Kasboek Gemma: “Budgetteren veranderde álles: we spaarden €5.500”

Gemma (38) en haar man liepen jarenlang achter de financiële feiten aan. Tot ze een jaar geleden startten met het bepalen van realistische budgetten en haalbare spaardoelen. Deze maand tikken ze spaardoel nummer 1 af: een mooie financiële buffer.

Hoe gingen jullie altijd met geld om?
“In een Excelbestand zag ik wat in theorie mogelijk was, maar aan het eind van de rit keek ik nooit waar ons salaris precies naartoe was gegaan. Soms was ons geld twee weken voordat onze lonen werden gestort al op. Door steeds terug te boeken van onze spaarrekening hadden we geen buffer.”

Wat dit deed met jullie?
“Ik voelde me vaak slachtoffer. Alles overviel ons. Als ik onze auto naar de garage bracht voor de apk-keuring, liet ik ‘m met gekruiste vingers achter. Kwam er dan tóch een rekening van € 800, dan ging het buffertje dat we bij elkaar hadden gesprokkeld in één klap de deur uit.”

Wanneer besloten jullie het financiële roer om te gooien?
“Nadat grote tegenvallers zich opstapelden. We zijn allebei van baan gewisseld en hebben even in de WW gezeten. In die tijd stonden we vaak rood en moesten we zelfs bij onze ouders aankloppen voor geld. Toen we nieuwe banen hadden, kregen we achteraf gezien te hoge toeslagen, die we aan de Belastingdienst moesten terugbetalen. Dat geld hadden we gereserveerd voor het opknappen van ons klushuis, waarin we destijds in woonden.”

Wat ben je anders gaan doen?
“Ik ben PorteRenee gaan volgen en haar tips gaan toepassen. Te beginnen met het maken van een jaarplanning met realistische budgetten en spaardoelen. Voorheen ontbrak het ons aan realiteitszin. Dan stortte ik de € 1.000 die we over hadden na het afdragen van onze vaste lasten op onze spaarrekening. Daarbij vergat ik dat we ook nog léven. Nu sparen we minder wat minder, maar bouwen wel voor het eerst een buffer op: € 5.500 in één jaar tijd. Hoe tof is dat?!”

Wat goed! Moeten jullie veel laten om binnen die realistische budgetten te blijven?
“Helemaal niet, we besteden ons geld alleen bewuster. Voorheen gaven we onbewust veel uit aan dingen waar we eigenlijk niet veel waarde aan hechten. Nieuwe kleding bijvoorbeeld: dat gaf even een geluksgevoel, maar op de lange termijn sloegen we onszelf voor de kop. Nu kopen we bijna alles tweedehands. Zelfs onze tienerzoon speurt op Vinted. Als we nu geld over hebben, gaat dat naar écht leuke dingen.”

Vertel, wat doen jullie graag?
“Van ons leefgeld koop ik dagelijks een speciale koffie op mijn werk, gaan we uit eten met vrienden of een dagje weg met de kinderen. Of mijn man en zoon kopen er munten voor in het voetbalstadion. Het afgelopen jaar ging ik voor het eerst een weekendje weg met vriendinnen. Dit voorjaar ga ik met een andere vriendin op vakantie. Die extraatjes kon ik voorheen echt niet doen, nu wél, omdat ik onze financiën op de rit heb. Het geld spaar ik in potjes bij elkaar. We hebben ook een familiepot, daarvan gaan we met mijn ouders en de gezinnen van mijn broer en zusje eens per anderhalf jaar wat leuks doen. Zoals naar Hof van Saksen.”

Hoe pak je het sparen aan?
“Wij sparen geen vast bedrag per maand. In maanden dat we verwachte meevallers − zoals onze dertiende maand of vakantiegeld − hebben, sluizen we extra geld door naar de spaarrekening en vullen daarmee verschillende potjes aan. Voor bijvoorbeeld extra vakanties, dagjes weg zoals de sauna, verjaardagen, onderhoud van ons huis en de kapper. Soms is dat maar iets van € 20 per keer. Van kleine spaardoelen word ik al heel blij.”

Hebben jullie ook grotere spaardoelen?
“Deze maand tikken we dus ons eerste spaardoel aan: een buffer van € 5.500. Volgend jaar sparen we voor een nieuwe auto. In 2025 willen we onze zonnepanelen in één keer aflossen. En in 2026 willen we starten met extra aflossen op onze hypotheek, omdat onze aantrekkelijke vaste rente in 2029 afloopt. We hebben een hypotheekschuld van € 240.000 met verschillende leningdelen. Op het aflossingsvrije gedeelte van € 100.000 zit 2,2% rente, op de andere delen rentes tussen de 1,2 en 1,8%.”

Mooie doelen! Nog even over jullie zonnepanelen: ik zie dat jullie energierekening nog best hoog is. Hoe komt dat?
“We hebben de panelen nog maar sinds een paar maanden en weten niet precies hoeveel we over een jaar berekend opwekken en gebruiken. Daarom hebben we ons voorschot van € 150 op de energiekosten voorlopig gelijk gehouden. We krijgen liever geld terug dan dat we uiteindelijk moeten bijbetalen. De panelen kostten € 7.500, waarvan we voor € 5.900 een lening hebben bij het Warmtefonds, de rest zit bij de hypotheek in vanwege een lagere rente.”

Tot slot: wat voor gevoel heb je nu over jullie financiën?
“Ik heb een andere mindset gekregen: van slachtoffer naar iemand die haar financiën onder controle heeft. Natuurlijk zijn er altijd kostenposten die je overkomen, maar met de meeste kosten kun je vooraf rekening houden. Tegelijkertijd kunnen we onszelf vanuit onze leuke-dingen-potjes cadeautjes geven die we écht waardevol vinden.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek