Kasboek Bente: “Door sober te leven kon ik €100.000 in mijn huis stoppen”

Etentjes, uitgaan en verre reizen zijn niet aan Bente (31) besteed. Liever spaart ze om zoveel mogelijk financieel onafhankelijk te worden.

Jij komt in de plus uit, zie ik.
“Dat is een hobby van me. Iedere maand houd ik in Excel mijn inkomsten en uitgaven bij. Als ik zie dat er te veel op mijn lopende rekening staat, sluis ik dat door naar mijn spaarrekening. Dat is altijd weer een geluksmomentje. De ene keer is het € 800, de andere keer € 100. In mijn kasboekje heb ik het gemiddelde over het afgelopen jaar ingevuld.”

Waar hangt het vanaf hoeveel je per maand overhoudt?
“Sommige posten vallen de ene keer hoger uit, de andere keer lager. Als er goede aanbiedingen zijn in de supermarkt, sla ik groots in. Ik kan zo zes pakken wasmiddel kopen. Soms ga ik een weekendje weg met vrienden, dan blijft er ook minder over om te sparen. Maar ik kom altijd in de plus uit. Dat komt doordat ik heel bewust met mijn geld omga.”

Waar bespaar je dan op?
“Sowieso op boodschappen, ik eet volgens de folder en sla aanbiedingen in. Verder bespaar ik op abonnementen: ik heb geen tv, ik kijk alleen Netflix en dat abonnement deel ik met iemand. Ik vergelijk ook ieder jaar allerlei diensten en kies dan de voordeligste uit voor mijn situatie. Zoals mijn internet- en telefoonabonnement en zorgverzekering. Alleen mijn energiecontract vind ik dit jaar een lastige, nu het prijsplafond wordt opgeheven. Daar moet ik nog even goed voor gaan zitten.”

Heb je het gevoel dat je veel moet laten om zo zuinig te leven?
“Zeker niet, ik doe wel gewoon wat ik leuk vind. Van nature geef ik niet veel om etentjes, uitgaan of naar de bioscoop gaan. Dat is niet zo aan mij besteed. Ik spreek liever thuis af. Samen met vrienden koken vind ik veel gezelliger. Als ik zie hoeveel geld collega’s uitgeven aan borrelplankjes en drankjes buiten de deur, schrik ik weleens. Ze zijn jonger dan ik en hebben een twee keer zo hoge hypotheek. Hoe doen zij dat? Misschien sparen zij minder.”

Waarom is sparen zo belangrijk voor jou?
“Ik ben altijd bezig geweest met de toekomst. Toen ik net mijn diploma op zak had en mijn eerste baan kreeg, dacht ik: ik kan maar beter zuinig aan doen, want ik zal dat geld later hard nodig hebben. Ik wilde uiteindelijk een huis kunnen kopen en was bang dat ik dat zonder eigen geld wel kon vergeten. Daarom ging ik op kamers in plaats van dat ik iets voor mezelf huurde. Mijn startsalaris bedroeg € 1.800 netto, mijn huur € 400. In het eerste jaar dat ik werkte, spaarde ik € 14.000.”

Wow, wat knap. En dat koophuis is je gelukt!
“Gelukkig wel! Vier jaar geleden kocht ik het voor € 200.000. Ik kon € 80.000 zelf inleggen en heb inmiddels € 20.000 extra afgelost op mijn hypotheek. Mijn hypotheekrente staat voor in totaal twintig jaar vast op 1,61%. En gelukkig hoefde ik niet rigoureus te verbouwen.”

Ik zie wel een post klussen en onderhoud’ van € 300 per maand, waar gaat dat aan op?
“Aan grotere klussen in huis, ik heb het gestuukt, geverfd en geïsoleerd. Als het even kan, doe ik dat zelf. Dat heb ik van mijn ouders geleerd, die zijn allebei ook best handig. Mijn vader helpt me wel, maar ik moet zelf de boormachine vasthouden. Gaat bijvoorbeeld mijn wasmachine kapot? Dan ga ik eerst even googelen om te kijken hoe ik dat zelf kan fixen. Dat scheelt ook een hoop geld. Al mijn meubels zijn trouwens tweedehands, van Marktplaats.”

Zijn er dingen waar je wél wat meer geld aan uitgeeft?
“Ik sport veel, op dit moment doe ik bootcamps en een hardloopcursus. Ik vind het belangrijk om in mezelf te investeren. In mijn gezondheid. Of in mijn ontwikkeling, door af en toe een online cursus te volgen, zoals Excel. Dat schaar ik onder ‘leuke dingen doen’.”

En vakanties?
“Vakanties zijn voor mij voornamelijk weekendjes weg met vrienden. In een huisje ergens in Nederland of een stedentripje. En dan daar lekker wandelen en culturele dingen bezoeken. Ook dan vind ik het fijn om gezond bezig te zijn of iets nieuws te leren. Natuurlijk belanden we weleens in de horeca, maar ik houd m’n bestellingen altijd vrij basic.”

Heb je een spaardoel voor de toekomst?
“Niet specifiek, ik ben eigenlijk heel blij met mijn leven zoals het is. Ik hoef niet te verhuizen, geen verre reizen te maken. Uiteindelijk zou ik wel zoveel mogelijk financieel onafhankelijk willen zijn, zodat ik minder kan gaan werken. Dat zou fijn zijn.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!