Kasboek Marc: “We verhuren twee huizen en verdienen daarmee €1.750 extra per maand”

Marc (36) en zijn vrouw Kim (35) ontvangen naast hun loon huurinkomsten uit twee koopappartementen. Daardoor kunnen ze maandelijks € 2.000 sparen én vier keer per jaar op vakantie met het hele gezin.

Waarom besloten jullie appartementen te kopen voor de verhuur?
“Waar een ander belegt op de beurs, beleggen wij vooral in stenen. Ons eigen huis was flink meer waard geworden. We kochten het in 2014 voor € 185.000 en namen een hypotheek voor € 90.000. De rest konden we zelf inleggen van ons spaargeld. We hebben onze woning − op de buitenmuren na − compleet verbouwd. Ook de renovatie, van in totaal € 100.000, betaalden we van ons spaargeld. In 2020 werd ons huis getaxeerd op € 375.000. Ik heb de overwaarde omgezet in leningdelen en daarmee vastgoed aangekocht.”

Wat slim!
“In mijn vorige baan begeleidde ik als kredietadviseur mensen bij het financieren van bijzondere objecten, zoals een tweede huis voor de verhuur. Daardoor dacht ik: waarom doe ik dit zelf niet?”

Voor hoeveel geld kochten jullie de twee extra woningen?
“Via via kochten we in 2020 het eerste appartement voor € 120.000. Ja, in het zuiden van Nederland kon dat nog! Een jaar later zagen we het tweede appartement te koop staan in de buurt, die kochten we voor € 160.000. Omdat we op onze eigen woning genoeg overwaarde hadden, konden we voor beide appartementen een hypotheek krijgen. Toen we het tweede appartement kochten, was de taxatiewaarde van onze woning zelfs € 400.000, doordat we voor nog eens € 35.000 aan spaargeld verbouwd hebben.”

Hoe hebben jullie in het verleden al zo lekker kunnen sparen?
“We hadden beiden vanaf het begin van onze carrière al een mooi inkomen. Toen we nog geen kinderen hadden, werkte Kim ook meer uren. En we hebben schenkingen van familie ontvangen. Al met al konden we heel snel ons spaargeld opbouwen.”

Heb je eigenlijk kosten als verhuurder?
“Beide appartementen waren instapklaar. Naast de hypotheeklasten betaal ik de gemeentelijke belastingen van € 75 per maand voor de verhuurde appartementen. Ik ken een aannemer die ik kan bellen als er iets gerepareerd moet worden. Tot nu toe moest hij één keer aantreden om verouderd siliconenkit in het toilet te vervangen. Dat kostte een paar tientjes. Natuurlijk nemen we wel een risico, er kan altijd iets kapot gaan wat ons meer geld gaat kosten. Hier hebben we overigens geen potje voor, dat zou misschien wel handig zijn.”

Over jullie eigen kosten: wat een keurig bedrag aan gas, water en elektra.
“We investeerden tijdens de verbouwing aan ons eigen huis in zonnepanelen, waar voorlopig nog een salderingsregeling op zit. Daardoor kregen we vorig jaar zelfs nog een paar honderd euro terug. Dat komt ook doordat ik ons energiecontract voor vijf jaar heb vastgezet, dat bleek een gouden zet met de crisis van de afgelopen twee jaar. Dat contract loopt dit jaar af.”

Een andere post die we opvallend laag vonden: jullie telefoonkosten. Hoe zit dat?
“Ik heb een telefoon van de zaak die ik ook privé gebruik en mijn vrouw heeft een sim-onlyabonnement.”

Aha! Zijn jullie eigenlijk van het bezuinigen?
“We geven ons geld vooral heel bewust uit. We gaan bijvoorbeeld niet veel uit eten. Dan betalen we € 150 buiten de deur, terwijl je twee kinderen hebt die je daar moet entertainen aan tafel. Daar zien wij geen meerwaarde in, thuis eten we net zo lekker. We nodigen graag vrienden en familie uit om bij ons te komen eten en bezuinigen dan niet op boodschappen.”

Zie ik het goed dat jullie de meeste waarde hechten aan vakanties?
“Zeker, daar halen we veel plezier uit. We zoeken graag de zon op in de voorjaar-, zomer- en/of herfstvakantie. Ons leven is heel hectisch, we vinden het fijn om een paar weken per jaar nergens aan te hoeven denken en met elkaar te zijn.”

Lekker! En daarnaast lukt het om maandelijks € 2.000 te sparen. Hebben jullie een spaardoel?
“Niet specifiek. We wonen heel prettig in onze twee-onder-een-kapwoning en hebben niet de ambitie om iets groters te kopen. Vandaar dat we met ons geld pandjes zijn gaan kopen. We denken er wel over om ons huis nog een keer te verbouwen of om ooit nog een extra huis voor de verhuur te kopen.”

Jullie dochters hebben ook al een lekker spaarbedrag, waarvoor is dat bedoeld?
“Sinds hun geboortes sparen we voor ze. Geld van opa’s, oma’s, verjaardagen en andere extra’s storten we op hun spaarrekening. Het liefst blijven ze daar zo lang mogelijk van af. In ieder geval totdat ze gaan studeren of zich ergens willen gaan settelen, dan zullen ze dat geld het hardst nodig hebben.”

Waarom kiezen jullie ervoor om meer te sparen dan te beleggen?
“Het grootste deel van ons vermogen zit in panden, daarmee beleg ik al redelijk offensief. Ik vind het prettig om de rest op een spaarrekening te hebben staan. We kunnen dan direct bij ons geld, mochten we bijvoorbeeld weer iets willen kopen of gaan verbouwen. Beleggen is nooit mijn tak van sport geweest. Voor de grap heb ik in een opwelling eens crypto en een paar aandelen gekocht, maar daar handel ik niet actief in.”

Is het aanhouden van jullie studieschuld een strategische zet?
“Die schuld is alleen van mij. De spaarrente die ik krijg is hoger dan de rente die ik over mijn studieschuld betaal, dus ik los niet meer af dan nodig is.”

Al met al: ben je tevreden over jullie kasboekje?
“Heel erg tevreden zelfs. Ik besef dat we ons in een riante positie begeven. We zijn allemaal gezond, financieel gaat het goed en we hebben een heel fijn thuis met onze kinderen. Wat zou ik nog meer willen?”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek