Kasboek Marjolein: “Ik bespaar jaarlijks € 3.000 op boodschappen”

Praten over geld is zeg maar echt Marjoleins (36) ding. Ze is er heel open over. Maar anderen niet. Dat zorgt soms voor vervelende reacties. Toch houdt ze stug vol en probeert anderen te inspireren met haar tips. Kijk mee in haar kasboekje.

Wat leuk, wij praten ook graag over geld! Hoe is jouw interesse ervoor ontstaan?
“Een paar jaar geleden ben ik me er goed in gaan verdiepen. We verkochten ons huis met een verlies van € 50.000. Ook gaf ik te makkelijk geld uit. Toen we naar ons nieuwe huis gingen, liep het ook niet allemaal soepel. We hadden een restschuld én moesten nog verbouwen en inrichten. We verhoogden onze hypotheek om dat te kunnen betalen. Maar op een gegeven moment stond ik rood op alle rekeningen.”

Oh, dat klinkt niet goed. Hoe kwam dat?
“Mijn man en ik hebben allebei geen rijke ouders, we hebben niks van hen gekregen qua geld. En niet geleerd hoe we met geld moesten omgaan. We gingen vroeg samenwonen, ik studeerde nog en had dus geen inkomen. Robert verdiende niet zoveel. Hierdoor spaarden we niks. Sterker nog, we leenden geld bij de bank als er iets groots kapot ging, zoals een auto of wasmachine. Op deze manier leefden we tot een paar jaar geleden.”

Hoe heb je uiteindelijk die knop omgezet?
“Ik ging online zoeken en kwam onder andere PorteRenee tegen. Ik las veel en ik leerde dat je op verschillende manieren kunt besparen en met geld kunt omgaan. Ik ging met de tips aan de slag, zoals besparen op boodschappen. Ik bespaar nu zo’n € 3.000 per jaar! Het budget ging van meer dan € 800 naar € 560 per maand.”

Bespaar je ook op andere zaken dan boodschappen?
“Ja! Ik zoek áltijd op Social Deal voor korting op uitjes, we hebben een Museumjaarkaart en ik boek nooit een vakantiehuisje voor meer dan € 700 per week. Zelfs in het hoogseizoen. Ik ben inmiddels goed in het vinden van aanbiedingen. Door deze aanpassingen spaarden we in korte tijd een flink bedrag bij elkaar. Daar hebben we onze aanbouw mee gefinancierd, dus gelukkig hadden we geen lening bij de bank nodig. We gaan inmiddels wel goed met geld om. Door deze ervaring, wil ik anderen ook graag leren hoe ze die knop omzetten.”

Staan mensen daar wel voor open?
“Nou, nee. Ik vraag weleens aan anderen: wat geef jij uit aan boodschappen? Om ze bijvoorbeeld te helpen met besparen. Maar dan krijg ik toch rare gezichten. Mensen willen niks delen. Open zijn over geld zou alles zoveel makkelijker maken. Mensen vinden het vaak ook irritant als ik het over geld heb. Toch blijf ik erover praten, omdat ik het belangrijk vindt.”

Laten we het eens over jouw geld hebben. Want wat vind je van jouw kasboekje?
“Het ziet er nu goed uit. Menig persoon zal denk ik met ons willen ruilen. Dat besef ik nu pas, nu ik het zo onder elkaar zie. We hebben het echt goed. Toch wil ik ook een nieuwe auto als de buurman weer een nieuwe heeft.”

Vergelijk je je veel met anderen?
“Iets te veel. We wonen in een rijke gemeenschap. Vrienden hebben veel geld. We hebben het goed, maar mensen om ons heen hebben het nog beter. Het besef dat wij het goed hebben, mag ik meer hebben. Dankbaarder zijn. Doordat ik zoveel naar anderen kijk, heb ik dat gevoel niet. Maar je weet eigenlijk nooit de financiële situatie van iemand anders. Mensen kunnen van schulden aan elkaar hangen, maar voor de buitenwereld lijkt het alsof ze het he-le-maal voor elkaar hebben.”

Ik zie dat je maandelijks € 50 extra spaart voor het aflossen van de hypotheek. Dat is € 600 per jaar. Is dat de moeite?
“Het scheelt op de hypotheek maar € 7,50 per maand. Maar toch, alle kleine beetjes helpen. We krijgen daardoor iets minder hypotheekrenteaftrek, maar we vinden het fijn om extra af te lossen. Een hypotheek is ook een schuld. Mensen beseffen dat vaak niet. We willen nu eerst een goede buffer van ongeveer € 20.000 opbouwen. Daarna willen we meer aflossen op onze hypotheek.”

Wat zou je doen met € 100.000?
“Investeren in vastgoed of aandelen. En een deel van de hypotheek aflossen. Het lijkt me heerlijk om eens niet over geld na te hoeven denken. Ik ben er bijna dagelijks mee bezig. Daarom hebben we het ook zo goed.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop