaan. Salaris binnen? Ze gaf alles meteen uit. Totdat ze in de bijstand belandde en gedwongen werd om te besparen. Inmiddels werkt ze weer en kan ze elke maand lekker sparen.

Dat lijkt me een hele omslag: van alles uitgeven naar de bijstand.
“Dat was het ook. Vroeger leefde ik in het moment, mijn pinpas zei geen ‘stop’. Ik stond bijna elke maand rood, tussen de € 200 en € 400. Steeds als het salaris binnenkwam, ging er eerst het stukje roodstand af. Ik begon elke maand met minder geld. Van huis uit had ik ook niet geleerd om met geld om te gaan. Dus het was zeker wennen om niet meer alles uit te kunnen geven.”

Hoe ben je eigenlijk in de bijstand beland?
“Ik werkte een tijd als zzp’er in de schoonmaak. Twee jaar geleden vroeg ik mezelf af: wil ik dit nog? Het antwoord was ‘nee’. Omdat ik een relatie had en dus iemand had om op terug te vallen, durfde ik het aan om te stoppen met werken. Maar de relatie liep stuk, dus dat inkomen viel weg. In dat jaar werd mijn zoon achttien waardoor er allerlei toeslagen wegvielen.”

Oh, wat vervelend! Hoe ben je met jouw financiën aan de slag gegaan in die tijd?
“Ik deed gewoon maar wat. Ik kreeg € 900 per maand. Daar moest ik het mee doen, ik kon niet meer uitgeven dan dat. Ik leerde niet goed met geld omgaan en gaf nog steeds al het geld uit dat er binnenkwam. Ik spaarde niks.”

Maar de knop ging uiteindelijk wel om, aan je kasboekje te zien.
“Jazeker. Ineens dacht ik: waar ben ik nou eigenlijk mee bezig? Dit moet anders. Sinds begin dit jaar ben ik dan ook actief met mijn financiën aan de slag gegaan. Ik heb ‘nee’ leren zeggen tegen uitjes. Voorheen zei ik overal ‘ja’ tegen, maar dat kan niet meer. Ik ben bespaar nu op de boodschappen. Verder koop ik geen nieuwe kleding meer. En ik haal ook amper nog een koffietje of lunch buiten de deur, dat deed ik voorheen regelmatig. Ik woon in een sociale huurwoning, dat scheelt ook in de kosten.”

Kasboek Philou

Knap! Je bent nu uit de bijstand?
“Ja. Ik heb het gevoel dat ik langzaam mijn financiën op orde krijg. Toen ik stopte als schoonmaakster, wist ik: dit wil ik niet meer. Ik koos ervoor om een opleiding in de zorg te volgen. Daar ga ik nu één dag in de week naartoe. En ik heb een fijne baan gevonden in de jeugdzorg. Mijn baas betaalt het grootste gedeelte van mijn opleiding. Ik leg zelf jaarlijks € 50 bij.”

Lukt het inmiddels om wat te sparen?
“Dat gaat steeds beter. Door bewuster met mijn geld om te gaan, houd ik ongeveer € 250 over om te sparen. Daar ben ik trots op. Ik heb een spaarrekening bij een andere bank, zodat ik niet gemakkelijk bij het geld kan. Het motiveert om het bedrag te zien groeien.”

Wat me wel opvalt is die € 420 voor leuke dingen doen.
“Het geld dat overblijft, reserveer ik voor leuke dingen en cadeautjes. Deze keer was het € 420, soms is het minder. Ik houd er bijvoorbeeld van om naar festivals te gaan. En ik ga af en toe uit eten. Niet meer zoveel als vroeger. Ik maak nu bewustere keuzes.”

Je zoon betaalt kostgeld, zie ik?
“Ik ben met mijn zoon in gesprek gegaan of hij geld wilde bijleggen. Tuurlijk vraag ik dat liever niet, maar ik wilde financieel wat meer lucht hebben. Hij vond het niet zo leuk. Dat begrijp ik goed. Ik houd het geld vaak over. Als hij het huis uitgaat, geef ik denk ik een deel mee. Voor mij is het nu vooral een fijne manier om een buffer op te bouwen. Het leeft net wat fijner om iets meer financiële ruimte te hebben.”

Ik ben nog even benieuwd: wat heb je geleerd van de tijd toen je in de bijstand zat?
“Ik heb door die situatie geleerd om op eigen benen te staan. Ik had niemand meer om op terug te vallen. Goed weten wat er binnenkomt en eruit gaat en een buffer opbouwen. Die lessen neem ik allemaal mee!”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop