Kasboek Janneke: “Ik kreeg mijn impulsaankopen weer onder controle door weekgeld”

Vroeger stond Janneke (31) geregeld in het rood. Inmiddels keert ze zichzelf strikt weekgeld uit en heeft ze haar financiën op de rit. Dat moet ook wel, want samen met haar vriend heeft ze een nieuwbouwhuis gekocht. Over ruim een jaar wordt het opgeleverd.

Wat een heerlijk vooruitzicht! Waar woon je nu?
“Officieel bij mijn ouders. Van hen hoef ik – heel lief – niks te betalen aan kost en inwoning. Vandaar dat de posten ‘gas, water en licht’ en ‘internet en tv’ bijvoorbeeld op nul staan. Superfijn, want mijn vriend en ik betalen inmiddels wel elke maand € 814 aan hypotheeklasten voor ons huis in wording. Ik ben overigens niet heel vaak bij mijn ouders thuis te vinden; het grootste deel van de week logeer ik bij mijn vriend. Hij heeft een huurhuis.”

Vandaar! Maar ik zie wel € 425 bij de boodschappen staan. Hoe zit dat?
“Ik stort elke maand € 900 op de gezamenlijke rekening van mijn vriend en mij. Daarvan is € 375 voor de hypotheek en de rest voor de boodschappen (ongeveer € 425). Wat daarvan overblijft, gebruiken we voor cadeautjes of om iets leuks van te doen. 

Mijn vriend betaalt € 100 meer dan ik voor de hypotheek van het nieuwe huis omdat hij meer verdient. Hij heeft natuurlijk wel dubbele lasten op dit moment. Vandaar dat ik voor ons samen bijna alle boodschappen betaal. We doen niet alles helemaal 50/50, het moet toch een beetje eerlijk voelen allemaal. Je kunt dat bedrag aan boodschappengeld dus ook een beetje als bijdrage voor zijn huur zien. En dan maak ik elke maand nog los € 25 aan hem over als kleine bijdrage voor zijn huidige vaste lasten.”

Dan even iets heel anders: een Wajong-uitkering én een inkomen, dat zien we niet vaak voorbij komen in deze kasboekrubriek. Vertel, hoe zit dat?
“Ik ontvang sinds mijn achttiende een Wajong, omdat ik doof ben. Daarnaast werk ik 22 uur per week in de horeca, wat ik ontzettend leuk vind. Het is niks voor mij om de hele week stil te zitten. Je mag werken en bijverdienen naast je Wajong-uitkering, maar dit bedrag wordt door het UWV wel verrekend. Hoe meer ik met mijn werk verdien, hoe lager mijn uitkering. Het UWV betaalt elke maand een bepaald bedrag aan mijn werk. Aan het einde van de maand betaalt mijn werkgever aan mij m’n Wajong en salaris uit. Dat is alles bij elkaar een heuse papierwinkel. Ik moet elk jaar al mijn loonstroken naar het UWV sturen ter controle, want je mag niet te veel bijverdienen naast een uitkering.”

Je geeft jezelf elke week € 50 aan ‘weekgeld’. Waar gaat dat aan op?
“Aan van alles en nog wat. Soms is dat kleding of iets anders nuttigs. Ik scoor veel via Vinted en doe inmiddels geen impulsaankopen meer. Liever koop ik een mooi item waar ik wat langer voor spaar. Ook geef ik aardig wat van dat bedrag aan de horeca uit, trouwens. Ik ben dol op koffie en trakteer mezelf graag op iets lekkers buiten de deur.”

Hoe ben je daar ooit mee begonnen, dat weekgeld?
“Ik weet van mezelf dat ik heel goed ben in (te) veel geld uitgeven. Op deze manier zit er een fijne rem op. Ik maak het geld van de ene naar de andere rekening over. Op = echt op. Voor corona stond ik geregeld in het rood. Dat loste ik pas op toen ik weer bij mijn ouders introk. Ik ben heel gevoelig voor influencers die producten aanprijzen, reclames op televisie en groepsdruk. Met die € 50 kreeg ik m’n impulsaankopen weer een beetje onder controle. Nu ik weet hoe lekker het is om grip op je geldzaken te hebben en te kunnen sparen, wil ik niet meer anders.” 

Hebben je vriend en jij al lang een gezamenlijke rekening?
“Inmiddels ruim een jaar. Er staat al lekker wat op, hè. We hebben de smaak samen helemaal te pakken nu we het huis hebben gekocht. Zo storten we allebei alles wat we extra binnenkrijgen direct op die rekening. Van vakantiegeld tot fooi en van een schenking van opa of oma tot verjaardagsgeld. Dat tikt alles bij elkaar lekker aan.”

Gaat daar straks een groot deel van op aan de inboedel?
“Ja, dat denk ik wel. We hebben laatst een grove schatting gemaakt en verwachten ongeveer € 17.000 kwijt te zijn aan al het meubilair. De keuken en badkamer zijn gelukkig al betaald. We hopen het komende jaar lekker door te kunnen sparen, zodat we niet op de kleintjes hoeven te letten wanneer we straks bijvoorbeeld een mooie bank uit gaan zoeken en genoeg achter de hand kunnen houden voor onvoorziene uitgaven. En om leuke dingen te kunnen blijven doen, natuurlijk.”

Als we je over een jaar of drie nog eens spreken, waar sparen jullie dan voor denk je?
“Eenmaal gesetteld willen we straks graag sparen voor een tweedehands auto. Hopelijk hebben we die dan gekocht. Wat ons ook heel erg leuk lijkt, is een vakantiehuisje in Nederland. Of dat lukt binnen drie jaar betwijfel ik, maar dromen mag altijd. Toch?”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop