Kasboek Lizzy: “We geven € 715 per maand uit aan sporten, dat is meer dan onze hypotheek”

Lizzy (40) en Débora (36) vinden dat geld moet rollen. Niet alleen voor zichzelf. Ze helpen ook graag anderen. Zo hadden ze een paar maanden een meisje uit Oekraïne in huis, dat ze nog steeds financieel ondersteunen.

Geld moet rollen, dat klinkt heel positief.
“Dat komt door mijn ouders. Zij waren in de opvoeding positief over geld. Geld moet rollen, zeiden ze altijd. En dat heb ik van hen overgenomen. Denken in kansen en niet in problemen. Het klinkt makkelijk, zeker als je naar ons kasboekje kijkt. We hebben het goed. Maar ik weet ook dat niet iedereen het zo goed heeft.”

Je doelt dan op de situatie in Oekraïne?
“Ja, bijvoorbeeld. Het is vreselijk wat daar gebeurt. Toen de oorlog net begonnen was, hebben we ons ingeschreven bij een initiatief dat Oekraïense vluchtelingen bij mensen thuis plaatst. We wilden graag helpen. We hebben vier maanden een 18-jarig meisje in huis gehad. Ze woont inmiddels bij een ander gezin. We hebben gelukkig wat voor haar kunnen betekenen. Ook financieel.”

Hoe hebben jullie haar financieel geholpen?
“Uiteraard betaalden we het eten. We kochten wat kleine dingen, zoals lenzen en een prepaidkaart voor haar telefoon. En we hebben haar collegegeld voorgeschoten. Zodra ze weer naar school kan in Oekraïne hoeft ze daar niet naar om te kijken. We betalen nog steeds wat dingetjes voor haar, ondanks dat ze niet meer bij ons woont. Zoals online Engelse les. Ze wil ook voor zichzelf kunnen zorgen, dus ze heeft twee bijbanen. Ze is echt een go getter. Mooi om te zien hoe ze bezig is met haar toekomst, ondanks de hele situatie in haar thuisland.”

Wat voor bijbanen had jij vroeger eigenlijk?
“Ik was al vroeg gaan ondernemen. Maar niet in iets standaards, haha. Toen ik een jaar of vijftien was, spaarde ik Coca-Cola blikjes en flesjes. Ik woonde dicht bij de Duitse en Belgische grens. In die landen had je vaak speciale edities, daar kon ik dus gemakkelijk aan komen. Op een gegeven moment ben ik die blikjes en flesjes online gaan verkopen. Dat ging zo’n twintig jaar geleden heel anders dan nu. Vooral in de VS was er veel vraag naar. Ik verkocht ze via mijn eigen website en Ebay US.”

Er was toen nog geen online bankieren. Hoe kreeg je het geld van kopers?
“Je kunt het je bijna niet meer voorstellen, maar ik kreeg toen meerdere keren per week een envelop thuis met daarin dollarbiljetten. Eenmaal het geld ontvangen, stuurde ik een pakketje flesjes op. Dat drie weken later bij de koper aankwam. Het was echt big business hoor. Van de winst ben ik bijvoorbeeld naar Los Angeles op vakantie gegaan.”

Wat een leuke manier om te starten met ondernemen, en ook nog zo jong! Heeft het ondernemen je sindsdien niet meer losgelaten?
“Klopt. Ik heb wel eerst ervaring opgedaan met banen in loondienst en als freelancer, maar inmiddels ben ik alweer ruim vijf jaar ondernemer. Eerst had ik een online marketingbureau. Maar tijdens corona heb ik mijn bedrijf omgegooid. Ik nam afscheid van 90 procent van mijn klanten en ben me gaan focussen op onder andere affiliate marketing. Dat werkt zo: ik heb bijvoorbeeld een website waarop ik prullenbakken promoot van webwinkels als Bol.com en Fonq. Als mensen doorklikken, komen ze bij de desbetreffende webwinkel uit. Doen ze een aankoop? Dan ontvang ik daar een commissie over.”

Even over je kasboekje. Die € 715 voor sporten. Vertel eens!
“Ik wist dat het veel was, maar niet zóveel. Bizar! We hebben allebei een personal trainer en een uitgebreid sportabonnement. We vinden sporten belangrijk en willen goed voor ons lijf zorgen. Maar ik vond het eerlijk gezegd heftig om dat bedrag te zien. Dat is meer dan onze hypotheek! We kunnen het financieel dragen. Als we op een gegeven moment moeten besparen, is dit wel dé kostenpost die er het eerste uitgaat natuurlijk.”

En jullie spaarrekeningen zijn ook flink gevuld. Wat gaan jullie met dat geld doen?
“Als je naar ons kasboekje kijkt, lijkt het alsof we maandelijks rond de € 3500 overhouden. Maar in de praktijk is dat vaak niet zo. We hebben best wat onverwachte kosten, bijvoorbeeld voor het huis. Maar als er geld overblijft, gaat dat naar de (zakelijke) spaarrekening. Ik spaar al sinds ik werk, dus daarom heb ik ook zo’n flink bedrag. We willen dit geld gebruiken voor het kopen van een nieuw huis. We zoeken al twee jaar, maar we hebben hét huis nog niet gevonden. Dus we kijken en sparen nog even verder.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek