Kasboek Iris: “Mijn huur is maar €100 per maand”

Iris (26) heeft net haar baan opgezegd. Spannend, maar het geeft haar vooral rust. Rust om te bedenken wat ze nou écht wil. Ze kan zich de tijd om na te denken, veroorloven. Want over geld hoeft ze zich voorlopig geen zorgen te maken.

Je hebt je baan opgezegd, vertel.
“Het was een lastige keuze, maar ik zat niet meer op mijn plek. Ik vind geluk belangrijker dan geld. Ik wil niet in een baan blijven zitten, terwijl ik niet happy ben. Ik krijg nog twee maanden betaald: mijn laatste salaris en en de uitbetaling van onder andere vakantiedagen en -geld. Ik hoop voor die tijd een nieuwe baan te vinden, daar ga ik voor. ”

Je schrijft ook nog een column, zie ik.
“Klopt, dat doe ik sinds een paar maanden. Het is geen vast inkomen per maand, de ene maand schrijf ik wel wat en de andere niet. Dit is nu pas de tweede betaling, maar het is leuk om erbij te doen.”

Die € 100 per maand huur, hoe kan dat?
“Ik woon antikraak. Eerst huurde ik een studiootje op een studentencampus. Daar moest ik weg, omdat ik afgestudeerd ben. Ik ging op zoek naar een andere woning, maar wilde niet te veel betalen. Van vrienden kreeg ik de tip om te kijken naar antikraakwoningen. Dat klonk interessant. Ik woon nu samen met één persoon, we delen de keuken. Verder heb ik alles voor mij alleen. En ik betaal daar maar € 100 per maand voor. Ideaal!”

Hoelang kun je daar wonen?
“Sowieso een jaar. Er zijn bestemmingsplannen voor de omgeving, maar nog niet specifiek voor deze woning. Dus ik hoop dat ik hier nog een tijdje kan blijven en zo flink kan besparen op huurkosten.”

Dat zal wel lekker zijn inderdaad.
“Ja, echt hoor. Ik zou anderen ook willen meegeven: kijk eens naar andere mogelijkheden voor wonen. Ga niet meteen een duur huis huren of kopen. Er zijn goedkopere opties, zoals antikraak. Het bespaart echt veel geld.”

Ben je verder eigenlijk van het besparen?
“Tegenwoordig wel. Ik ga bijvoorbeeld eerst naar de kringloop voordat ik iets nieuws koop. Laatst scoorde ik drie lampen, twee tafels en een spiegel bij de kringloop voor maar € 43. En verder geef ik niet veel geld uit aan kleding. Ik heb laatst nieuwe hardloopschoenen gekocht, daar investeer ik wel echt in.”

Wat is jouw ultieme bespaartip?
“Ik geef geen geld uit aan sporten. Oké, wel aan sportkleding, dat heb je nou eenmaal nodig. Maar ik heb geen sportabonnement. Je kunt gewoon sporten zonder een duur abonnement. Cardio is een kwestie van sportkleding aantrekken en gaan. En weet je niet wat je moet doen qua training? Gebruik ChatGPT, superhandig. Daar rolt zo een trainingsschema uit.”

Was je altijd al bewust met geld bezig?
“Nee, totaal niet. Tijdens mijn tweede studie heb ik geleend bij DUO. Ik was toen niet goed met geld, spendeerde volop. Als ik een nieuwe kano wilde bijvoorbeeld, dan kocht ik die gewoon. Ik gaf het natuurlijk ook uit aan de studie, studentenkamer en levensonderhoud. Maar het geld vloog er uit. Hierdoor heb ik nu een studieschuld van ongeveer € 44.000. Mijn ouders hadden geld gespaard, maar dat gebruikte ik voor een deel voor een lange reis.”

Oh, vertel.
“Ik stopte met mijn eerste studie, omdat die niet bij me paste. Ik besloot om 1,5 jaar te gaan reizen naar Azië, Nieuw-Zeeland en Australië. Mijn ouders hadden € 18.000 voor mijn studie gespaard. Daar gebruikte ik € 10.000 van voor school, mijn studentenkamer en levensonderhoud. De rest nam ik mee op reis. Maar 1,5 jaar reizen met dit bedrag, dat lukt natuurlijk niet. Ik heb negen maanden in Australië gewerkt. Daarmee kon ik de reis verder betalen. Het was een geweldige ervaring. Toen ik terugkwam, ging ik weer studeren en die studie heb ik afgerond.”

Het lijkt nu alsof het spenden onder controle is. Klopt dat?
“Sinds ik ben gaan werken, ging de knop om gelukkig. Ik wil het liefst al het geld dat ik verdien, houden. Want daar heb ik voor gewerkt. Dat is denk ik ook meteen het verschil met het geld dat ik leende bij DUO. Daar hoefde ik niks voor te doen. Nu moet ik werken voor mijn geld.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop