Kasboek Karin: “Ik betaal 75% van de vaste lasten, mijn vriend 25%”

Sinds anderhalf jaar werkt Karin (32) als freelance copywriter en journalist. Ze verdient daar ruim € 4.000 netto per maand mee. Genoeg om zichzelf én haar studerende vriend financieel (deels) van te onderhouden.

Waarom besloot je anderhalf jaar geleden zzp’er te worden?
“In eerste instantie was het geen bewuste keuze om voor mezelf te beginnen. Ik werkte vier jaar als bedrijfsjournalist in loondienst. Toen ik op een gegeven moment redelijk verdiende, € 2.500 netto per maand, vond ik geen uitdaging meer in mijn werk. In goed overleg ging ik weg bij dat bedrijf en niet veel later sprak ik een kennis die zzp’er was in de marketingbranche. Zij vertelde hoe haar dagen eruitzagen en wat zij verdiende. Door haar durfde ik het erop te wagen.”

Jouw vriend studeerde destijds al, vond je het spannend om te gaan freelancen?
“Ja! Toen ik journalistiek studeerde, hoorde ik vaak dat ik later waarschijnlijk als zzp’er zou werken en weinig geld zou verdienen. In mijn eerste half jaar als freelancer verdiende ik net genoeg om rond te komen, maar in 2023 ging het heel goed. Ik draaide een omzet van € 72.500 exclusief btw. Mijn jaaraangifte is nog niet rond, maar ik heb uitgerekend dat ik na de starters- en zelfstandigenaftrek en inkomstenbelasting € 50.436 overhoud.”

Mooie prestatie! Wat voor afspraken hebben jij en je vriend gemaakt over de financiën?
“Over het algemeen ben ik de kostwinner en betaal alle gezamenlijke lasten, dat zie je ook terug in het kasboekje. Maar ik vond wel dat hij iets bij mag dragen en mijn vriend wilde dat zelf ook graag. Zolang hij studeert, betaalt hij 25% van de vaste lasten en ik 75%. Die percentages zijn random gekozen, maar voelen eerlijk. Zijn bijdrage van € 372 betaalt hij van zijn studiefinanciering, die in totaal iets hoger is. Zo houdt hij nog wat over om zijn persoonlijke lasten van te betalen, zoals zijn zorgverzekering. Want alle overige kosten in dit kasboekje (dus niet de gezamenlijke vaste lasten), zoals zorgverzekering, persoonlijke verzorging, telefoon en ov, zijn alleen van mij.”

Hoe bevalt deze verdeling jou?
“Ik sta er volledig achter dat hij voor zijn en onze toekomst doorstudeert. Hij begon op het vmbo en doet nu hbo. Als het goed is, is hij over een paar maanden klaar. Bovendien hebben we een kinderwens, als er een periode komt dat ik minder verdien, draaien we de verdeling om.”

Gelukkig hebben jullie lage lasten. Hoe komen jullie bijvoorbeeld aan zo’n schappelijke huur?
“Twee jaar geleden woonden we heel klein en spraken we al over onze kinderwens. Ik kreeg het zo benauwd als ik eraan dacht dat onze baby in de keuken zou moeten slapen, dat ik dagelijks reageerde op sociale huurwoningen waarvoor je ingeloot kon worden. Vlak nadat ik mijn baan opzegde, kregen we een woning aangeboden. Ik stond te trillen op mijn benen! Zolang mijn vriend nog niets verdient, is deze huur heel fijn. Als hij gaat werken, gaan we op zoek naar een koophuis.”

Wie is bij jullie degene die het meeste ‘op het geld zit’?
“Mijn vriend vooral. Hij gaat bijvoorbeeld altijd naar de Lidl en koopt niets dat we niet nodig hebben. Door hem let ik ook meer op. Al zijn er posten waar ik graag geld aan uitgeef. Zoals het aanleggen van de tuin en interieuritems. Die betaal ik zelf, mijn vriend helpt wel met klussen en tuinieren.”

Haha, goede deal! Waar geef je nog meer met liefde geld aan uit?
“Concerten, mijn vriend en ik houden erg van muziek. Ik betaal zijn kaartje, want ik wil graag dat hij meegaat. Verder ga ik eens per maand uit eten met vriendinnen. En een paar keer per jaar een weekend weg, bijvoorbeeld naar mijn zusje in Engeland. Vaak reis ik dan alleen, of met vrienden. O ja, en ik sport bij een duurdere sportschool met kleinschalige groepslessen onder begeleiding van een trainer. Die persoonlijke benadering maakt sporten voor mij uitdagender en leuker.”

Iets anders: wat voor zakelijke kosten heb je zoal?
“Ik heb een pensioenbeleggingsrekening waarop ik maandelijks € 275 inleg, daarnaast betaal ik € 137,25 voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Mijn boekhouder kost € 65 per maand. Ik huur een werkplek voor € 150. Daarnaast moet je als zzp’er zelf zorgen voor zaken als cursussen, personal branding en hulp van derden. Al met al ben ik dik € 700 per maand kwijt aan zakelijke kosten.”

En een dertiende maand of vakantiegeld zit er als zzp’er natuurlijk niet in.
“Daar spaar ik zelf voor: € 500 per maand om jaarlijks een paar weken vrij te kunnen nemen en € 500 per maand om een buffer op te bouwen.”

Heb je naast die buffer nog andere doelen voor je spaar- en beleggingsgeld?
“Ik zou graag nog € 9.000 willen sparen voor wanneer ik mogelijk met zwangerschapsverlof ga. Als aanvulling op de zwangerschapsuitkering van rond de € 900 per maand waar je als zzp’er recht op hebt. Stel dat mijn vriend toch langer door moet studeren, dan kan ik ons vier maanden onderhouden. Verder spaar en beleg ik voor een koophuis.”

Wow, wat heb je daar allemaal goed over nagedacht! Ben je tevreden over je financiële situatie?
“Zeker, ik had niet gedacht dat ik in mijn tweede jaar als ondernemer al deze omzet zou draaien. Daardoor ben ik me steeds meer in geldzaken gaan verdiepen en het zelfs leuk gaan vinden. Ik heb wat financiële zekerheid voor mezelf gecreëerd. En dat geeft een heel fijn gevoel.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek