Kasboek Brecht: “Jaarlijks overstappen van zorgverzekering leverde ons €1.000 op”

Ieder jaar kruipt Brecht (31) achter haar computer om de laagste zorgpremies voor zichzelf en haar man uit te zoeken. Ze is pro-overstappen, en niet alleen op het gebied van zorgverzekeringen. Kijk mee in haar kasboekje.

Stap je ieder jaar over van zorgverzekering?
“Ja, al tien jaar. Ik kwam altijd goedkoper uit met overstappen, al was het maar een paar euro.”

Waar begin je met vergelijken?
“Ik pak een aantal vergelijkingssites erbij, zoals Independer en Zorgkiezer, en kijk wat de goedkoopste vijf tot zeven basisverzekeringen zijn. Normaal gesproken bekijk ik vervolgens de polissen bij het hoogste eigen risico van € 885. Maar dit jaar kies ik voor mezelf voor een eigen risico van € 385, omdat ik zeker weet dat ik volgend jaar naar het ziekenhuis moet.”

Dat is slim om daar rekening mee te houden, inderdaad. Op welke criteria ga je je opties verder trechteren?
“Dan maak ik een schatting van de zorgkosten die ik volgend jaar verwacht op basis van het afgelopen jaar. Voor de tandarts was ik bijvoorbeeld € 375 kwijt. Dat was voor twee keer naar de mondhygiënist en één tandartsbezoek. Dan zet ik verschillende scenario’s in een tabel: de kosten van een aanvullende verzekering met dekking plus verwachte eigen bijdrage én de kosten wanneer ik de behandelingen volledig uit eigen zak zou betalen. In dit geval kom ik het goedkoopst uit met een aanvullend pakket met een vergoeding van maximaal € 250.”

Wat goed! En welke zorgverzekering komt als winnaar uit de bus voor 2024?
“Voor mezelf kom ik uit bij FBTO met een totale premie van € 1.879,50 voor een jaar. Mijn man verwacht geen aanvullende zorg nodig te hebben, hij is volgend jaar verzekerd tegen de basispremie van € 1.439,42 bij Aevitae, met een eigen risico van € 885. Die verzekeraar was namelijk de goedkoopste met het hoogste eigen risico.”

kasboekje brecht

Betaal je de premie in één keer vooraf of maandelijks?
“In één keer, maar daar is wel een berekening aan voorafgegaan, haha. Bij FBTO krijg ik een korting van 1% op de jaarpremie als ik in één keer vooruit betaal. Maar op mijn spaargeld krijg ik 3,15% rente, bij CKV België via Raisin. Van het bedrag gaat natuurlijk wel maandelijks de premie af, dat heb ik ingecalculeerd. Per saldo zou sparen en maandelijks premie betalen € 2 voordeliger uitpakken. Omdat het om zo’n klein verschil gaat, kies ik er toch voor om in één keer van die premie af te zijn.”

Wat heb je bespaard door over te stappen?
“Voor mij is het voor komend jaar appels met peren vergelijken, omdat ik voor het eerst voor een laag eigen risico ga. Maar in de tien jaar dat we nu overstappen, had ik jaarlijks een besparing van zo’n € 50 per persoon, zoals mijn man dit jaar weer heeft. Reken maar uit: tien jaar maal € 100 is € 1.000 aan besparing.”

Dat is een forse besparing! Wat is voor jou de belangrijkste reden om over te stappen?
“Ik vind het een sport om te doen. Ook als ik iets anders koop, zoals tickets voor een uitje, kijk ik altijd of ik ergens korting kan scoren. Het gaat vaak om tientjeswerk, maar wel om heel veel tientjes bij elkaar! Ik vind het zonde om geld te laten liggen, waarom zou ik meer uitgeven dan noodzakelijk?”

Stap je ook over met andere kostenposten?
“Zeker! Het afgelopen jaar stapte ik voor internet en tv over van KPN naar Online.nl. Zoals ieder jaar wist ik een goede deal te scoren. Dat scheelt toch weer tussen de € 25 en € 30 op jaarbasis. Het bedrag is nagenoeg ieder jaar hetzelfde, maar daar zit dus steeds een nieuwe korting bij in. Als ik maanden voordat mijn contract verloopt een unieke deal zie, sluit ik die alvast af en vraag om een latere ingangsdatum. Kan gewoon. Voor wat betreft telefonie en overige verzekeringen zit ik al jaren bij de goedkoopste aanbieders: Simyo en Deck.”

Vergelijk je ook energiemaatschappijen?
“Dat is een ingewikkelder verhaal bij ons. Maandelijks betalen we € 115 voor de warmtebron van de warmtepomp bij ons in de wijk. Er is helaas één bedrijf dat het recht heeft om die bron te beheren. Daarnaast zijn we afgelopen jaar overgestapt op flexibele tarieven − per uur − bij energieleverancier Tibber. Op zomerse dagen kregen we € 0,15 per kWh terug. In de winterperiode betalen we soms € 0,33 per kilowattuur. Hoeveel we daadwerkelijk kwijt zijn, kunnen we pas na een jaar uitrekenen. Maar op basis van ons verbruik leek dit de goedkoopste optie. Ook voor komend jaar.”

Waar besteed je het geld aan dat je hebt verdiend met al die slimme besparingen?
“Door die besparingen blijft er meer geld over om te sparen. Met ons spaargeld lossen we ieder jaar extra op onze hypotheek af. De afgelopen negen jaar ruim € 50.000. We kochten ons huis tien jaar geleden voor € 247.500, nu is het € 800.000 waard.”

Wow, jullie huis is bijna € 600.000 meer waard in tien jaar tijd. Dat is gigantisch. Wat hebben jullie allemaal eraan gedaan?
“We lieten een dakkapel van ruim negen meter plaatsen en de schuur vergroten. Natuurlijk hebben we ook gewoon geluk gehad met die waardestijging. Maar dat neemt niet weg dat iedere euro die ik bespaar bijdraagt aan dat grotere geheel.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop